Opprør i Sudan brutalt stanset

Amnesty er svært kritisk til at sudansk politi og sikkerhetstjeneste har slått brutalt ned på opptøyer i Khartoum og andre byer. Minst 70 mennesker skal være arrestert og en person drept.  
Publisert: 2. Feb 2011, kl. 11:18 | Sist oppdatert: 4. Feb 2011, kl. 15:08
Studenten Mohammed Abdelrahman ble drept, og hundrevis ble skadd da væpnet politi og sikkerhetstjeneste brukte batonger og tåregass for å bryte opp søndagens demonstrasjoner i Khartoum og Omdurman, inspirert av demonstrasjonene i Tunisia, Egypt og Jemen.

Dusinvis av demonstranter ble brakt til sykehus i Khartoum, noen med alvorlige skader. Noen av demonstrantene er fortsatt savnet.

- Den sudanske regjeringen må igangsette en uavhengig og upartisk etterforskning av omstendighetene som førte til Mohammed Abdelrahman død, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International.

Folk har fått nok
- Folk har fått nok. Tjueto år er mer enn nok. Folks penger blir brukt på sikkerhet og sikkerhetstjenesten slik at regjeringspartiet kan beskytte seg selv, fortalte en av demonstrantene til Amnesty International

Mer enn 2.000 mennesker skal ha samlet seg i ulike deler av Khartoum og Omdurman søndag med krav om demokrati og bedre levestandard.

Studenter organiserte også protester inne på universitetene. Dette skal ha ført til sammenstøt mellom demonstranter og politiet, samt støttespillere av Sudans regjerende parti National Congress Party, etter at politiet brukte makt for å spre den fredelige demonstrasjonen.

Agenter fra sikkerhetstjenesten skal ha lett etter arrangørene av demonstrasjonen allerede natten før den skulle finne sted. Et stort antall mennesker ble arrestert på gata på vei til demonstrasjonen.

Stenger aviser og fengsler journalister
Sikkerhetstjenesten hindret opposisjonsavisen Ajrass Al Hurriya, å gå i trykken mandag morgen, og de nektet også den uavhengige Al Sahafa avisen å distribuere sin mandagsutgave.

Fortsatt rundt 20 personer i varetekt, deriblant syv journalister som ble arrestert mens de rapporterte fra demonstrasjonene.

-De arresterte journalistene må løslates umiddelbart og betingelsesløst, slik at de kan gjenoppta sitt arbeid. Det sudanske folk har krav på ytringsfrihet, sier Egenæs.

Lang vei mot ytringsfrihet i nord
Uroen startet samme dag som det ble offentliggjort at 99 prosent av den sør-sudanske befolkningen har stemt for uavhengighet fra nord.

Samtidig som folket i Sør-Sudan feirer de første resultatene av folkeavstemningen, opplever folk i det nordlige Sudan stadige brudd på ytringsfriheten og forsamlingsfriheten.

- Den sudanske regjeringen viser manglende evne til selv å rapportere disse hendelsene. Dette viser at de har en lang vei å gå for å sikre sitt folk grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, sier John Peder Egenæs.


- Respektér folkets rett
Amnesty har fulgt opprørene i regionen på nært hold og sendt etterforsknings- team både til Tunisia og Egypt.
- Vi ser svært alvorlig på angrep på sivile fra politi og sikkerhetsstyrker. Ytrings- og forsamlingsfrihet er grunnleggende rettigheter som må respekteres, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.