Den internasjonale menneskerettighetsdagen: Frykter sammenstøt i Phnom Penh

Den internasjonale menneskerettighetsdagen samler tusenvis av demonstranter i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh i dag. De krever sin rett til fredlig protest. Amnesty International frykter voldelige sammenstøt.
Publisert: 10. des 2013, kl. 11:34 | Sist oppdatert: 10. des 2013, kl. 13:53
Tusenvis av mennesker samles i hovedstaden i dag for å delta i fredelige demonstrasjonstog og offentlig debatter i anledning menneskerettighetsdagen. Flere kommer til å møte myndighetenes piggtrådblokkeringer. De samme blokkeringene som førte til voldelige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og svivile etter valget september i år.

Menneskrettighetsaktivistene, ikke-statlige organisasjoner og sivile i Kambodsjas hovedstad går en spennende dag i møte. De håper de kan feire den internasjonale menneskerettighetsdagen med fredelige protester. Til tross for at historien viser at veien til vold og fengselsopphold er kort.

Amnesty International krever derfor at myndighetene respekterer, beskytter og imøtekommer retten til forsamlingsfrihet og retten til fredlig protest. Menneskerettighet som er grunnlovsbeskyttet i landet og som er ratifisert i Den internationale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter (ICCPR).

En av de som skal delta i demonstrasjonen i dag er en sentral figur i de store lokalprotestene. For en knapp måned siden ble aktivisten Yorm Bopha løslatt mot kausjon etter at hun ble fengslet i 2012 for lovbrudd hun ikke har begått. Myndigheten ønsket å stilne kritikken hun førte mot dem.

Krever gjenvalg

I likhet med tusenvis av andre demonstranter, skal Yorm Bopha delta i en av de mange demonstrasjonene i hovedstaden i dag. Midt i Phnom Penh ligger området som har ført til store lokalprotester og som Bopha har kjempet for. Siden 2007 har utbyggingen rundt Boeung Kak-innsjøen ført til oversvømmelser av boligområder.

Flere lokalsamfunn som Boeung-Kak strømmer inn til demonstrasjonene i dag. Buddhistmunker har forberedt mange ulike ungdomsgrupper, menneskerettsaktivister og nettverk fra hele landet for å delta i fredsdemonstrasjonene. Underveis skal de holde debatter om Buddhas lære og menneskerettigheter.
Ulike krav

Men blandingen av demonstranter er mange. Flere har planlagt å demonstrere mot lovforslag som bryter menneskerettighetene i landet, når demonstrasjonstogene ender utenfor nasjonalforsamlingens hovedkvarter i dag. Protestene er rettet mot det regjerende politiske partiet Det kambodsjanske folkeparitet (CPP) og opposisjonspartiet, Det kambodsjanske nasjonale redningsparitet (CNRP).
På samme dag skal også CPP demonstrere. De håper at samlinger i hovedstaden og i det berømte tempelet Angkor, nord for byen Siem Reap, fører til gjenvalg. Partiet krever en granskning av valget som ble holdt 28. juni i år, da CPP gikk av med seieren. Forrige demonstrasjon førte til voldelige sammenstøt.

Voldsbruk mot demonstranter

I løpet av de siste månedene har kambodsjanske sikkerhetsstyrker slått brutalt ned på demonstranter og tilskuere i en rekke tilfeller.
I november i år, gikk sikkerhetsstyrker løs på folkemengder som demonstrerte for arbeideres rettigheter ved en tekstilfabrikk. Myndighetene nektet arbeiderne å demonstrere utenfor statsministerens bolig og opprørspolitiet blokkerte veiene. To sivile ble drept i det voldelige sammenstøtet, åtte fikk skuddskader og flere andre ble alvorlig skadet. Ifølge øyevitner skal sikkerhetsstyrker ha brukt våpen mot demonstranter som sto på armlengdes avstand.

Amnesty mener sikkerhetsstyrkene kun skal bruke makt hvor det er strengt nødvendig og hvor liv er i fare. Kambodsja er forpliktet til å hjelpe og til å rette opp tilfeller hvor menneskerettsbrudd er begått. Av det Amnesty er klar over, er ingen av episodene nylig gransket og ingen medlemmer i sikkerhetsstyrkene har blitt holdt ansvarlig.

Når Yorm Bopha sammen med mange andre demonstranter møtes utenfor nasjonalforsamlingen i dag, håper Amnesty International at myndighetene legger til rette for demonstrasjonene og at de ikke bli blokkert.

For Bopha er fremtiden fortsatt uviss. Høysterett har valgt å opprettholde dommen mot henne. Dermed venter hun fortsatt på en dom for en sak som innebærer motstridenede vitnesbyrd og manglende bevis. Kvinnen som demonstrerte for frigjøringen av 13 kvinneaktivister som ble fengslet etter fredelige protester i 2012.


Følg utviklingen i Phom Penh
  • Følg og støtt den lokale i feiringen av menneskrettighetsdagen i Kambodsja på Facebook
  • Se live-video fra Kambodsja her
Opphev dommen mot Yorm Bopha
Mens myndighetene stadig kaster folk ut av hjemmene sine, har Yorm Bopha gått i bresjen for fattige kambodsjaneres rett til bolig. Men mens hun kjempet for retten til bolig, ble ytringsfriheten og retten hennes til å fredlige protestere også brutt. For å stilne kritikken ble hun i 2012 fengslet for et lovbrudd hun ikke har begått. Nå er hun løslatt, men løslatelsen er anket og hun risikerer fortsatt fengsel.
  • Hjelp Yorm Bopha fra ny fengsling ved å signere aksjonen for henne.
  • Du kan også delta i brevskrivemaratonet Skriv for liv og sende henne en solidaritetshilsen.