Amnesty Internationals nettside blokkert i Kina
- Vi frykter at dette er en indikasjon på en økende bruk av kontroll over internett, sier Roseann Rife, Deputy Director for Amnesty Internationals Asia Pacific Programme.
I år vil det være flere årsdager i Kina, inkludert 50-årsdagen for det tibetanske opprøret i 1959, 30-årsdagen for ”Democracy Wall” bevegelsen, og 20-årsdagen for de pro-demokratiske protestene på den Himmelske freds plass, som myndighetene slo hardt ned på. Alle disse årsdagene kan inspirere til protestaksjoner som kan utløse represalier fra myndighetene.
Opphevet tidligere
Før de Olympiske leker i Beijing i august 2008 opphevet kinesiske myndigheter blokkeringen av Amnesty Internationals nettside sammen med nettsidene til flere andre menneskerettighetsorganisasjoner og medier, inkludert BBCs kinesiske nettside. Den gang så Amnesty positivt på opphevelsen og uttrykte håp for at dette signaliserte en mer åpen holdning til menneskerettigheter.
Myndighetene i Kina varslet nylig en kamp for å rense opp i ”vulgært” innhold på internett, som har rammet mange nettsteder inkludert MSN, Baidu og Google. Statlig media rapporterte den 11. januar at myndighetene hadde stengt 91 nettsider de siste tre dagene.
- Disse tilbakeskrittene for menneskerettighetene er uakseptable, spesielt nå som Kina planlegger å lansere sin første handlingsplan for menneskerettigheter, sier Roseann Rife.
Handlingsplan for menneskerettigheter
Den 4. november 2008 annonserte det statlige informasjonskontoret at de har begynt å arbeide på en toårig handlingsplan for menneskerettigheter, som blant annet vil dekke myndigheter, demokrati, lovgivning, kvinners rettigheter, barn og etniske minoriteter, og inkludere bestemmelser for menneskerettighetsundervisning. Den 30. desember fortalte informasjonsminister Wang Chen at handlingsplanen skulle lanseres tidlig i 2009.
Til tross for dette har myndighetene gått til angrep på nettsider og blogger som gjengir og samler underskrifter for Charter 08, en underskriftsaksjon som er signert av mange kjente akademikere og menneskerettighetsaktivister. Denne aksjonen kommer med forslag til en plan for en grunnleggende politisk og juridisk reform i Kina. Før jul krevde Amnesty at Kina umiddelbart må løslate Liu Xiaobo, en av de som har skrevet under på Charter 08 og som nå er under ”residential surveillance.”