Liberia: Kjemper for en trygg hverdag

Mange kvinner i Liberia lever i daglig frykt for å bli voldtatt. Aktivisten Garmaii Molee lærer liberiske kvinner om deres krav på menneskerettigheter.
Publisert: 10. nov 2012, kl. 07:00 | Sist oppdatert: 5. nov 2012, kl. 15:00
Nær tre fjerdedeler av Liberias kvinner ble voldtatt i den brutale borgerkrigen mellom 1989 og 2003. Til tross for at Liberia ni år senere hylles som et foregangsland for kvinners deltakelse i fredsprosesser, lever mange liberiske kvinner fortsatt i frykt for overgrep og seksualisert vold.

- Fremgangen til tross, underliggende årsaker for konflikten er fortsatt synlige i Liberia. Et polarisert samfunn og politisk system, korrupsjon og nepotisme, ustrakt straffefrihet, arbeidsløshet og fattigdom gjør at freden fortsatt er skjør, sier prosjektkoordinator Torstein Taksdal Skjeseth ved Det norske menneskerettighetsfond.

Gjennom Det norske menneskerettighetsfond støtter Amnesty lokale aktivisters arbeid for kvinners rettigheter i Liberia.

Viktig kunnskap

Blant aktivistene er Garmai Molee, som er en av de lokale kvinnene som jobber for organisasjonen National Association for Psychosocial Rehabilitation and Human Rights (NAPRHR). Taksdal Skjeseth var nylig i Liberia, hvor han møtte Molee i Lofa, et fylkerikt fylke nord i Liberia mot grensen til Guinea. Lofas kvinner er svært utsatt for seksualisert og kjønnsbasert vold, og blir systematisk diskriminert i tilgangen til helse og utdanning. Dobbet så mange kvinner som menn er analfabeter i dagens Liberia.

- Jeg er veldig glad for å ta del i dette viktige arbeidet. Som observatør reiser jeg til omkringliggende landsbyer og lokalsamfunn og lærer kvinner om sine rettigheter. De blir ofte overrasket over å høre at de har rettigheter som kvinner, fortalte Molee.

Hun begynte selv som en deltaker i et opplæringsprogram om kvinners rettigheter da NAPRHR besøkte hennes landsby. Med ny kunnskap og økende engasjement for kvinners rettigheter fikk hun etterhvert selv en viktig rolle i NAPRHRs arbeid, og jobber nå med overvåking og dokumentasjon av overgrep mot kvinner.

- På disse besøkene samler jeg også informasjon om hendelser med seksualisert og kjønnsbasert vold mot kvinnene, og dokumenterer informasjonen slik at overgriperne kan bli stilt til ansvar. Arbeidet for kvinners rettigheter er en prosess som krever endringer i holdninger og oppførsel, sa Molee.

Kvinners rettigheter og Nobels fredspris

Det har vært en betydelig nasjonal og internasjonal innsats for å sikre kvinners rettigheter i kjølvannet av krigen. Liberias president og Afrikas første kvinnelige statsoverhode, Ellen Johnson Sirleaf, ble i 2011 tildelt fredsprisen for sitt arbeid for kvinners deltakelse i fredsprosesser. Blant de tre fredsprisvinnerne var også den liberiske aktivisten Leymah Gbowee, som ledet en kvinnebevegelse som bidro til slutten på borgerkrigen.

- Fredsprisutdelingen er et eksempel på hvordan Liberia trekkes frem som et foregangsland for implementeringen av FN Sikkerhetsresolusjon 1325 for kvinners rettigheter og deltakelse i fredsforhandlinger og gjenoppbygging, sier Skjeseth.

Barn blir voldtatt

Men til tross for denne innsatsen er det langt igjen til en trygg hverdag for mange liberiske kvinner, som fortsatt lever i frykt for overgrep og seksualisert vold fra sine partnere og tidligere soldater.

Voldtekt er fortsatt svært utbredt også i fredstid, og er det vanligste alvorlige overgrepet å anmelde til politiet tross enorme mørketall.

- De fleste ofrene for voldtekt er barn under 16 år, og risikoen for overgrep i skolesystemet er høy. Utenfor hovedstaden Monrovia er bevissthet om kvinners rettigheter lav, og viktig lovgivning mot seksualisert og kjønnsbasert vold mangler implementering, sier Skjeseth.

Et annet viktig virkemiddel i NAPRHRs arbeid, er opprettelsen av menneskerettighetsklubber i lokale skoler, hvor elevene selv tar ledende roller i overvåking og dokumentasjon av menneskerettighetsbrudd. I dette lydklippet fra et talkshow på en lokal radiostasjon i Lofa, forteller NAPRHRs direktør John Jallah om arbeidet i skolene.

Få Amnesty-nyheter hver dag - lik Amnesty International Norway på Facebook!


DET NORSKE MENNESKERETTIGHETSFOND:
  • Det norske menneskerettighetsfond jobber for å beskytte og fremme menneskerettigheter internasjonalt gjennom direkte støtte til lokale menneskerettighetsorganisasjoner.
  • Som en av seks eierorganisasjoner bidrar Amnesty International faglig og økonomisk til Fondets arbeid.
  • Les mer om Det norske menneskerettighetsfond her: www.nhrf.no

KRIGEN I LIBERIA:

  • I løpet av to runder med borgerkrig i perioden 1989 til 2003 ble over 200 000 mennesker drept og en million drevet på flukt i Liberia. Barnesoldater, kannibalisme, tortur og utstrakt bruk av seksualisert vold gjorde konflikten til en av de mest brutale verden har sett. Samtidig raserte årene med krig Liberias infrastruktur og økonomi.

Hovedstaden i Liberia, Monrovia. Foto: NHRF

  • Ni år senere har Liberia, med betydelig internasjonal assistanse, stabilisert seg. Mye har blitt gjort for å sikre den liberiske befolkningens sivile og politiske rettigheter, og demokratiske valg ble avholdt i 2005 og 2011.

SITUASJONEN I LOFA:

John Jallah, leder av NAPRHR. Foto: NHRF

  • Lofa er et av Liberias 15 fylker, og ligger i nord mot grensen til Guinea.
  • Fra Lofa startet opprørsbevegelsen LURD sin kamp mot daværende president og senere krigsforbryterdømte Charles Taylor i den siste fasen av Liberias borgerkrig. Lofa ble dermed spesielt hardt rammet av krigen, og fortsatt bærer området preg av de harde kampene med tette kulekull i husveggene og raserte bygninger.

Ansatte og medlemmer av målgruppen for NAPRHRs prosjekt i LOFA. Foto: NHRF

  • Gjennom en kombinasjon av bevisstgjøringsarbeid, overvåking, rapportering av overgrep og rettshjelp, bidrar NAPRHR til en gradvis forbedring av kvinners situasjon i Lofa. Med økonomisk støtte fra Det norske menneskerettighetsfond har organisasjonens arbeid så langt ført til etterforskning og oppsigelse av flere lærere ansvarlige for overgrep, rettshjelp til ofre for seksualisert vold som har ført til dom mot overgripere, økt bevissthet om kvinners rettigheter i målområdet og inkludering av en menneskerettighetskomponent i undervisningen i lokale skoler.


Les mer på amnesty.no