Kjemper for likhet i Latvia
Å være homofil i Latvia kan være svært problematisk. For Kaspars personlig gikk det helt fint å fortelle familien at han liker gutter. Men han har opplevd å bli slått ned på gata fordi han gikk hånd i hånd med kjæresten sin.
- Det kan være farlig å være åpent homofil i Latvia. Man kan lett bli banket opp, forteller Kaspars.
Voldsomt hat
Han er styremedlem i Mozaika, en latvisk organisasjon som arbeider for like rettigheter for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner. Organisasjonen startet i 2006, etter Riga Pride året i forveien. Denne homoparaden utviklet seg til å bli svært voldelig, med 3000 motdemonstranter som angrep 70 paradedeltakere.
- Jeg tror ikke noen ble skadet, men det var nære på. Året etter arrangerte man en ny pride. Det gikk enda verre. Folk fikk kastet ekskrementer, egg og vievann etter seg. Denne paraden ble først forbudt av bystyret, og deretter i retten, forteller Kaspars.
Selv evakuerte han egenhendig 200 mennesker fra et hotell under paraden i 2006, uten noe som helst hjelp fra politiet.
Viktige fremskritt
I årene som kom ble samarbeidet med politiet bedre, men paradene var fremdeles preget av stort oppmøte av motdemonstranter. 2. juni i år arrangerte Mozaika Baltic Pride for andre gang, en samleparade for de tre baltiske landene. Kontrasten var stor fra voldsomhetene i 2005 og 2006. Politiet stilte med massiv beskyttelse, slik at paraden kunne gå 800 meter gjennom byens gater.
Kvelden i forveien ga ordføreren i Riga sin støtte til paraden. Det har aldri skjedd før. Og velferdsminister Ilze Vinkele hedret parade-arrangøren Mozaika for sitt arbeid for like rettigheter for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LHBT).
Det er første gangen organisasjonen har fått anerkjennelse fra myndighetene for arbeidet sitt.
- Alt skjedde på en gang, sier Kaspars.
Politi-opplæring
Nå jobber han og Mozaika i tillegg for at politiet skal bli flinkere til å takle hatkriminalitet, et prosjekt som startet for circa tre år siden. Det innebærer at Kaspars holder seminarer på politiskolen.
- Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner er ikke beskyttet mot hatkriminalitet i dette landet. Det kommer an på hvor profesjonelle politiet og dommeren er i hvert enkelt tilfelle, sier Kaspars.
- Hva slags reaksjoner får du fra politiet?
- Det er veldig forskjellig. Noen ønsker meg velkommen, andre er veldig fiendtlige. De siste er de vi må jobbe mest med. Vi snakker sammen, og har en diskusjon, forteller Kaspars.
Under en slik diskusjon er alt tillatt, målet er å bygge en trygg arena hvor man kan spørre om alt mulig.
- Hvis man holder tilbake spørsmål, kan det bygge oppunder homofobi. Og vi trener dem ikke bare opp til å takle angrep mot LHBT-personer, men alle former for hatkriminalitet.
Setter ytringsfrihet høyt
Kaspars understreker at Mozaika også mener motdemonstrantene skal beskyttes, og begrunner dette med at de også har ytrings- og forsamlingsfrihet.
- Så lenge de ikke er voldelige, er de i sin fulle rett til å si disse tingene, mener Kaspars.
Han medgir at det er lite hyggelig, dette sterke hatet folk har kun fordi man er homofil og elsker en person av samme kjønn.
- Folk vet hva de gjør, men de forstår ikke. Når de religiøse lederne er så sterkt imot homofili, så vil kirkegjengerne følge etter.
- Men hvordan kjemper dere i mot alt hatet?
- Vi gjør ikke det. Vi har ingen strategi for å jobbe mot ekstremister, det har vi rett og slett ikke ressurser til, hverken menneskelige eller økonomiske. Dette er politets oppgave. Vi retter oss mot folk som er relativt nøytrale, som ikke har veldig sterke negative meninger. De som har holdninger vi fortsatt kan endre, forklarer Kaspars.
Men når kan et kjærestepar av samme kjønn åpent vise sin kjærlighet i Latvias gater?
- Jeg vet rett og slett ikke. Tiden er ikke moden for å kjempe for det nå. La oss heller kjempe for anerkjennelse - og kanskje til og med lovfestede rettigheter.
- Organisasjon for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Latvia.
- Grunnlagt i 2006. Arbeider mot diskriminering av LHBT og for økt kunnskap om og toleranse for LHBT blant befolkningen.
KASPARS ZALITIS (30)
- Styremedlem i Mozaika.
- Bor i Riga, hovedstaden i Latvia.
- Menneskerettighetsaktivist siden han var 18.
- Deltok under årets TV-aksjon for Amnesty International i Norge. Se dokumentarfilmen fra NRK P3 her.
- Følg ham på Twitter @KasparZ
BALTIC PRIDE
- Da de første markeringene for LHBT-rettigheter ble arrangert i henholdsvis Estland, Latvia og Litauen på begynnelsen av 2000-tallet møtte arrangementene så mye fiendtlighet at de bestemte seg for å slå seg sammen til én stor baltisk markering - Baltic Pride.
- Baltic Pride har i tidligere år blitt bannlyst av både ledende politikere og religiøse ledere. Priden har også mobilisert store motdemonstrasjoner - "No Pride". Motdemonstrantene bruker til dels voldelige midler, og har tidligere år kastet røykbomber, stein og kinaputter mot deltagerne i Baltic Pride. Motdemonstrantene bruker både truende og krenkende visuelle uttrykk.
- Lørdag 2. juni 2012 gikk den sjette Baltic Pride av stabelen i Riga. Paraden gikk relativt fredelig for seg, selvom det ble rapport om angrep på paradedeltakere og motdemonstranter stilte med støtende plakater og slagord.