Langstrakt aktivisme mot voldtekt

Små og store aktivister landet rundt brukte den internasjonale kvinnedagen til å sette fokus på voldtekt i Norge.
Publisert: 22. Mar 2013, kl. 11:00 | Sist oppdatert: 4. jun 2013, kl. 17:17

Den internasjonale kvinnedagen ble etablert for å hedre bevegelsen for kvinners rettigheter, og å bygge opp støtte for allmenn stemmerett for kvinner. Selv om vi i år kan feire at det er 100 år siden vi fikk allmenn stemmerett i Norge, er det fremdeles mye å kjempe for.

Tydelige krav
Den 8. mars ble det stilt to krav fra Amnestys mange aktivister:

  • Holdningsskapende arbeid gjennom obligatorisk undervisning om seksuell grensesetting og voldtekt må inn i skolen.
  • Norske myndigheter må endre voldtektslovgivningen slik at voldtekt defineres som seksuell omgang uten oppriktig samtykke.

Gi kravene din signatur her.

Engasjement fra nord til sør
Amnesty-aktivister deltok i markeringen i 14 norske byer denne dagen, og det var lite å utsette på kreativiteten da engasjerte aktivister fikk frem budskapet om Amnestys voldtektskampanje.

I Tromsø sto Amnesty-gruppen for en forestilling bestående av skuespill og en appell. "Hun prøver å si nei, men han fortsetter. Motstanden hennes er ikke så stor at han trenger å bruke vold, på et punkt resignerer hun og lar ham gjøre det han vil med henne. Er ikke dette en voldtekt da?" Se klipp fra forestillingen her.

Ifølge norsk lov er det ikke voldtekt dersom overgriper ikke bruker vold eller opptrer truende. At jenta har sagt klart ifra at hun ikke ønsker sex er ikke nok. Amnesty mener at nei er nei, og skal respekteres – uansett.

I Bodø har det vært mye fokus på voldtekt i den siste tiden grunnet flere hendelser av overfallsvoldtekter. Amnesty Bodø deltok i tog under parolen "Nei er nei, Voldtekt = sex uten samtykke" og samlet inn underskrifter til aksjonen "Kampen mot voldtekt må inn i skolen". Tilsvarende parole ble også brukt i Bergen, hvor en rekke ivrige aktivister forente seg i kampen mot voldtekt.

I Porsgrunn brukte den nye ungdomsgruppen skolegården som arena og samlet inn over 100 underskrifter i storefri. Gruppen fikk også lærere på skolen til å vise Amnestys kampanjefilm om voldtekt.

Vil du ta del i fremtidige arrangementer der du bor? Ta kontakt med Amnesty-kontoret i din region!

Vil du bli aktiv i Amnesty, men er usikker på hva du kan gjøre?

Se vårt inspirasjonshefte for aktivister her!

VOLDTEKT I NORGE
Det anslås at det hvert eneste år er mellom 8.000 og 16 000 kvinner som blir utsatt for voldtekt eller forsøk på voldtekt i Norge. Det er en grunnleggende menneskerett å kunne bestemme selv over sin egen kropp og seksualitet. Voldtekt er et alvorlig og grovt brudd på denne retten.