Netthets mot kvinner
Personlig, truende og seksualisert hets
Selv om kvinner ikke nødvendigvis utsettes for mer netthets i det digitale rom, viser undersøkelser at kvinner og menn blir utsatt for ulik type hets:
Der menn blir angrepet på grunn av sine meninger og argumenter, blir kvinner hetset fordi de er kvinner, ikke på bakgrunn av hva de mener eller kan. Det rammer både den enkelte kvinnen som er utsatt, og skremmer andre kvinner fra å gå inn i debatten.
Hetsen er ofte personlig, truende og seksualisert.
Slik oppleves netthetsen
Amnesty har intervjuet 19 kvinnelige politikere, både riks- og lokalpolitikere fra alle de politiske partiene. De fleste mener at de får netthets i egenskap av å være kvinne, og opplever den seksualiserte hetsen og som spesielt ubehagelig og begrensende. Noen føler skam på grunn av det grove innholdet i meldingene.
Menn er i all hovedsak de som står bak hetsingen av intervjuobjektene og mange nevner underliggende maktstrukturer i samfunnet som gir seg utslag på nett.
Når mennesker blir utsatt for urett jobber vi for å stanse dette. I 2018 har Amnesty Norge arbeidet med å avdekke hvordan kvinner som ytrer seg i den offentlige debatten, blir utsatt for hets og trakassering på nett.
2 av 3 kvinnelige politikere har opplevd netthets
12% av kvinner i befolkningen har opplevd netthets
53% begrenser seg på nettet i frykt for å bli hetset