Ber FN etterforske krigsforbrytelser i Libya

Amnesty etterlyser umiddelbar og resolutt handling fra Sikkerhetsrådet i FN og Den arabiske liga, og krever at et etterforskningsteam på bakken vurderer hvorvidt overgrep mot befolkningen i Libya kvalifiserer til å stevne Gaddafi og den libyske regjerigen for Den internasjonale straffedomstolen.
Publisert: 22. Feb 2011, kl. 15:59 | Sist oppdatert: 27. Apr 2011, kl. 12:17
Amnesty International har i dag bedt FNs Sikkerhetsråd og Den arabiske liga om å umiddelbart sende etterforskere til Libya for å undersøke sikkerhetsstyrkenes angrep på demonstranter den siste uken, der hundrevis av sivile har mistet livet. Kravet er sendt i forbindelse med at Sikkerhetsrådet og Den arabiske liga møtes i dag for å diskutere den eskallerende volden.

Amnesty mener at anbefalingene bør inneholde en vurdering av om omfanget av forbrytelsene som blir begått i Libya er av en slik karakter at Sikkerhetsrådet må henvise saken til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, sa i går at libyske myndigheters behandling av demonstranter kan klassifiseres som forbrytelser mot menneskeheten.

- Oberst al-Gaddafi og hans regjering ser ut til å være innstilt på å drepe mange mennesker for å beholde makten. Det internasjonale samfunnet må handle nå for å sette en stopper for dette, sier Salil Shetty, Amnesty internationale generalsekretær.

Saif al-Islam al-Gaddafi, oberst al-Gaddafis sønn, sa i en TV-tale den 20. februar at hæren ville avslutte anti-regjeringsprotester, uavhengig av hva det ville koste, og at libyske myndigheter vil "kjempe til siste mann og kvinne og kule".

- Det er vanvittig at at al-Gaddafis sønn er i stand til offentlig å kunngjøre at han er beredt til å utføre en massakre for å opprettholde sin fars grep om makten, sier Shetty og fortsetter:

- Det internasjonale samfunnet må umiddelbart gjøre det klart for alle i den libyske regjeringen, militæret og sikkerhetsapparatet at alle som gir og utfører ordre vil bli holdt ansvarlig for forbrytelser i henhold til internasjonal lov, sier Salil Shetty.

Må innføre våpenembargo
Amnesty har også bedt FNs sikkerhetsråd om å innføre en total våpenembargo mot Libya, etter at det rapporteres om at sikkerhetsstyrkene fortsetter å distribuere våpen, ammunisjon og annet militær- og politi utstyr til bruk mot demonstrantene.

- Andre stater må ikke medvirke til flere drap. Alle militære- og politiforsyninger og samarbeid med Libya må stoppe frem til risikoen for slike alvorlige brudd på menneskerettighetene er over, sier Salil Shetty.

I tillegg til FN og Den arabiske ligae, har Amnesty International også bedt De afrikanske union om å ta affære.

- Alle internasjonale organer som Libya er medlem i må innse alvoret i denne krisen. Den afrikanske union må snarest ta opp grove brudd på menneskerettighetene som begås i Libya i en egen sesjon i unionens Fred og Sikkerhetsråd, sier Salil Shetty.

Dødstall kan være mye høyere
Amnesty International advarer om at rapportene fra sykehus i det østlige Libya indikerte at rundt 200 mennesker var blitt drept av sikkerhetsstyrker fram til 20. februar. Sykehusansatte fortalte Amnesty International at de strevde med å takle antall sårede.

Det virkelige antall døde kan være mye høyere ettersom dette tallet bare representerte de store sykehusene. Det er også sannsynlig at noen familier har begravd sine døde uten å ta levningene til sykehus.


OPPDATERING:
23.02: Amnesty mener at FN og Den afrikanske union svikter det libyske folk ved å ikke innføre noen sanksjoner mot Libyas statsoverhoder. I en melding sendt til de respektive sikkerhetsrådene krever Amnesty at det må innføres en umiddelbar våpenembargo mot Libya og at alle økonomiske forbindelser som Gaddafi og hans militære rådgivere har i utlandet må fryses.

Den internasjonale straffedomstolen
FNs sikkerhetsråd har myndighet til å henvise saker til hovedanklageren i Den internasjonale straffedomstolen i tilfeller som ellers ikke ville falle under rettens jurisdiksjon, for eksempel når staten ikke har sluttet seg til domstolens statutter.