Konferanse på ironiens rand
Norges statsminister er på Facebook, mens i Aserbajdsjan fremstiller myndighetene Facebook-brukere som mentalt syke. En av verdens viktigste internettkonferanser starter i dag i nettopp Baku. Ironisk?
Publisert:
6. nov 2012, kl. 07:00
|
Sist oppdatert:
20. Feb 2018, kl. 15:36
FNs Internet Governance Forum arrangeres i år 6.-9.november i Baku i Aserbajdsjan. At et land som slår hardt ned på ytringsfrihet og kjører på med internettrestriksjoner og overvåkning beverter en slik konferanse, er nokså motstridende.
- Det er dypt ironisk å legge en konferanse om internettovervåking til Aserbajdsjan. Dette er et land der myndighetene avskjærer folks korrespondanse, fengsler bloggere og portretterer brukere av sosiale medier som mentalt syke mennesker, sier Max Tucker, Amnesty Internationals Aserbajdsjan-kampanjeleder.
Enhver person som kritiserer landets president, Ilham Allyev, hans familie eller regjeringen risikerer å bli truet, angrepet eller fengslet. Myndighetene har satt i gang TV-kampanjer som fremstiller brukere av Facebook som mentalt syke, og flere personer har opplevd å bli trakassert og fengslet av politiet etter å ha lagt ut sine meninger på sosiale medieplattformer.
Internettovervåkningen i landet er under behandling for å bli enda strengere. Allerede kan myndighetene overvåke all internettaktivitet gjennom aserbajdsjanske leverandører, uten å måtte gi beskjed om dette til enkeltpersoner eller leverandører. For at utenlandske operatører skal kunne operere på markedet, må de godta de samme vilkårene. Myndighetene ønsker å ekspandere til audiovisuelt materiale på nettet og kun gi lisenser til regjeringsvennlige kanaler og kanaler som ikke ytrer kritikk.
MGP
Tidligere i år opplevde Aserbajdsjan stor internasjonal oppmerksomhet da Melodi Grand Prix-finalen ble arrangert i Baku. Lokale aktivister så dette som en mulighet til å tiltrekke seg internasjonal oppmerksomhet, og rette søkelyset mot de mange menneskerettighetsbruddene som begås i landet.
Mehman Huseynov (22), mediekoordinator for ”Sing for Democracy”-kampanjen som ble dratt i gang i anledning MGP, risikerer nå fem års fengsel for ”hooliganisme”.
Amnesty mener at disse anklagene er fabrikkert for å straffe ham for at han brukte MGP som plattform for skape å interesse blant internasjonal media rundt menneskerettighetsbrudd i landet. Blant annet skal han ha forsøkt å få den svenske kandidaten og senere vinneren av konkurransen, Loreen, til å snakke ut om menneskerettighetsproblematikken.
Amnesty mener at disse anklagene er fabrikkert for å straffe ham for at han brukte MGP som plattform for skape å interesse blant internasjonal media rundt menneskerettighetsbrudd i landet. Blant annet skal han ha forsøkt å få den svenske kandidaten og senere vinneren av konkurransen, Loreen, til å snakke ut om menneskerettighetsproblematikken.
Hevner seg på familien
I artikkel ti i Europakonvensjonen for menneskerettigheter, hvor Aserbajdsjan er representert, står det at man har rett til å uttrykke sine meninger offentlig, og utveksle ideer og meninger i det offentlige rom uten at myndighetene kan gripe inn. Det er kun hvis det går på bekostning av demokratiet at ytringsfriheten kan ha restriksjoner.
1. april i fjor ble den franskbaserte aserbjadsjanske aktivisten Elnur Majidli tiltalt for forsøk på å sverte myndighetene. En tiltale han risikerer 12 år i fengsel for. Han ble tiltalt for å ha vært med på, via Facebook, å arrangere demonstrasjoner i Aserbajdsjan våren 2011. Da han ikke ble overlevert til landet, straffet myndighetene familien hans i stedet. Husene deres ble ransaket, familiemedlemmer ble satt under overvåkning, og faren og broren mistet jobbene sine.
Overvåket av myndighetene
Khadija Ismayilova, en etterforskende aserbajdsjansk journalist, ble utsatt for utpressing fra myndighetene etter at hun hadde jobbet med en sak der anklager ble rettet mot presidentens familie for å ha vært involvert i et lukrativt bygningsprosjekt i Baku. Hun mottok brev med intime bilder av seg selv, som var blitt tatt med et skjult kamera noen hadde brutt seg inn i leiligheten hennes og montert.
I brevet ble hun advart om å rapportere om saken. Om hun ikke adlød, ville de ydmyke henne i media.
I brevet ble hun advart om å rapportere om saken. Om hun ikke adlød, ville de ydmyke henne i media.
Hun nektet, og publiserte i stedet utpressingsforsøket. 14. mars i år ble det publisert en video som viser Khadija mens hun har sex på en falsk nettside for opposisjonspartiet i landet. De nekter for å ha noe å med nettsiden å gjøre. Khadija har fortalt Amnesty at hun nekter å gi etter for myndighetenes trusler og forsøk på sverting av hennes navn.
Amnesty er bekymret for at svertingen av hennes person vil føre til farlige situasjoner for henne i konservative deler av landet.
Amnesty er bekymret for at svertingen av hennes person vil føre til farlige situasjoner for henne i konservative deler av landet.
Bekymringer i Aserbajdsjan
Etter tjue år med selvstendighet, økonomisk utvikling og relativ stabilitet i landet, har Aserbajdsjan fremdeles til gode å forbedre menneskerettighetene og gi fundamental frihet til landets innbyggere. Amnesty har lenge vært bekymret for myndighetene i landets forsøk på å kvele enhver form for opposisjon, og angrepene på ytringsfriheten har bare intensivert med årene:
- Fredfulle anti-myndighets demonstrasjoner har effektivt blitt kriminalisert ved å forby demonstrasjoner, og ved å fengsle de som organiserer og deltar i demonstrasjoner.
- Politiet bruker overdreven makt til å bryte opp fredfulle, men ikke-godkjente demonstrasjoner.
- Trusler og trakassering, sammen med lovgivning og administrative midler, har blitt brukt mot menneskerettighetsforkjempere for å stoppe rekruttering.
- Bruk av selvsensur har økt. Kritikk mot presidenten og ledende skikkelser i myndighetene blir ofte straffet – uansett om meningene er ytret gjennom politikk, journalistikk, satire, aktivisme, utdanning eller sosiale medier.
- Journalister har blitt banket opp, dårlig behandlet, bortført og fengslet, samtidig som et stort antall selvstendige medier har blitt kneblet gjennom lover som blant annet forbyr utenlandske kringkastere på nasjonal radio.
- Nye arenaer for ytringsfrihet, som internett og sosiale medier, er også under beleiring.
Amnesty International oppfordrer myndighetene i Aserbajdsjan til å respektere ytringsfriheten ved å:
- Få slutt på trakassering, trusler, vilkårlig fengsling og straffeforfølgelse av de som fredfullt uttrykker sine meninger, selv om de måtte avvike fra myndighetenes.
- Øyeblikkelig og uten betingelser løslate alle samvittighetsfanger (som sitter fengslet for å ha brukt ytringsfriheten sin på fredfullt vis).
- Tillate selvstendige medier, journalister, advokater, menneskerettighetsaktivister og andre medlemmer av det sivile samfunn til å handle fritt uten frykt for represalier.
- Forsikre seg om at alle kontrollinstanser følger internasjonale lovverk når det kommer til regulering av internett.
- Tillate at fredfulle demonstrasjoner finner sted i passende omgivelser.
- Avstå fra straffeforfølge de som organiserer og deltar i fredlige demonstrasjoner.