Bilde
AKSJON: Russland

Risikerer fengsel for å veive med Pride-flagg

Signer aksjonen under:

Jeg krever at russiske myndigheter stopper forfølgelsen av skeive!Se brevet vi sender

Slik behandler vi dine personopplysninger

Del    
Lhbt-bevegelsen blir stemplet som "ekstremister" av myndighetene. Det gjør livet i Russland farlig - både for lhbt-personer og for de som støtter dem.
Publisert: 1. Mai 2024, kl. 12:25 | Sist oppdatert: 10. okt 2024, kl. 13:04

I november erklærte russisk høyesterett den internasjonale lhbt-bevegelsen «ekstremistisk». Dette kan ramme alle skeive og de som forsvarer deres rettigheter.

Opptil 10 år i fengsel

Siden høyesteretts bestemmelse er så vag, kan i praksis alle som står opp for skeives rettigheter og som kan assosieres med lhbt-bevegelsen, risikere å havne i fengsel.

Personer som blir funnet skyldig i å ha drevet med “ekstremisme” kan få opptil 10 års fengsel.

Forfølgelsen av skeive i Russland må ta slutt – signer aksjonen nå!

Det er liten tvil om at dette vil føre til forfølgelse av skeive aktivister og at det kan komme til å legitimere mer vold mot skeive over hele Russland.
Marie Struthers, Amnesty International.

Straffet for å ha dragshow

Allerede kvelden etter høyesteretts avgjørelse, meldte Al Jazeera at russiske sikkerhetsstyrker raidet flere klubber og barer i Moskva.

I mars i år ble den første tiltalen tatt ut mot en nattklubb som arrangerte dragshow i Orenburg sør i Russland. I razziaen mot klubben deltok nasjonalister sammen med politiet.

Pride-flagg er «ekstremistisk»

Etter det nye vedtaket vil regnbueflagg kunne regnes som ekstremistisk symboler. Dersom du veiver med et pride-flagg kan det være nok til å bli arrestert i 15 dager. Blir du tatt for å gjøre det gjentatte ganger, risikerer du opptil fire år i fengsel.

Ifølge det uavhengige nettstedet Novaya Gazeta Europe ble en mann arrestert i mars for å sende en regnbue-flagg emoiji i en privat chat.

I slutten av januar måtte en kvinne sone fem dager i fengsel for å ha hatt på seg regnbuefargede øreringer.

På terrorlista

Den 22. mars i år la russiske myndigheter den «internasjonale LHBT-bevegelsen» til på terrorlisten. Det fryktes at myndighetene vil bruke denne bestemmelsen til å straffeforfølge personer som gir økonomisk støtte til aktivister og organisasjoner som forsvarer skeives rettigheter.

I en slik situasjon trenger skeive aktivister muligheten til å kunne komme seg ut til trygge omgivelser utenfor Russland for å kunne hente seg inn, møte andre aktivister og bygge nettverk. Også i mange av nabolandene fører myndighetene en politikk som gjør at skeive ikke føler seg trygge. Russiske aktivister trenger derfor Schengenvisum.

Bli med og vis solidaritet med skeive aktivister i Russland. Signer aksjonen nå!

Amnesty krever at norske myndigheter:


• oppfordrer Russland til å stanse forfølgelsen av skeive og respektere retten til forsamlingsfrihet for alle.
• sikrer at utsatte russiske skeive aktivister får mulighet til å få visum og kan møtes under trygge forhold utenfor Russland.

Signaturene sendes til utenriksminister Espen Barth Eide.

Utenriksminister Espen Barth Eide
Utenriksdepartementet
Postboks 8114 Dep
0032 Oslo

Kjære utenriksminister Espen Barth Eide

Jeg skriver til deg for å uttrykke min bekymring over forfølgelsen av skeive og skeive aktivister i Russland.

I november 2023 avgjorde russisk høyesterett at “den internasjonale lhbt- bevegelsen” er “ekstremistisk”. I mars 2024 ble bevegelsen også lagt til den såkalte terror-listen. Personer som blir funnet skyldig i å være en del av “den internasjonale lhbt-bevegelsen" kan få opptil 10 års fengsel. Siden betegnelsen “den internasjonale lhbt-bevegelsen" er vag kan russiske myndigheter bruke bestemmelsen til å straffeforfølge dem de vil. I prinsippet betyr det at alle som står opp for skeives rettigheter risikerer å havne i fengsel. Terrorbestemmelsen gjør at det å gi økonomisk støtte til skeive organisasjoner straffeforfølges. Samtidig kan myndighetene stenge kontoene til personer som assosieres med skeiv rettighetskamp.

Allerede kvelden etter vedtaket i russisk høyesterett meldte Al Jazeera at russiske sikkerhetsstyrker raidet flere skeive klubber og barer i Moskva. I mars i år tok myndighetene ut den første ekstremismeanklagen mot en nattklubb som arrangerte dragshow i byen Orenburg sørøst i Russland. I januar 2024 meldte det uavhengige nettstedet Media Zona at en kvinne ble dømt til tre dagers fengsel for å ha gått med regnbuefargete øreringer i Nizjnij Novgorod. I begynnelsen av februar meldte samme nettsted at en kvinnelig kunstner i Saratov og en mann i Volgograd fikk bøter for å ha publisert regnbueflagg på sosiale medier.

Jeg ber deg om å fordømme forfølgelsen av skeive og dem som forsvarer deres rettigheter i Russland i relevante internasjonale fora, og å oppfordre russiske myndigheter om å omgjøre ekstremisme-bestemmelsen og slette den såkalte «internasjonale lhbt-bevegelsen» fra terror-listen.

I en slik utrygg situasjon, trenger skeive aktivister i Russland muligheten til å kunne komme seg ut i perioder for å kunne få et pusterom og hente seg inn. De trenger tilgang til internasjonale møteplasser der de kan utveksle erfaringer og diskutere strategier for videre arbeid. Siden flere av nabolandene heller ikke fører en vennligsinnet politikk, trenger aktivistene Schengenvisum for å kunne møtes i trygge omgivelser.

Jeg oppfordrer deg derfor også til å sikre at menneskerettighetsforkjempere fra Russland som står opp for skeives rettigheter får utstedt multivisum til Schengen-området

Med vennlig hilsen,

Kopi: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl