Arv og testament
Vi arbeider for at fremtidige generasjoner arver muligheten til å stå opp mot urettferdighet. Gjennom en gave i arven din støtter du vårt langsiktige arbeid for en mer rettferdig verden, også når du ikke lenger er her.
Delta på informasjonsmøte om arv og testament
Vi organiserer jevnlig informasjonsmøter om arv og testament, sammen med advokat. Her får du nyttig informasjon arv, oppsett av testament og testamentariske gaver – og mulighet til å stille spørsmål direkte til en advokat med ekspertise på området. Se oversikt over kommende informasjonsmøter og meld deg på her.
Snakk med Sidsel Stanmore Andersen på telefon 22 40 22 00 eller e-post arv@amnesty.no.
Sidsel kan svare på dine spørsmål om testamentariske gaver. Vi tilbyr også gratis advokathjelp med å sette opp testamente for deg som ønsker å gi en gave i arven til Amnesty.
Tre gode grunner til å skrive testament
Arveloven angir hvordan arven din skal fordeles dersom du ikke skriver testament. Men arveloven forteller deg også hvordan du kan skrive testament og i stor grad bestemme selv.
Mange er fornøyde med arvelovens bestemmelser, som først og fremst ivaretar den nærmeste familien. Flere og flere ønsker å benytte anledningen til å bestemme selv, og ser at arven deres også kan komme andre til gode.
Vi har erfart minst tre gode grunner til å skrive testament:
- Gjennom et testament bestemmer du selv hvem som skal arve! Du vet selv best hvilke personer og saker som har stått deg nærmest gjennom livet, og hvem du ønsker at arven din skal leve videre hos.
- I testamentet kan du angi mer detaljerte bestemmelser om hvem som skal få hva. Slik kan arvekrangler forhåpentligvis unngås.
- Du kan angi bestemmelser om særeie eller forvaltningsregler for arven, for eksempel dersom noen av dine arvinger er mindreårige.
Mange opplever det å skrive testament som en avklarende prosess. Når testamentet er skrevet, opplever de tryggheten ved å ha planlagt også for det uforutsette og at de ikke behøver å bekymre seg for det praktiske lenger.
Unngå arvekrangler
Arveloven angir i prinsippet fordelingen av hvem som skal ha hvor mye etter deg. Likevel kan for eksempel eiendeler med affeksjonsverdi eller ting som er vanskelige å verdsette gjøre fordelingen vanskelig.
Pliktarv og friarv
Dersom du ikke har barn eller ektefelle har du full frihet til å testamentere verdiene dine til hvem du vil.
Dersom du har ektefelle, samboer med felles barn og barn (sistnevnte er kalt livsarvinger i arveloven) skal disse sikres en pliktarv. Men også om du har nær slekt som dette har du som regel en viss frihet til å fordele som du vil. Dersom totalen av dine verdier, dvs. pengeverdi av eiendeler, eiendommer og sparing fratrukket gjeld er større enn 12 G (for tiden ca. 1,5 MNOK), vil du alltid kunne disponere fritt over en del av arven. Andelen som kan disponeres fritt stiger dersom du ikke har barn, gjenlevende ektefelle eller gjenlevende samboer med felles barn.
Friarven kan du fordele slik du selv ønsker
Du kan disponere fritt over alt som ikke er bestemt gjennom pliktarv. Denne friarven kan du kan testamentere akkurat slik du selv ønsker, til hvem du vil.
I løpet av de siste årene har det blitt mer og mer vanlig å gi testamentariske gaver til en eller flere organisasjoner man har hatt et godt forhold til i løpet av livet.
Skulle du ønske å gi en gave til Amnestys arbeid for menneskerettigheter, kan vi bistå med gratis advokathjelp.
Slik snakker du til familie om arv og testament
For noen kan det være vanskelig å snakke om arv, mens for andre er det en praktisk samtale som bare må gjennomføres.
Vi anbefaler å ta praten med en advokat først. Hjelpen du får av en advokat kommer godt med for å få klarhet i hvilke muligheter du har og hva du må ta hensyn til. Det kan gi trygghet hvis du er nervøs for å snakke med nær familie om hvordan du vil fordele arven din.
Hvis du har barn, og ønsker å testamentere gaver, vil det være
naturlig at du vil få spørsmål om ditt valg. For Runar handlet dette om å
snakke om perspektiver:
Krav til oppsett av testament
Det er noen enkle, men strenge krav til oppsett av testament for at det skal være gyldig.
- Det må være en skriftlig original. Foreløpig er ikke digitale kopier, andre former for media som lydopptak eller video gyldige som testamenter.
- Det må framgå tydelig, gjerne i overskriften, at dokumentet er et testament eller «min siste vilje»
- Testamentet må signeres av testator samt av to vitner. Vitnene skal vite at dokumentet er et testament, men de må ikke kjenne innholdet. Deres rolle er å attestere at det er testators underskrift på dokumentet, at hen skrev testamentet av fri vilje og at testator var ved sans og samling.
- Testamentet og bevitningen bør dateres. Dersom det foreligger flere testamenter vil det siste legges til grunn for skiftet.
- Testator og vitner bør identifiseres tydelig med fødselsnummer, adresse eller lignende slik at det ikke er tvil om hvem det gjelder.
For å opprette testament må du være myndig og ved sans og samling. Dersom det kan sås tvil om din helsetilstand og det er fare for at testamentet i ettertid kan kjennes ugyldig, kan det være lurt å få en lege til å skrive en legeattest som kan legges ved testamentet.
Også vitnene må være myndige og ved sans og samling. I tillegg må de være habile, det vil si at de ikke selv er tilgodesett i testamentet eller er nærstående til noen som er det.
Det er ingen særlige krav til ordlyd eller disposisjon. Det som er viktig er at testamentet klart og tydelig angir hvordan du ønsker verdiene etter deg skal fordeles. Du bør også tydelig identifisere de du testamenterer til med fullt navn og gjerne fødselsdato eller organisasjonsnummer og eventuelt adresse. På denne måten er det enkelt å avgjøre hvem som skal tilgodeses når boet skal gjøres opp.
Du kan skrive testament selv. Vi anbefaler imidlertid at du får hjelp av en advokat.
Ta kontakt med Sidsel Stanmore Andersen på telefon 934 23 632 eller e-post arv@amnesty.no.
Gratis advokathjelp til testament
Dersom du ønsker å tilgodese Amnesty i ditt testament anbefaler vi deg å få hjelp fra en advokat. Da sikrer advokaten at arvelovens bestemmelser følges og at testamentet blir klart og tydelig. Ønsker du å gi en del av din arv til Amnesty kan du kontakte oss telefon 934 23 632 eller e-post arv@amnesty.no for gratis advokathjelp.
Flere gir gaver i arv
En god nyhet er at flere og flere velger å skrive testament. Og enda bedre for idéelle organisasjoner, så velger også stadig flere å testamentere gaver til en hjertesak. For organisasjoner som Amnesty, som ikke mottar statsstøtte, er gaver gitt gjennom arv en svært viktig inntektskilde for å sikre arbeidet videre.
Bidra til en lysere fremtid – gi en gave i arv
Snakk med Sidsel Stanmore Andersen på telefon 934 23 632 eller e-post arv@amnesty.no.
Når du gir en gave i arv til Amnesty lar du kampen for menneskerettighetene leve videre. Finn ut mer om testamentariske gaver og hvordan din arv kan bidra til en lysere fremtid.