Gode nyheter: Det nytter å engasjere seg!

I løpet av de siste ukene har Amnesty mottatt flere gode nyheter om de sakene vi jobber for. Dette viser at vi kan oppnå endring når vi er mange som tar urettferdighet personlig. 
Publisert: 31. Mar 2016, kl. 15:08 | Sist oppdatert: 6. Apr 2016, kl. 13:03
Filippinene: Glimt av håp for endring i praksis med tortur

Forrige uke ble det avsagt en historisk dom på Filippinene, da en politimann ble dømt for å ha torturert bussjåføren Jerryme Corre. Dommen sår en spire av håp om at tidevannet er i ferd med å snu for gjerningsmenn bak tortur.

Dommen er den første av sitt slag etter antitorturloven fra 2009, og følger en treårig kampanje av Amnesty International. Saken til Jerryme Corre ble tatt opp i Stopp Tortur-kampanjen i desember 2013, ett år etter hans arrestasjon.

En av politimennen som deltok i torturen av Jerryme ble 29. mars dømt til 25 måneders fengsel av en domstol i Pampanga, nord for hovedstaden Manila. Politimannen ble også pålagt å betale 100.000 pesos (tilsvarende 20.000 NOK) i oppreisning til Jerryme.

– Jerryme har tilbragt mer enn fire år i fengsel under rettssaken, basert på falske anklager mot ham, etter å ha vært utsatt for grusom tortur utført av politiet. Dommen mot politimannen sender sterke signaler om at tortur må stoppe, og at overgriperne vil bli holdt ansvarlig, sier Champa Patel, Amnesty Internationals direktør for Sørøst-Asia.

– Selv om politimannen fremdeles har muligheten til å anke så har rettsaken i seg selv vært et steg i riktig retning. Filippinske myndighet må nå raskt sikre uavhengige etterforskninger av alle rapporteringer om tortur og annen mishandling utført av politiet eller andre statlige tjenestemenn.

En annen politimann er også siktet for de samme anklagelsene, men er fortsatt på frifot.

Egypt: Løslatt mot kausjon etter over to år i varetekt

Fredag 25. mars ble Mahmoud Hussein løslatt mot kausjon. Mahmoud har sittet i varetekt i over to år, noe som bryter med Egypts egne lover. Løslatelsen gir et svakt glimt av håp for Egypts dypt feilaktige rettssystem.

25. januar 2014 ble Mahmoud Hussein arrestert etter at han deltok på den årlige markeringen av revolusjonen. Han ble arrestert fordi han hadde på seg en T-skjorte hvor det sto «Nation Without Torture Campaign», og et skjerf med en logo for 25. januar-revolusjonen. Han ble blant annet anklaget for å tilhøre en forbudt gruppe og delta på en uautorisert protest.

I november 2015 overleverte Amnesty International nesten 145.000 underskrifter til egyptiske myndigheter med krav om at Mahmoud Hussein ble løslatt umiddelbart og betingelsesløst. I februar hadde Amnesty et møte med Egypts ambassadør til Norge. På møtet sa ambassadøren at hun skulle følge opp Mahmouds sak med myndighetene i Egypt.

Datoen for rettsaken har ennå ikke blitt fastslått, men vi følger saken videre og krever at anklagene mot Mahmoud droppes. Les mer her.

Chile: Ett skritt i riktig retning for seksuelle og reproduktive rettigheter

17. mars stemte underhuset i den chilenske kongressen frem endring av abortlovgivningen. Dette åpner for at totalforbudet mot abort blir fjernet og at kvinner i Chile kan ta abort dersom det er fare for kvinnens liv, hvis fosteret ikke er levedyktig eller hvor svangerskapet er et resultat av voldtekt. Dette er et stort steg i riktig retning!

Chile er ett av seks land i verden med et totalforbud mot abort. Det betyr at man ikke under noen omstendigheter får lov til å ta abort - selv om livet står i fare. Kvinner, jenter og helsearbeidere som er involvert i gjennomføring av en abort blir straffeforfulgt – uansett situasjon. Ifølge Helsedepartementet i Chile ble det registrert 30.434 aborter i 2012, hvorav 3200 var unge jenter i alderen 10 til 19 år.

- Mørketallene er mye høyere og i virkeligheten gjennomføres det mellom 70.000 og 160.000 aborter i året, forteller Ana Piquer, generalsekretær i Amnesty i Chile.

For at endringen skal bli vedtatt må også lovforslaget godkjennes av senatet. Det er fortsatt ikke bestemt når lovendringen skal diskuteres i senatet, men Amnesty følger saken videre.

Amnesty kom med en rapport 7. mars som dokumenterer vold mot kvinner, inkludert tortur og annen mishandling innenfor seksuell og reproduktiv helse i åtte land i Latin-Amerika. Les mer her.

Burkina Faso: Regjeringen tar grep for å stanse barneekteskap


I Burkina Faso har det blitt bestemt at regjeringen skal se på lovgivningen når det gjelder barne- og tvangsekteskap. Planen er at departementet skal gå igjennom loven og heve den lovlige alderen for ekteskap for jenter til 18 år. De planlegger også å ha klare regler for tvangsekteskap i straffeloven.

I en pressemelding viste justisdepartementet til de flere titallstusen brevene de har fått fra hele verden i forbindelse med avskaffelse av barne- og tvangsekteskap. Det er ingen tvil om at de fleste av disse brevene kom i forbindelse med Amnestys "Skriv for liv"-kampanje.

Dette er et skritt i riktig retning, men selv om myndighetene setter i gang med en gjennomgang av loven er det ikke sikkert at endringene blir implementert. Amnesty følger saken videre.

Qatar: Løslatt etter over fire år i fengsel for et dikt

Mohammed al-Ajami ble arrestert av det statlige sikkerhetspolitiet den 16. november 2011 i hovedstaden Doha, dømt for oppfordring til å kaste det sittende regimet og for å fornærme Emiren av Qatar.

Den 15. mars 2016 ble han løslatt etter at Emiren benådet ham. Advokaten hans snakket med ham etter løslatelsen og Mohammed al-Ajami ba ham om å uttrykke sin takk til alle som har kjempet på hans vegne.

- Den gode nyheten om at Mohammed al-Ajami har blitt løslatt kom på høy tid, sa James Lynch, assisterende direktør for Amnesty Internationals Midtøsten og Nord-Afrika-program. - Det er absurd at han måtte tilbringe mer enn fire år bak murene, da hans poesi rett og slett var et fredelig uttrykk for hans meninger. Vi håper at myndighetene vil benytte denne anledningen til en gjennomgang av Qatars rettssystem og sikre at slike grove brudd på ytringsfriheten ikke gjentar seg. Denne saken har vært skjemmende for Qatars internasjonale omdømme.

USA: Frihet etter 44 år på isolat

Nesten hver dag, i mer enn halvparten av livet, våknet Albert Woodfox opp i en celle på størrelse med en parkeringsplass, omgitt av betong og stål. Den 19. februar 2016 fylte Woodfox 69 år. Den samme dagen ble han løslatt - 44 år etter at han ble satt i isolat første gang. I 1972 ble Woodfox dømt for drapet på Brent Miller, en fangevokter. Han hevder selv at han er uskyldig og flere organisasjoner, inkludert Amnesty International, har sagt at saken fører med seg alvorlige juridiske og menneskerettslige spørsmål.

I løpet av de siste fem årene har Amnesty Internationals globale bevegelse generert mer enn 650.000 handlinger på vegne av Angola 3 [Robert King, Herman Wallace and Albert Woodfox]. FNs spesialrapportør for tortur, Juan Mendez, fordømte den ubestemte bruken av isolat som ble pålagt Woodfox, og sier at det «klart utgjør tortur og det burde opphøre med en gang». Les mer her.

Signer flere aksjoner her.