Muhammad Bekzhanov er løslatt!
Aksjonen er avsluttet
Muhammad Bekzhanov er en av verdens lengst fengslede journalister. Han ble straffet for å bruke sin ytringsfrihet. Han var redaktøren av avisen til det forbudte opposisjonspartiet Erk (The Freedom Democratic Party), og forlot Usbekistan i 1993 på grunn av forfølgelse, trakassering og trusler fra myndighetene i forbindelse med hans tilknytning til Erk.
Tasjkent-bombingen
Den 16. februar 1999 gikk det av seks bomber i Tasjkent der minst 13 mennesker døde og mer enn 100 ble skadet. I kjølvannet av eksplosjonene ble flere hundre påståtte konspiratører vilkårlig arrestert av usbekiske sikkerhetsstyrker. Dette inkluderte medlemmer av uavhengige islamske menigheter og medlemmer og tilhengere av det forbudte politiske opposisjonspartiet og deres familier. Muhammad Bekzhanov ble tvangsreturnert til Usbekistan fra Ukraina den 18. mars 1999, etter Tasjkent-bombingen. Han ble holdt i skjul av sikkerhetsstyrkene fram til slutten av april 1999.
Under rettssaken i august 1999 kom Muhammad Bekzhanov med en uttalelse sammen med sine fem medtiltalte med påstander om at de hadde blitt torturert i varetekt for å tvinge dem til å tilstå at de hadde vært involvert i bombingen og for å angi den landsforviste lederen av Erk, Muhammad Salih. Han hevdet blant annet at han hadde blitt slått med gummikøller og plastflasker fylt med vann, kvalt, og gitt elektriske støt.
Etter hans vitnesbyrd i rettssaken ga dommeren forsvaret bare 40 minutter til å presentere sin sak. Retten tok ikke noen av Bekzhanovs påstander om tortur i betraktning og baserte sin avgjørelse på hans «tilståelse». 18. august 1999 dømte retten ham til 15 års fengsel for hans påståtte deltakelse i Tasjkent-bombingen.
I januar 2015 fortalte hans kone, Nina Lonskaya, Amnesty International:
Han snakker ikke om det [torturen] i det hele tatt ... Han sier at det var så vanskelig å holde ut at det eneste han ba til Gud om var å la ham dø. Det var så vanskelig å holde ut, torturen var så nådeløs.
Familien hans har fortalt at hans helse har blitt kraftig forverret de siste årene.
Utvidet fengselsstraff for brudd på fengselsreglene
Bekzhanov skulle egentlig ha blitt løslatt i februar 2012, men kort tid før dette ble han dømt til ytterligere fire år og åtte måneder for angivelig å ha brutt fengselsreglene. Han fortalte retten at han ikke hadde overtrådt en eneste regel på 13 år, og at det var rart at han skulle begynne å bryte reglene bare uker før hans planlagte løslatelse. En appelldomstol opprettholdt den nye dommen i mars 2012.
Ingen etterforskning av noen av torturanklagene har blitt gjennomført til tross for forsøk av Bekzhanov, hans advokat og hans familie gjennom årene.
Amnesty International krever at:
- Muhammad Bekzhanov umiddelbart og betingelsesløst løslates på bakgrunn av at hans anmodning om en ny og rettferdig rettsak har blitt ignorert i mer enn 15 år
- Usbekistans regjering tar initiativ til å inkludere i straffeloven og straffeprosessloven et absolutt og eksplisitt forbud mot bruk av tortur for å innhente tilståelser, samt bruken av bevis fremkommet under tortur som bevis i retten.
- President Karimov signerer en lov som uttrykkelig forbyr bruken av tortur, og bruken av «tilståelser» innhentet under tortur som bevis i retten.
- Presidenten sørger for at FNs spesialrapportør for tortur snarest får mulighet til å besøke Usbekistan.
Hva kan du gjøre?
- Signer aksjonen.
- Fortell alle du kjenner om saken!
- Del saken i sosiale medier som facebook og twitter!
- Skriv leserinnlegg i avisene!
- Skap oppmerksomhet om saken på skolen, påjobben og/eller på gaten!
- Fortell andre hva du har gjort i kommentarfeltet!
Signaturene sendes til presidenten av Usbekistan, Islam Karimov.
FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN BLIR BRUTT I DENNE SAKEN:
- Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
- Artikkel 10: Enhver har krav på under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol når hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres.
- Artikkel 19: Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser.
Oppdateringer
22.02.2017Tidlig i morges kom nyheten vi alle har håpet på så lenge. Muhammad Bekzhanov er løslatt fra fengsel! Tusen takk til alle som har signert og skrevet brev til myndighetene i Usbekistan! Se videoen om løslatelsen her.
21.12.2016
I dag sendte vi 27 903 signaturer til den nye presidenten i Uzbekistan med krav om at Muhammad Bekzhanov må løslates.
19.12.2016
Vi har fått svært bekymringsverdige nyheter om Muhammad Bekzhanov (62). Etter 17 år i fengsel er han i utgangspunktet klar for løslatelse i januar 2017, men da familien besøkte ham den 13. desember hadde han blitt plasser i en straffecelle. I Usbekistan er dette vanlig praksis før fengselsmyndighetene forlenger en fengselsstraff. Familien har fått beskjed om at han ikke kan motta besøk før etter 10. januar.
23.11.2016
Vi sendte i dag flere solidaritetsbrev til Muhammad Bekzhanov som er skrevet av aktivister fra hele landet. Tusen takk til alle!
19.09.2016
President Islam Karimov døde den 2. september i år, og statsminister Shavkat Mirziyoyev har blitt utnevnt til fungerende president. Det vil bli avholdt valg i Uzbekistan 4. desember 2016.
03.04.2016
Over 200 000 signaturer ble samlet inn for Muhammad Bekzhanov fra minst 22 land i løpet av Skriv for liv 2015. En av døtrene til Bekzhanovs sier følgende til Amnesty: Vi er dypt takknemlig for all oppmerksomheten faren vår har fått. Tusen takk til dere alle! I Norge samlet vi inn over 33 000 signaturer og i tillegg mange solidaritetsbrev. Tusen takk til alle som har bidratt!
07.10.2015
Den 1 oktober, på Bekzhanovs bursdag, krevde 140,000 mennesker fra 129 land løslatelse av verdens lengst fengslede journalister. Takk til alle som har signert! Les mer om Bekzhanovs sak her.
Bakgrunn
Med 30 millioner mennesker er Usbekistan det mest folkerike landet i det som var sovjetiske Sentral-Asia. 46 prosent av befolkningen er under 25 år, og flertallet av befolkningen er sunnimuslimer.President Islam Karimov har hatt makten i over 20 år. Det finnes ingen registrerte opposisjonspartier i landet, alle de offisielle partiene støtter president Karimov. De som sitter i fengsel inkluderer nesten 6.000 medlemmer og mistenkte medlemmer av forbudte islamske grupper og medlemmer av opposisjonspartier.
Den demokratiske frihetsparti (Erk) ble stiftet i april 1990 etter en splittelse fra opposisjonsbevegelsen Birlik (Unity) i 1989. Det ble offisielt registrert som Usbekistans første opposisjonsparti i september 1991. I en tid hadde partiet 54 000 registrerte medlemmer. Siden oktober 1993 har partiet vært utestengt. En rekke Erk-medlemmer har vært utsatt for arrestasjoner eller annen forfølgelse av myndighetene. Partiets leder Muhammad Salih har gått i eksil etter en straffesak ble startet mot ham i april 1993.
Få menneskerettighetsaktivister tør å operere åpenlyst i Usbekistan. Det er en av de mest autoritære statene i verden og overvåkning finnes overalt. Hele familier er truet, og folk er redde for å snakke ut. Myndighetene jager de som ikke lever i samsvar med en strengt regulert livsstil. Uavhengige journalister og sivilsamfunnsaktivister blir trakassert, kommunikasjon er avlyttet og selv de menneskerettighetsforkjemperne som jobber i eksil blir overvåket.
Den internasjonale organisasjonen for pressefrihet, Journalister uten grenser (Reporters Without Borders), tildelte Muhammad Bekzhanov International Press Freedom Prize i 2013.
BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skole!
SKRIV ET SOLIDARITETSBREV!
Nå kan du skrive et personlig brev eller postkort til Muhammad. Send brevene på russisk eller usbekistansk da fengselsmyndighetene ikke kommer til å overlevere brevene hvis de ikke forstår hva som står skrevet. Unngå religiøse budskap og ikke nevn Amnesty.
Send brevet til:
Amnesty International v/kampanjeavdelingen
P.O. Box 702 Sentrum
N - 0106 Oslo
Norge
Forslag til tekst:
Usbekistansk: “Siz doim bizning uilarimizda” – “Сиз доим бизнинг ўйларимизда” (våre tanker er med deg)
“Biz doim siz hakingizda uilaimiz” – “Биз доим сиз хақингизда ўйлаймиз” (vi tenker på deg)
Hold on! Держитесь!
Rezidentsia prezidenta
ul. Uzbekistanskaia 43
Tashkent 700163
Uzbekistan
Dear President,
I am deeply concerned about the continued imprisonment of journalist Muhammad Bekzhanov who was sentenced to 15 years in prison in 1999, based on a confession extracted from him under torture. During his trial, Mr. Bekzhanov described how members of the security forces beat him with rubber truncheons, suffocated him and gave him electric shocks to force him to confess to participating in a bomb attack. In spite of this, he was sentenced based on his forced "confession". No effective investigation into any of Mr. Bekzhanov's allegations of torture has ever been conducted.
Shortly before Muhammad Bekzhanov was due to be released in February 2012, he was sentenced to an additional four years and eight months for allegedly violating prison rules.
I am alarmed about the fact that torture and other ill-treatment continue to be routinely used by security forces in Uzbekistan to extract confessions and other incriminating information. The courts continue to rely heavily on such “confessions” extracted under torture. This occurs despite existing provisions in the Criminal Procedure Code.
I appeal to you to release Muhammad Bekzhanov on the grounds that repeated calls for a fair retrial in his case have been ignored for more than 17 years. Furthermore, I appeal to you to issue a Presidential Decree requiring the Criminal Procedure Code to be amended to include an absolute and explicit prohibition of the use of torture to obtain testimony or confessions and the use of torture tainted evidence in court.
Yours sincerely