Krigen i Syria: Aksjon for syriske flyktninger!

Fredag 28.mars aksjonerte Amnesty i Bergen for syriske flyktninger. Blendende vårsol og yrende folkeliv ga en god anledning til å sette fokus på konsekvensene av EU's asylpolitikk.
Publisert: 5. Apr 2014, kl. 00:00 | Sist oppdatert: 26. Jan 2015, kl. 10:44
Det er 3 år siden krigen i Syria brøt ut. Situasjonen er desperat. Over hundretusen har mistet livet. Millioner av mennesker er drevet på flukt. I tillegg ser vi nå en eskalerende sultkatastrofe inne i landet. Av de som kommer seg ut, setter mange kursen mot Europa. Her møter de en vegg av motstand.
Det var dette som var bakteppe for Amnestys aksjon på Torgallmenningen. For å skape oppmerksomhet omkring situasjonen tok aktivister like greit med seg kontormøblene fra Amnestys-kontoret i Bergen ned på Torgallmenningen. Ved Sjøfartsmonumentet ble det etablert et ”asylkontor”, og så var det bare å stille seg i kø for å søke asyl. Samtlige i køen skulle få avslag, og beskjeden var klar: Rykk tilbake til start.

Køen skulle symbolisere norske myndigheters ansvarsfraskrivelse når det gjelder flyktninger fra Syria, og tiltrakk seg raskt nysgjerrige blikk fra publikum. Mange tok turen innom ”kontoret” for å spørre hva dette var.

Aksjonen resulterte i mange positive tilbakemeldinger og hundrevis av signaturer. Disse er nå på vei til norske og bulgarske myndigheter.

I Bulgaria har myndighetene økt politistyrken ved grensen til Tyrkia. Amnesty Internationals rapport fra desember 2013 forteller i detalj om grensepolitiets vold mot flyktninger, de mangelfulle mottakssentrene og det bulgarske asylsystemets svakheter. Flyktninger som kommer til landet for å søke beskyttelse risikerer vilkårlig fengsling og blir rutinemessig fratatt muligheten til rettferdige og effektive asylprosedyrer.
I flyktningleiren Harmanli lever flyktninger under grusomme, umenneskelige forhold. De mangler tilgang på mat, vann, sanitærforhold og grunnleggende medisinsk hjelp.


Krav til norske myndigheter

Samtidig fortsetter Norge og andre europeiske land å sende syriske flyktninger tilbake til Bulgaria, med henvisning til Dublin-avtalen. På grunn av geografisk beliggenhet setter det land som Bulgaria, Spania, Hellas og Italia under sterkt press - land som allerede sliter økonomisk.

Amnesty krever at bulgarske myndigheter sikrer at flyktningenes boforhold står i samsvar med internasjonale menneskerettighetsstandarder. I tillegg krever vi at norske myndigheter følger FNs høykommissær for flyktningers anbefaling om å ikke returnere asylsøkere til Bulgaria.