- Ikke glem oss, Amnesty!
- Tusen takk for alt dere har gjort for oss. Glem oss ikke, ber advokaten til Jabbar.
AKSJON: Krev ytringsfrihet i Aserbajdsjan!
Redd for sønnen sin
Teravet Aliyeva er ikke som alle andre mødre i Aserbajdsjan. Når Amnesty møter henne i hovedstaden Baku en glovarm dag i mai, bærer hun en alvorlig mine.
Teravet kommer rett fra et besøk hos sønnen. Den lange veien til sønnen som er 30 mil vekk, har moren tatt på grunn av frykt. Jabbar er syk - og mor er bekymret:
- Jabbar har høy feber, og er redd. Vi frykter at noe skal skje med ham i militæret, at det skal "skje en ulykke" og at han blir borte.
Revet inn i en bil og ført vekk
- Jabbar ble aldri innkalt til militæret, forklarer moren.
- Her i landet har vi en tradisjon når mannen drar i militæret. Da fester familie og venner for å ønske lykke til når man drar.
Men en slik avskjed fikk ikke Jabbar. Teravet forteller at sønnen ble plukket opp på gata og dratt inn i en bil. Han fikk ikke engang si farvel til familen.
- I tre lange dager i mai visste vi ikke hvor han var, forteller Teravet.
Den ene advokaten hans, Anar Gasimov, sier at dette strider imot aserbajdsjansk lovgivning.
- Ifølge loven skal de innkalte til militæret være på offisielle lister, men Jabbar ble gjemt unna disse, sier Gasimov.
- Vi fant ham ikke på lista og visste ikke hvor han ble ført hen, forteller han.
Stadig verre i Aserbajdsjan
Anar Gasimov har vært Jabbars advokat siden i fjor. I mange år har han ledet en organisasjon som arbeider for å å beskytte rettsvernet for menneskerettigheter i landet, og han har lenge forsvart folk som er fengslet på grunn av sine politiske utsagn.
- Situasjonen her i Aserbajdsjan har forverret seg, forklarer menneskerettighetsadvokaten.
- Derfor må vi organiserer oss og jobbe systematisk. I fjor så vi det tydelig: Politiet og myndighetene gikk målrettet etter politiske aktivister. De ble arrestert og satt i administrativ forvaring.
Våren som aldri blomstret
Den arabiske våren i fjor inspirerte også aserbajdsjanere til å demonstrere. Demonstrasjonene fikk president Ilham Aliyev til å skjelve i sine eneveldige bukser, og politiet slo knallhardt ned på demonstrantene.
LES: Amnesty-rapporten fra 2011: "Våren som aldri blomstret: Undertrykkelse i Aserbajdsjan".
- Folk ble og blir arrestert på grunn av sine politiske meninger, men myndighetene bruker påskudd for å få folk fengslet, forteller Anar.
Jabbar var en av de første ungdomsaktivistene som ble fengslet i fjor. Dagen etter at han hadde oppfordret til å komme på demonstrasjon på sin Facebook-side, dukket et par politimenn opp utenfor døren hans. Noen timer senere "fant" de narkotika i jakkelommen til Jabbar. 20-åringen er muslim og verken røyker eller drikker.
Han er også medlem av ungdomspartiet til Azerbaijan Popular Front Party. Han fikk to og et halvt år i fengsel. Metodene med å plante narkotika på aktivister for så å fengsle dem, er velkjent for Amnesty International.
Jabbar- en hodepine for myndighetene
Men Amnesty-aktivister over hele verden sto opp mot den urettferdige fengslingen av Jabbar. De mange brevene til myndighetene, postkort til familien og underskrifter som støttet Jabbar strømmet inn. Det ga resultater!
20-åringen ble løslatt i desember i fjor, etter at Amnesty International hadde aksjonert for frigivelsen i 11 måneder.
- Fram til den dagen de løslot han, sa myndighetene at Jabbar ikke var noen samvittighetsfange. De forklarte alltid at Jabbar var kriminell og at de bare gjorde jobben sin, forteller Anar.
- Nå vet alle hvem Jabbar er her i Aserbajsjan. Alle vet også at narkotikaanklagene mot ham var oppspinn for å fengsle han. Uten Amnesty ville vi aldri klart å få ham ut av fengslet.
- Uten dere i Amnesty ...
Også i huset der Jabbar hadde vokst opp, merket de godt Amnestys engasjement i saken. Fra hele verden strømmet det inn brev.
- Bare hjem til huset der vi bor kom det mer enn 200 brev, sier mor Teravet.
- Både vi og Jabbar følte at noen så ham. Men kanskje like viktig var det at myndighetene forsto hvilken hodepine dette kom til å bli for dem.
Historiestudenten har ennå ikke fått lov til å gå tilbake til studiene sine etter at han har sittet i fengsel. Og til tross for at loven for verneplikt sier at alle menn over 18 må inn i militæret, sier den samtidig at dersom du studerer eller er syk, så drar du ikke.
- Jabbar hører ikke på det høyre øret. Det sier denne rapporten, sier moren, og viser Amnesty Jabbars legeattest.
- Nå forsøker vi å få ham ut av militæret, fortsetter advokaten. Vi forbereder en sak om den falske narkotikafengslingen som vi håper kommer opp i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.
- Redd, men stolt
- Hva sa Jabbar til deg da du besøkte ham i militæret?
- Han er redd og sa: “de kan ikke gjøre meg noe i fengselet, men her er jeg i reelll fare”, sier moren.
- Han er så ung, men har gjort så mye. Er du stolt?
- Som forelder er jeg redd, men stolt, sier moren med et forsiktig smil.
-Er det verdt det?
- Alle venner og familie sier at de mener at det er verdt det, men jeg er ikke enig. Jeg er moren hans og vil se ham trygg, sier Teravet og ser ned i fanget.
FAKTA:
- Jabbar Savalan, 20, ble arrestert som følge av en fabrikert narkotikasiktelse den 5. februar 2011, én dag etter at han hadde brukt Facebook til å mønstre deltakelse på demonstrasjoner mot den aserbajdsjanske regjeringen.
- Han ble benådet av presidenten den 26. desember 2011, etter at Amnesty hadde aksjonert for frigivelsen hans i 11 måneder. I mai ble han brått hentet for militærtjeneste i forkant av Eurovision i Baku.
LES MER OM JABBAR:
AKSJON:
Krev menneskerettigheter i Aserbajdsjan