Iran: Henrettelsen av Majidreza Rahnavard avslører myndighetenes hevndrap
Majidreza ble henrettet offentlig mandag morgen den 12. desember i den iranske byen Mashhad. Han ble hengt i en kran, med bind foran øynene, hendene bakbundet og bena lenket sammen.
- Den grusomme offentlige henrettelsen av Majidreza avslører Irans rettsvesen for hva det er: et verktøy for undertrykkelse som sender enkeltpersoner til galgen for å spre frykt og utøve hevn mot demonstranter som våger å stå opp mot status quo, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.
Iranske myndigheter har trappet opp de urettferdige rettssakene i forbindelse med de landsomfattende demonstrasjonene som startet høsten 2022.
Hva må skje?
Amnesty har lansert en underskriftskampanje for å stanse dødsdommene i Iran. Du kan signere aksjonen her.
Amnesty oppfordrer det internasjonale samfunnet til å ta alle nødvendige tiltak for å presse iranske myndigheter til å stoppe henrettelser og oppheve dødsdommer.
Vi oppfordrer videre alle stater til å utøve universell jurisdiksjon over alle tjenestemenn som er mistenkt for straffeansvar for forbrytelser i henhold til internasjonal lov og andre alvorlige brudd på menneskerettighetene.
Hvorfor ble Majidreza henrettet?
Majidreza Rahnavards urettferdige rettssak besto av bare én sesjon for en 'revolusjonsdomstol' i Mashhad, Khorasan-e Razavi-provinsen, 29. november. Han ble anklaget for "fiendskap mot Gud" (moharebeh).
Myndighetene anklaget ham for å ha knivstukket og drept to Basij-agenter i Mashhad den 17. november. Før rettsmøtet hans sendte statlige medier videoer av Majidreza Rahnavard som "tilsto" under tvang. Hans tungt bandasjerte venstre arm var gipset, noe som vekket alvorlig bekymring for at han har blitt utsatt for tortur.
Mange risikerer dødsstraff
Amnesty har per 13. desember identifisert 20 personer som står i fare for å bli henrettet i forbindelse med protestene. De inkluderer:
11 personer som er dømt til døden:
- Sahand Nourmohammad-Zadeh
- Mahan Sadrat (Sedarat) Madani
- Manouchehr Mehman Navaz
- Mohammad Boroughani
- Mohammad Ghobadlou
- Saman Seydi (Yasin)
- Hamid Ghare Hasanlou
- Mohammad Mehdi Karami
- Say Mohammad Hosseini
- Hossein Mohammadi
- En ikke navngitt person i Alborz-provinsen
Tre personer som enten står i fare for å bli dømt til døden eller allerede kan ha blitt dømt til døden, uten offentlig tilgjengelig informasjon om deres status:
- Saeed Shirazi
- Abolfazl Mehri Hossein Hajilou
- Mohsen Rezazadeh Gharegholou
Seks personer som kan avvente eller gjennomgå rettssak på siktelser med dødsstraff:
- Akbar Ghafari
- Toomaj Salehi
- Ebarhim Rigi
- Amir Nasr Azadani
- Saleh Mirhashemi
- Saeed Yaghoubi
Tusenvis har blitt arrestert og tiltalt, noe som vekker frykt for at mange flere mennesker kan risikere dødsstraff i forbindelse med protester.
Amnesty International motsetter seg dødsstraff i alle tilfeller uten unntak. Dødsstraff er et brudd på retten til liv.