Barneekteskap og tvangsekteskap øker, jenter blir nektet skolegang og kvinner arresteres vilkårlig. Dette kommer frem i Amnestys nye rapport.
Publisert: 27. jul 2022, kl. 10:22 | Sist oppdatert: 10. des 2023, kl. 12:06
Livene til kvinner og jenter i Afghanistan er kontrollert og sterkt begrenset etter at Taliban tok over makten. 

Siden de tok kontroll over landet i august 2021, har Taliban:

  • Nektet kvinner og jenter rett til utdanning, arbeid og fri bevegelse.
  • Hindret beskyttelse og støtte for de som flykter fra vold i hjemmet.
  • Arrestert kvinner og jenter for mindre brudd på diskriminerende regler.
  • Bidratt til en økning i antallet barne-, tidlig- og tvangsekteskap i landet.

Dette kommer frem i Amnestys rapport «Death in Slow Motion: Women and Girls Under Taliban Rule».


Rapporten avslører også hvordan kvinner som fredelig protesterte mot undertrykkelsen har blitt truet, arrestert, internert, torturert og forsvunnet med tvang.

– Mindre enn ett år etter Talibans overtakelse av Afghanistan, fratar deres drakoniske politikk millioner av kvinner og jenter deres rett til å leve trygge, frie og tilfredsstillende liv, sa Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekretær.

- Til sammen danner disse retningslinjene et system for undertrykkelse som diskriminerer kvinner og jenter i nesten alle aspekter av livet deres. Hver daglig detalj – enten de går på skolen, om og hvordan de jobber, om og hvordan de forlater huset – er kontrollert og sterkt begrenset, sier Callamard.

Amnesty International oppfordrer Taliban til å gjennomføre store politiske endringer og tiltak for å opprettholde rettighetene til kvinner og jenter. Regjeringer og internasjonale organisasjoner, inkludert alle FNs medlemsland og FNs sikkerhetsråd, må snarest utvikle og iverksette en robust og koordinert strategi som presser Taliban til å få til disse endringene.

- Dette kvelende angrepet mot Afghanistans kvinnelige befolkning øker dag for dag. Det internasjonale samfunnet må snarest kreve at Taliban respekterer og beskytter rettighetene til kvinner og jenter, sier Callamard.

Slik foregikk etterforskningen

Amnesty Internationals etterforskere besøkte Afghanistan i mars 2022. Den omfattende etterforskningen ble utført fra september 2021 til juni 2022, og inkluderer intervjuer med 90 afghanske kvinner og 11 jenter i alderen 14 til 74 år, bosatt i 20 av Afghanistans 34 provinser.

Forvaring og tortur av fredelige demonstranter

Til tross for at Taliban forpliktet seg til å opprettholde rettighetene til kvinner og jenter, innførte de raskt politikk for systematisk diskriminering.

Kvinner og jenter over hele Afghanistan reagerte på dette med en bølge av protester. Som svar straffet Taliban demonstrantene med trakassering, overgrep, vilkårlig arrestasjon, tvungen forsvinning, samt fysisk og psykisk tortur.

Amnesty intervjuet en demonstrant som ble arrestert og varetektsfengslet i flere dager i 2022. Hun beskrev behandlingen hennes i internering og fortalte:

- [Taliban-vaktene] kom stadig til rommet mitt og viste meg bilder av familien min. De fortsatte å gjenta ... 'Vi kan drepe dem, alle sammen, og du vil ikke være i stand til å gjøre noe ... Ikke gråt, ikke lag en scene. Etter å ha protestert burde du ha forventet dager som dette.

Hun beskrev også at hun ble hardt slått:

«De låste døren. De begynte å skrike til meg … [Et Taliban-medlem] sa: ‘Din ekle kvinne… Amerika gir oss ikke pengene på grunn av dere kjerringer’ … Så sparket han meg. Den var så sterk at ryggen min ble skadet, og han sparket meg også... Jeg kjenner fortsatt smerten i munnen. Det gjør vondt når jeg vil snakke.»

Kvinnene som ble arrestert for å demonstrere hadde utilstrekkelig tilgang til mat, vann, ventilasjon, sanitærprodukter og helsetjenester. Kvinnene ble tvunget til å signere avtaler om at de og deres familiemedlemmer verken ville protestere igjen, eller snakke offentlig om sine opplevelser i varetekt.

Vilkårlig arrestasjon og internering, inkludert for "moralsk korrupsjon"

Ifølge fire varslere fra Taliban-drevne interneringssentre har Taliban i økende grad arrestert kvinner og jenter for mindre brudd på deres diskriminerende politikk.

Et eksempel er regelen som sier at det er ulovlig å vise seg offentlig uten en mahram [mannlig ledsager].

En fengselsansatt forklarte:

- Noen ganger tar de med seg guttene og jentene fra kaffebaren... [Eller] hvis de ser en kvinne som ikke er sammen med en mahram, kan hun bli arrestert... Før var ikke slike saker i fengselet… Tallene øker hver måned.

En universitetsstudent, som ble arrestert i 2022, fortalte Amnesty International at hun ble truet og slått etter å ha blitt arrestert på siktelser knyttet til mahram-restriksjonene.

Hun sa at Taliban-medlemmene "begynte å gi meg elektriske støt ... på skulderen, ansiktet, nakken, overalt hvor de kunne ... De kalte meg en prostituert [og] en tispe ... Den som holdt pistolen sa: 'Jeg vil drepe deg, og ingen vil kunne finne kroppen din.»

Varslerne sa at overlevende fra kjønnsbasert vold, som tidligere bodde i krisesentre eller som forsøkte å flykte fra misbruk etter Talibans maktovertakelse, nå blir fengslet i interneringssentre.

Disse kvinnene og jentene har blitt utsatt for isolasjon, fysisk vold og andre former for tortur. De har blitt tvunget til å tåle umenneskelige forhold, som utilstrekkelig tilgang til mat, vann og oppvarming i vintermånedene.

Barne- og tvangsekteskap

Ifølge Amnesty etterforskning stiger antallet barne- og tvangsekteskap i Afghanistan under Taliban-styret. Dette er også bekreftet av nasjonale og internasjonale organisasjoner som opererer i Afghanistan, samt lokale aktivister og andre eksperter.

Bakgrunnen for økningen inkluderer den økonomiske og humanitære krisen, familier som tvinger kvinner og jenter til å gifte seg med Taliban-medlemmer, og Taliban-medlemmer som tvinger kvinner og jenter til å gifte seg med dem.

Stephanie Sinclair, direktør for Too Young to Wed, en organisasjon som jobber med barne-, tidlig- og tvangsekteskap, forklarte:

- I Afghanistan er det en perfekt storm for barneekteskap. Du har en patriarkalsk regjering, krig, fattigdom, tørke, jenter utenfor skolen – med alle disse faktorene kombinert … vi visste at barneekteskap kom til å gå gjennom taket.

Khorsheed*, en 35-åring fra en sentral provins i Afghanistan, fortalte Amnesty at den økonomiske krisen tvang henne til å gifte bort sin 13 år gamle datter til en 30 år gammel nabo i september 2021, i bytte mot en "brudepris" på 60 000 afghanere (rundt 670 USD). Hun sa at etter datterens ekteskap følte hun seg lettet og la til: "Hun vil ikke være sulten lenger."

Khorsheed sa at hun også vurderte å gifte bort sin 10 år gamle datter, men var motvillig til å gjøre det, da hun håpet at denne datteren kunne forsørge familien i fremtiden. Hun forklarte:

- Jeg ville at hun skulle studere mer. Hun ville kunne lese og skrive, og snakke engelsk, og tjene... Jeg har et håp om at denne datteren vil bli noe, og hun vil forsørge familien. Selvfølgelig, hvis de ikke åpner skolen, må jeg gifte henne bort.

Mangel på tilgang til utdanning

Taliban fortsetter å blokkere utdanning for det store flertallet av ungdomsskolejenter. Deres planlagte retur til skolen 23. mars 2022 ble kortvarig. Senere samme dag sendte Taliban jentene hjem, med henvisning til et "teknisk problem" knyttet til uniformene deres. Fire måneder senere fortsetter Taliban å nekte jenter tilgang til utdanning.

Fatima*, en 25 år gammel videregående lærer med base i Nangarhar-provinsen, sa til Amnesty International: «Disse unge jentene ville bare ha en fremtid, og nå ser de ingen fremtid foran seg.»

På universitetsnivå har Talibans trakassering av kvinnelige studenter – samt restriksjoner på studentenes oppførsel, påkledning og muligheter – skapt et utrygt miljø der kvinnelige studenter systematisk blir dårligere stilt. Mange kvinnelige studenter har nå enten sluttet å gå, eller bestemt seg for ikke å melde seg på universitetet i det hele tatt.

Brishna*, en 21 år gammel student ved Kabul-universitetet, fortalte Amnesty:

- Vaktene utenfor universitetet roper til oss og sier: 'Fiks klærne dine, skjerfet ditt... Hvorfor er føttene dine synlige?'... [Lederen] for avdelingen vår kom til klassen vår og sa til oss: 'Vær forsiktige – vi kan bare beskytte deg når du er inne i fakultetsbygningen... Hvis Taliban-medlemmer prøver å skade deg eller trakassere deg, vil vi ikke være i stand til å stoppe dem'.

Internasjonalt samfunnsansvar

Amnesty International ber det internasjonale samfunnet om å pålegge Taliban konsekvenser for deres behandling av kvinner og kvinner. Eksempler på dette er målrettede sanksjoner eller reiseforbud som innføres gjennom en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd.

– Taliban frarøver millioner av kvinner og jenter deres menneskerettigheter, og utsetter dem for systematisk diskriminering, sier Agnès Callamard.

- Hvis det internasjonale samfunnet ikke handler, vil det svikte kvinner og jenter i Afghanistan, og undergrave menneskerettighetene overalt.

Her kan du lese hele rapporten: