17. mai-feiring mot homofobi
17. mai er Norges nasjonaldag. Det er den dagen vi feirer Norge som selvstendig og demokratisk nasjon, og der vi hyller viktige nasjonale verdier som likeverd, fellesskap og inkludering. Ut i verden blir dagen feiret som Den internasjonale dagen mot homofobi og transfobi.
Publisert:
16. Mai 2012, kl. 17:16
|
Sist oppdatert:
20. Feb 2018, kl. 15:36
Likeverd og fellesskap
Den internasjonale dagen mot homofobi og transfobi 17. mai skal synliggjøre at alle mennesker er født med samme menneskeverd og menneskerettigheter, og har samme krav på respekt og beskyttelse mot diskriminering.
Fengslet for homofili
Men fremdeles blir mennesker verden over utsatt for overgrep og diskriminering på grunn av seksuell orientering eller kjønnsidentitet. I over 70 land er homofili kriminalisert. Jean-Claude Mbede fra Kamerun ble i 2011 dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha sendt en tekstmelding til en venn. I tillegg til Jean-Paul holdes seks andre mennesker i Kamerun fengslet homoseksualitet. To er dømt til fengselsstraffer på henholdvis tre og fem år, mens fire sitter i varetekt i påvente rettssak. I Uganda er det lagt fram et lovforslag som vil straffe homofili med døden, mens både Sudan og Saudi-Arabia allerede har innført dødsstraff for homofili.
Også utsatt i Europa
Også i flere europeiske land er diskriminering av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) svært utbredt. I Russland er en mann nettopp blitt fengslet og bøtelagt fordi han holdt en plakat der det sto at homofile og heterofile kjærlighetsforhold er likeverdige. I Litauen diskuterer parlamentet en grunnlovsendring som utelukker andre familieformer enn ekteskap mellom kvinne og mann. Et tilsvarende lovforslag er allerede vedtatt i Ungarn. I både Serbia, Latvia og flere andre europeiske land blir Priden, den årlige markeringen for LHBT-rettigheter, møtt med voldelige motdemonstrasjoner.
Fremskritt og forbedringer
Det skjer heldigvis også fremskritt og forbedringer. Stadig flere aktivister i stadig flere land engasjerer seg i arbeidet mot diskriminering på grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet. Etter initiativ fra Sør-Afrika arrangerte FNs Menneskerettighetsråd for få måneder siden en egen høring for å diskutere LHBT-rettigheter. Både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og FNs spesialrapportør for menneskerettigheter Navi Pilay er blitt tydelige forkjempere for LHBT-rettigheter. Deres engasjement er med på å bryte den stillheten som alt for lenge har befestet fordommene og tabuene omkring homofili og trans.
Den internasjonale dagen mot homofobi og transfobi fremhever betydningen av likeverd, fellesskap og inkludering. Akkurat som Norges nasjonaldag.
Gratulerer med dagen!