Marokko: Fengslet for å si fra om tortur
Menneskerettighetsaktivist Wafae Charaf meldte fra om at hun ble bortført og torturert etter en demonstrasjon i april. I stedet for oppreisning fikk hun to års fengsel.
Publisert:
15. aug 2014, kl. 12:57
|
Sist oppdatert:
15. aug 2014, kl. 15:35
Tirsdag ble den politiske aktivisten og menneskerettighetsforkjemperen Wafae Charaf dømt til to års fengsel og en bot på 1000 MAD (ca 740 NOK) for såkalte falske anklager om bortføring og tortur av ukjente personer i april i år.
Stopp tortur
Domstolen krevde også en utbetaling på 50.000 MAD (ca 36.000 NOK) i kompensasjon til det marokkanske politiet for bakvakselse, på tross av at hun ikke anklaget dem.
- Ingen skal fengsles for å rapportere om tortur. Og bakvaskelse skal ikke være en straffbar handling. Dette sender en stygg advarsel til alle som har vært utsatt for tortur om at man må holde en lav profil, ellers risikere man å ende opp bak lås og slå, sier Said Boumedouha, Amnestys Midtøsten og Nord-Afrika-ansvarlig.
Truet med å stoppe aktivismen
Wafae Charaf er 26 år. Hun er medlem av Den marokkanske menneskerettighetsorganisasjonen (AMDH) og aktiv i det venstre-orienterte politiske miljøet i Marokko. Den 27. april i år deltok hun på en demonstasjon av arbeidere i byen Tanger. Under demonstrasjonen ble hun bortført og av ukjente menn. Hun ble slått og truet med mer vold dersom hun ikke stoppet aktivismen sin.
Etter å ha fått bekreftet skadene av de lokale sykehuset, klagde hun inn hendelsen til lokale og nasjonale politimyndigheter med krav om at de etterforsket saken. Den 8. juli, før konklusjonen på etterforskningen var lagt fram, ble hun istedet arrestert og tiltalt for falske anklager og bakvaskelse under artikkel 263, 264 og 445 i den nasjonale straffeloven.
Skylde på alle punkter
Etter en måned i fengsel, mens hun ventet på at saken skulle komme opp, ble hun tirsdag funnet skyldig på alle tiltalepunkter. Forsvarsadvokaten hennes forteller at retten nektet å kalle inn nøkkelvitner og unnlot å fremvise bevis for telefonavlytting som var sentralt i saken. Amnesty er derfor bekymret for at hun ikke fikk en rettferdig rettssak.
Wafae Charaf holdes nå i Tanger fengsel.
Dommen falt bare uker etter at en annen aktivist ble dømt i en lignende sak, der han hadde rapportert inn bortføring og grov tortur. 22 år gamle Oussame Housne ble dømt til tre år i fengsel og til å betale en større bot.
Begge aktivistene anker sakene. Amnesty krever at de løslates umiddelbart.
- Disse dommene kommer bare til å styrke kulturen av straffefrihet som råder i Marokko. Tortur kan bare utryddes dersom ofre for tortur trygt kan bryte tausheten og overgripere ansvarliggjøres, sier Said Boumedouha i Amnesty.
Stopp tortur
Du kan stille deg mellom torturisten og den torturte - bli med på vår kampanje for å stoppe tortur.
#StopTorture