Samsaya står opp mot urett for Amnesty

Kjente fjes som Samsaya og Sigrid Bonde Tusvik startet Amnestys og TV-aksjonens skoleturné på Bjørnholt Skole.
Publisert: 12. sep 2012, kl. 13:21 | Sist oppdatert: 13. sep 2012, kl. 12:36

Etter å ha møtt noen av de 38 elevmeglerne på skolen, ble Samsaya så inspirert at hun dedikerte fremføringen av ”Superhero” til dem.

– Folk snakker om å forandre verden, og dere forandrer tiden deres nå, dere forandrer den hver dag, sa Samsaya.

Hun oppfordret også alle elevene til å reise seg og ”danse rett fra hjertet” til låten "Breaking Bad", i kampen for en kjærlighet så stor at den gir rom for alle til å være seg selv. På skoleturneens første stopp bidro også hiphop duoen Envy med låten "One song".

Lik- smilefjæææs


I tillegg til å være konferansier sammen med Trekants Marie Kinge, dukket Sigrid Bonde Tusvik opp som Ninette Karlsen, Torsdag kveld fra Nydalens "ekspert" på sosiale medier. Hun fortalte elevene hvordan de kunne engasjere seg for Amnesty og TV-aksjonen på Facebook.


Lik Amnesty på Facebook

Vanskelig kjærlighet


Assad Siddique, kjent fra NRK-serien Taxi, og tidligere Bjørnholtelev Mouna kom for å snakke om sine erfaringer med vanskelig kjærlighet. Assad trosset foreldrene sine for første gang da han forelsket seg og ville gifte seg med en norsk jente, og Mouna ble kastet ut hjemmefra da hun som 13-åring fortalte faren at hun var lesbisk.


Mens Assad fant mye styrke i seg selv var støtten fra moren og kjæresten helt avgjørende for Mouna. På skolen derimot var hun helt alene da medelevene frøs henne ut.


- Jeg savnet en voksenperson å prate med, en som bare var der og hørte på.


Både Assad og Mounas kjærlighetshistorier endte lykkelig, og familiene aksepterer i dag deres valg av partner.


- Kom dere ut! Mounas klare og tydelige budskap til ungdom som vurderer å stå frem som homofile ble mottatt med stormende jubel fra salen.

Elevene bidro


Også nåværende elever ved skolen delte sine tanker om retten til å elske dem man vil. Patrick fortalte hele skolen om en tur til New York som hadde forandret ham. Han innrømte at han i forkant av besøket til en organisasjon for homofil ungdom var skeptisk og egentlig ikke hadde lyst. Da han kom dit og snakket med dem var det ”de kuleste folka” han hadde truffet.


– Den dagen lærte jeg at man aldri skal dømme noen, fortalte Patrick.


Elevene ved Bjørnholt har brukt mye tid på å jobbe med teamet ”Å elske er en menneskerett”. De siste ukene har blant annet medielinjen produsert en lydcollage og dramalinjen fremførte en kortversjon av H. C Andersens Tommelise.


John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, holdt appell hvor han oppfordret elevene til å ikke la noen oppleve det Mouna gikk gjennom da hun var elev på Bjørnholt.


- Stå opp mot urett der dere er, var generalsekretærens budskap.

Toleranse i fokus


Rektor Petter Yttereng kan fortelle at ” Å elske er en menneskerett” har vært et tema i flere klasser hvor elevene har diskutert og spilt rollespill. Yttereng understreker at som en stor skole med 1400 elever med forskjellige kulturer og bakgrunn jobber de mye med å se enkelteleven for å kunne bidra positivt til deres personlige utvikling.


Elev Pratik Agnihotri (18) mener det samme som rektor. De tre årene han har gått på Bjørnholt har de snakket mye om kjærlighet og det å ha medfølelse med andre mennesker.


- Bjørnholt er en flerkulturell skole, så det er ganske viktig å komme godt overens med andre elever, om de går i klassen din, om de kommer fra samme land eller har samme religion har ingenting å si. Ta for eksempel Mouna som ble stengt ute av elevene, det er ikke sånn det skal være.


















HIT KOMMER AMNESTY OG TV-AKSJONENS SKOLETURNÉ:

BJØRNHOLT-ELEVER OM "Å ELSKE ER EN MENNESKERETT":

  • Venila Sivarajah (18) sier hun har lest mye om homofili i arbeidet med kampanjen "Å elske er en menneskerett". Hun har blitt mer bevisst på at retten til å elske dem man vil ikke er like godt ivaretatt i andre land i verden. - I USA for eksempel var det først i 2011 at det ble lovlig å være homofil i militæret, hvis man tenker at det er bare ett år siden så er det ganske forbausende, sier hun.
  • Emily de Vibe (21) opplever skolemiljøet som åpent, og sier hun ville følt seg trygg til å fortelle det til medelevene sine hvis hun hadde hatt problemer med kjærlighet og rettigheter.

SE på TV

Les mer på amnesty.no