Norske skoler: Låtskriving for ytringsfrihet

Nå kan elever på norske skoler skrive teksten til Lars Vaulars viktigste låt og samtidig lære hva ytringsfrihet er.
Publisert: 19. nov 2013, kl. 15:31 | Sist oppdatert: 11. Feb 2015, kl. 14:23

Amnesty har utviklet flere nye undervisningsopplegg for norske skoler om menneskerettigheter.

Ytringsfrihetens helter
Undervisningsopplegget møter elevene på hjemmebane og tar dem med ut i verden: Musikk, retten til å si og mene hva man vil og det å utfolde sin kreativitet blir her tatt i bruk for å hjelpe fire samvittighetsfanger i fire verdensdeler: En journalist fra Etiopia, en blogger fra Saudi-Arabia, en filmskaper fra Tibet og en punkgruppe fra Russland. De sitter alle sammen fengslet akkurat nå fordi de på fredelig vis har brukt sin ytringsfrihet for å skape et bedre samfunn. Vi kaller dem ytringsfrihetens helter og krever at de blir løslatt umiddelbart og betingelsesløst.

Siste nytt: Internasjonalt press virker - Pussy Riot-jentene ble løslatt i desember 2013.

Låtskrivingskonkurranse
Elever på videregående får mulighet til å hjelpe disse heltene ved å gjøre historiene deres kjent. Lars Vaular inviterer elevene til å skrive teksten til sin nye låt, basert på heltenes historier. Vinnerbidraget får også muligheten til å sluttføre låta i samarbeid med Lars Vaular, før den utgis.

- Jeg er glad for å kunne være med på dette prosjektet fordi det gjør at elevene engasjerer seg i noe kreativt, samtidig som de, og jeg, lærer om hvordan ytringsfriheten ikke er en selvfølge rundt om i verden. Dette er en lærerrik og inspirerende prosess for meg, sier Lars Vaular.

Opplegget dekker mange kompetansemål i norsk og samfunnsfag, men også fag som politikk og menneskerettigheter, RLE, musikk, kunstfag, engelsk og medier og kommunikasjon. Se opplegget som er tilpasset 2-3 skoletimer (eller fag/temadag) og les lærerveiledningen på www.amnesty.no/skole
Prosjektet starter 7. januar 2014, men du kan melde deg på allerede nå ved å legge igjen din e-post på www.amnesty.no/larsvaular.


Russ mot voldtekt
I 2014 utvider Amnesty samarbeidet med russen for å stoppe voldtekter. «Nei er nei» er et nytt undervisningsopplegg til denne kampanjen. Det handler om retten til å bestemme over egen kropp og seksualitet. Elevene bevisstgjøres i å ta ansvar og vise respekt for seg selv og andre.

- Elevene sier at Amnestys opplegg har gjort dem mer bevisst på temaet voldtekt, og hvilke situasjoner de selv kan være utsatt i, sier Marie-Anne Ramiz Evensen, lærer i seksualundervisning på Sandvika videregående skole som har testet opplegget. - Enhver faglig sterk lærer vil kunne knytte temaet til mange kompetansemål i sine fag. Derfor er opplegget kjempeflott. Særlig fordi det er kunnskaps- og forskningsbasert, og elev-vennlig interaktivt. Dere har fanget helt sentrale og relevante problemstillinger i denne aldersgruppen, sier Ramiz Evensen.


Skriv for liv
Hvert år arrangerer Amnesty "Skriv for Liv" - en kampanje som oppfordrer til å skrive brev til samvittighetsfanger. I tillegg bruker mange skoler kampanjen til å samtidig lære mer om ytringsfrihet, hvor elevene også får mulighet til å skrive brev til ansvarlige myndigheter med krav om løslatelse av samvittighetsfanger.

En av de samvittighetsfangene som har fått brev fra norske ungdommer i høst, er Raif Badawi i Saudi-Arabia. Han har sendt denne hilsenen: "Å stå sammen med andre mennesker uansett geografi, språk, hudfarge, etnisitet og religion, før trodde jeg det bare var en fantasi. Det som dere i Norge har gjort for meg, viser at jeg ikke tidligere har kjent ekte medmenneskelighet. Tusen, tusen takk til dere i Norge!"


Følg med på amnesty.no/skole
Amnesty utvikler stadig nye opplegg for undervisning i menneskerettigheter som tar tak i elevenes egen hverdag og relaterer den til aktuelle menneskerettighetsutfordringer. Alle opplegg for barne-, ungdom- og videregående skole er nettbaserte. Oppleggene inneholder film, oppgaver, drøftingsspørsmål, tekster og kilder i tillegg til lærerveiledninger og spesifisering av relevante kompetansemål.

I tiden fremover vil flere nye opplegg ferdigstilles, blant annet i forbindelse med grunnlovsjubileet 2014. Følg med!

Amnestys undervisningsopplegg om menneskerettigheter

1.-2. trinn

Når er jeg trygg?

Sara bor i Skoleveien i Salaby. Noen ganger er hun litt redd. Heldigvis er det mange som passer på at Sara er trygg.

3.-4. trinn

Trygg i Norge?

Barn på flukt blir ikke trygge før de får vite om de får bli i landet.

5.-7. trinn

Hør på meg!

Alle barn har rett til å bli hørt, men hvordan er det egentlig i klassen din?

8.-10. trinn

Skriv for liv

Skriv brev til en samvittighetsfange og lær mer om ytringsfrihet.

Si fra på nett

I alle land bruker ungdom facebook, blogg og twitter for å bli hørt. Hva skjer med dem som engasjerer seg på nett?

Å elske er en menneskerett

Ingen skal diskrimineres for den de er. Hva skjer hvis du elsker noen av samme kjønn?

VGS

Nei er nei

Du har rett til å bestemme over din egen kropp og seksualitet. Ta ansvar og vis respekt, både for deg selv og for andre!

Ytringsfrihetens helter

"Vi som har ytringsfrihet, vi må bruke den for de som ikke har det" Lars Vaular

Si fra på nett

I alle land bruker ungdom facebook, blogg og twitter for å bli hørt. Hva skjer med dem som engasjerer seg på nett?

Å elske er en menneskerett

Ingen skal diskrimineres for den de er. Hva skjer hvis du elsker noen av samme kjønn?