Gezi-demonstrasjonene ett år etter: Demonstranter i retten - politiet går fri

Tyrkiske myndighetene kjører fortsatt en overgrepspolitikk mot de som protesterer, og politiets straffefrihet er slående. 
Publisert: 10. jun 2014, kl. 13:59 | Sist oppdatert: 16. jun 2014, kl. 15:47

Rettsaken mot 26 medlemmer fra Taksim Solidarity begynte i dag og de anklagde risikerer opp til 15 og et halvt år i fengsel.Tyrkia må stoppe denne politisk motiverte rettssaken mot fredelige aktivister, mener Amnesty International.

“Dette er en hevngjerrig, politisk motivert farse av en rettssak, uten et snev av bevis om faktiske kriminelle handlinger,” sier Andrew Gardner, Tyrkia-etterforsker i Amnesty Internasional.

“Påtalemyndighetene har pønsket ut en sak for å sende en kraftig melding til resten av Tyrkia om at myndighetene vil forfølge en hver som motstår eller organiserer demonstrasjoner mot statens politikk”.

Taksim Solidarity er en koalisjon av over 100 organisasjoner, som inkluderer arkitekter, inginører, leger, fagforeningsfolk og andre. Koalisjonen ble etablert i 2012 for å bestride utviklingsplanene for Taksim Square og Gezi-parken i Istanbul og aksjonere for å øke offentlig bevissthet om prosjektet. Koalisjonen oppfordret til fredelige demonstrasjoner mot den planlagte rivingen av Gezi-parken.

‘Gezi-park demonstrasjonene’ utløste demonstrasjoner mot myndighetene i hele landet, hvor rundt 3.5 millioner mennesker deltok.

Fem av de anklagde, som var prominente Taksim Solidarity aktiviste, beskyldes for å ha oppfordet folk til å delta i den ‘ulovlige’ demonstrasjonen. De er tiltalt for å ha ”grunnlagt en kriminell organisasjon”, og risikerer en fengselsstraff på opp til 15 og et halvt år.

“Tiltalen inneholder ingen bevis for deltakelse i, eller oppfordring til, vold eller annen kriminell aktivitet. Det er en skandale at tiltalen ble akseptert av domstolen,” sier Andrew Gardner.

Påtalemyndighetenes sak er i stor grad basert på Twittermeldinger fra Taksim Solidaritys Twitterkonto og fra de anklagedes individuelle kontoer. I disse meldingene har de tiltalte blant annet oppfordret til fredelige demonstrasjoner og fordømt politivold. Meldingen gir også detaljer om provisoriske helsefasiliteter og ble brukt til å gi annen informasjon om demonstrasjonene.

Alle 26 anklagde er tiltalt for å "nektet å spre seg fra en ulovlig demonstrasjon."

En av de anklagde, som ikke er knyttet til Taksim Solidarity, er også tiltalt for besittelse av tre spretterter og klinkekuler som angivelig skulle brukes som prosjektiler, noe han nekter for.

Alle de anklagede ble anholdt den 8 juli 2013, når politiet hindret Taksim Solidarity medlemmer fra å holde en pressekonferanse i Gezi-parken.

Amnesty International har startet en internasjonal solidaritetskampanje med de anklagde fra Taksim Solidarity på iamtaksim.tumblr.com.

Politivold går ustraffet


- Tyrkiske myndigheter har vært nådeløse når det gjelder å slå ned på protestene – det være seg politivolden i gatene eller straffeforfølgelse av demonstrantene. Det kommer fram av Amnesty Internationals nye rapport som ble lansert i Istanbul, ett år etter protestene i Gezi-parken. Politiet nyter en høy grad av straffefrihet. Budskapet er er klart: fredelige demonstrasjoner vil ikke bli tålt, sa Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International under pressekonferansen.

De siste ti dagene før ettårsdagen, mens demonstranter over herle Tyrkia samlet seg for å markere ettårsdagen for protestene i Gezi-parken, har protestene blitt forbudt og demonstrantene vilkårlig arrestert og brutalt jaget vekk med tåregass, vannkanoner og slag.

- Regjeringen må legge om kursen. De må tillate fredelig demonstrasjoner og stille politiet til ansvar for sine overgrep, sier Shetty.

Amnesty-rapporten Adding injustice to injuiry: Gezi Park protests one year on tar for seg utviklingen etter de forsiktige første protestene mot raseringen av parken i Istanbul sentrum som utviklet seg til landsomfattende demonstrasjoner mot regjeringen.
I rapporten ber Amnesty International om at myndighetene gjør slutt på straffefriheten for politimenn som begår menneskerettighetsovergrep og at retten til forsamlingsfrihet blir garantert.

Fire drept av politiet
Den 3. juni 2013 ble hakan Yaman banket opp og kastet inn i et bål av fire medlemmer av opprørspolitiet og en sivilkledd person som drev en vannkanonbil. Et vitne filmet hendelsen med mobiltelefonen sin. Til tross for at vannkanonenbilen var synlig på videoen var politiet i Istanbul ikke i stand til å avsløre identiteten til tjenestemannen som fikk beskjed om å operere den.

Åtte tusen mennesker ble såret under demonstrasjonene i Gezi-parken, og minst fire døde som direkte følge av politivold. Men granskingen av politiets overgrep har stanset opp, blitt motarbeidet eller avsluttet. Fram til i dag er bare fem saker mot politiet blitt ført for retten.

I slående kontrast til dette vil over 5.500 mennesker måtte møte i retten, anklaget for å organisere, delta eller støtte protestene i Gezi-parken. Mange er blitt dømt for kun å ha brukt retten til forsamlingsfrihet. Noen av dem som har organisert protestene er anklaget for «opprettelsen av en kriminell organisasjon», mens andre er anklaget for terrorhandlinger.

- Regjeringen må omgjøre loven om demonstrasjoner, fjerne overdrevne restriksjoner om hvor og når demonstrasjoner kan finne sted, samt endre bestemmelsene som kriminaliserer fredelige protester, sier Andrew Gardner, Amnestys Tyrkia-etterforsker.


Gezi ett år etter
Ett år etter protestene i Gezi-parken slår myndighetene fortsatt ned på fredelige demonstranter, mens politivolden mot demonstrantene får ingen konsekvenser.
  • Over hele Tyrkia er mer enn 5.500 mennesker blitt stilt for retten i forbindelse med demonstrasjonene i Gezi-parken.
  • Bare fem rettssaker er ført mot ni politifolk, trass i hundrevis av klager om overgrep fra politiet.
  • Legeforeninger, leger og andre sivile tjenestefolk har blitt møtt med sanksjoner for sin påståtte støtte til demonstrantene.
  • Brukere av sosiale media er stilt for retten for å delt informasjon om demonstrasjonene.
  • Nye lover begrenser tilgangen til sosiale media og gjør det straffbart å bidra med akutt medisinsk hjelp under demonstrasjonene.
Bloggserie fra Gezi
Amnestys politiske rådgiver Beate Ekeløve Slydal flyktet fra tåregassen i Istanbuls trange gater for ett år siden. Les hennes sterke bloggserie fra opprøret.


Se også