Fengslet i Saudi-Arabia
I Saudi-Arabia er det farlig å mene. Det er farlig å ytre seg. Vanlige mennesker tilbringer årevis i fengsel for noe de har sagt, skrevet eller delt. Samtidig får landets myndigheter et stadig bedre rykte, og det er ikke tilfeldig.
Kronprins Mohammad bin Salman jobber hardt for å glanse fasaden til landet sitt. Det tjener hans interesser. Derfor gir han noen friheter, så vi skal tro det har blitt bedre. Derfor viser han fram landet gjennom store idrettsarrangementer og internasjonale toppmøter. Fasaden pusses dag for dag, og mange lar seg forføre.
Men bak fasaden straffes man ekstremt hardt for å pirke i den. Der er kvinner umyndiggjort. Der sitter fredelige mennesker i fengsel på livstid, mens barna deres vokser opp uten dem. De har lite eller ingen kontakt med sine kjære. De kan ikke lenger dele det de mener.
Nå trenger de din signatur: Hjelp oss å kreve at menneskene som sitter fengslet for sine fredelige ytringer på nett skal løslates.
Klikk deg inn på hver aksjon og krev at saudi-arabiske myndigheter løslater:
Bakgrunn
Ytringsfrihet i Saudi-Arabia
Du har kanskje hørt at det har blitt litt bedre og friere å leve i Saudi-Arabia? At kvinner får kjøre bil der nå, blant annet? De siste årene har Saudi-Arabia blitt "åpnet for verden". Mohammad bin Salman (MBS) jobber målrettet for å forbedre landets omdømme. En del av dette arbeidet innebærer å gi borgerne sine noen, svært begrensede, friheter.
Samtidig har det blitt farligere å kritisere myndighetene, eller å påpeke hvilke viktige rettigheter som mangler i landet. Myndighetene slår ned på alle typer opposisjon, både på nett og i det offentlige rom. Fengselsstraffene er brutale, rettssakene lange og uforutsigbare, rekordmange henrettes. I tillegg fortsetter myndighetene å forby demonstrasjoner, dannelsen av politiske partier, fagforeninger og uavhengige menneskerettighetsgrupper.
Drapet på Jamal Khashoggi, på et konsulat i Istanbul i 2018, hvor langt staten er villig til å gå for å stilne kritikk. Og samtidig som kvinner nå får kjøre bil og jobbe, er vergesystemet blitt lovfestet. Dette gjør at kvinner må ha en mannlig verge, og får bestemme lite selv over eget liv.
Men omdømmevasken fungerer, mange lar seg forføre, og satsningen fortsetter.
Fasaden pusses videre høsten 2024
Kongedømmet bruker milliarder på forretningsavtaler, investeringer, idrettsarrangementer og våpenhandel.
Fotball-VM: I desember i år vil Fifa etter all sannsynlighet stemme for at de skal arrangere fotball-VM for menn i 2034.
Paradokset IGF: I desember er også Saudi-Arabia vertskap for det internasjonale toppmøtet Internet Governance Forum. Et hovedtemaene for årets arrangement er "å fremme menneskerettigheter og inkludering i den digitale tidsalderen". Det er mildt sagt paradoksalt. Alle menneskene vi jobber for i denne kampanjen (se over), er fengslet for det de har delt på nett.
Dersom saudiarabiske myndigheter ønsker å fremstå som noe annet enn hyklere under forumet, må alle som er arrestert kun for sine fredelige ytringer på nett løslates, umiddelbart, uten betingelser.