Menneskerettighetsåret 2013: Dette har vi oppnådd

Den internasjonale våpenhandelsavtalen var den store seiren i 2013. Rekordmange aktivister har vært med i underskriftskampanjer. Menneskerettighetsbevegelsen har oppnådd flere viktige seire, både internasjonalt og i Norge. 
Publisert: 6. des 2013, kl. 13:29 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36

Etter 20 års kamp om våpenavtale ble endelig FNs medlemsstater enige om å vedta en internasjonal våpenhandelsavtale i april i år. Avtalen er livsviktig og Amnesty har jobbet i en årrekke med å få avtalen i havn. Den skal forhindre at våpen kommer i hendene på krigsforbrytere, folkemordere og overgripere. Med dette har verdens stater tatt skritt i riktig retning for å redde millioner av menneskeliv. Vi har en jobb å gjøre her hjemme i Norge når avtalen må følges opp. Les hele Gerald Folkvords blogg om norsk våpenhandel her.

Samvittighetsfanger løslatt

Som et resultat av den såkalte amnesti-loven i Russland, er flere politiske fanger løslatt, blant annet Maria Alyokhina og Nadya Tolokonnikova i Pussy Riot. Amnesty-aktivister i Norge har sammen med aktivister over hele verden kjempet for at de skulle løslates. Til slutt lyttet russiske myndigheter til protestene.

- Putin sier at løslatelsene er for å feire grunnlovsjubileet, men det er ikke tilfeldig at disse høyt profilerte personene er løslatt. Det betyr at han bryr seg om internasjonalt press, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty i Norge.

Å jobbe med menneskerettigheter innebærer både smerte og glede. Men det er mer glede enn smerte.

Nasrin Sotoudeh


Disse ordene kommer fra den iranske menneskerettighetsadvokaten og tidligere samvittighetsfangen Nasrin Sotoudeh. Hun satt fengslet i tre år, før hun i september i fjor endelig slapp fri etter massivt press fra blant annet Amnesty.

Nærmere 30.000 Amnesty-aktivister i Norge skrev under på aksjonen for å kreve at Nasrin fikk komme hjem til barna sine.
Amnestys press hjalp også på dommen mot bahrainske Jalila al Salman. Dommen mot henne ble redusert fra tre års fengsel til seks måneder. Se videoen der hun takker aktivister her.
I januar ble læreren og aktivisten Jalila Khamis Koko løslatt i Sudan. Jalila var tiltalt for ulike "forbrytelser mot staten" men Amnesty mente hun kun var fengslet for sin humanitære bistand og fredelige ytringer. For flere av tiltalene risikerte hun å bli dømt til døden. Amnesty aksjonerte for Jalilas løslatelse, og i januar kom nyheten om at alle tiltalene hadde frafalt og at hun var løslatt.
I tillegg til Nasrin, Jalila og Koko er det mange flere som har fått en bedret situasjon, redusert straff eller bedre fengslingsforhold.
Nytt lovforslag i Norge

Her i Norge har Amnesty lenge gått i bresjen for kampen mot vold mot kvinner. Etter sterkt påtrykk la den daværende regjeringen i fjor frem et lovforslag som vil styrke rettssikkerheten til voldtektsofre. Dette skal vi følge opp videre, slik at også straffeloven vil bli i samsvar med internasjonale menneskerettighetsstandarder. Slik er det ikke i dag.
Aktivismevolum når nye høyder
Amnesty i Norge samlet inn totalt en halv million underskrifter i 2013. Det er blant det høyeste noen sinne.


Utfordringer i 2014

Vi har mange små og store saker vi skal fortsette å kjempe for i 2014 og framover. Det gjelder blant annet sakene til Eskinder Nega, Raif Badawi, Pussy Riot og Dhondup Wangchen som Lars Vaular kaller «Ytringsfrihetens helter» - og som elever skal hjelpe ham med å skrive sangtekst om. Du kan se Lars fortelle om prosjektet her.
I 2014 skal vi også fortsette å ha høyt trykk på kampanje mot tortur, og vi skal arbeide målrettet med menneskerettigheter og ytringsfrihet i Russland, ikke minst nå i forbindelse med OL.



TAKK TIL AKTIVISTER OG STØTTESPILLERE

Uten deg og andre Amnesty-aktivister verden over hadde ikke dette vært mulig. Tusen takk for din støtte og engasjement. Det gjør at vi kan fortsette å arbeide for at alle skal få oppfylt sine menneskerettigheter og for at vi kan gi folk kunnskap til selv å forsvare sine rettigheter.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International.