Nigerias superstjerne: - Rydd opp, Shell!

I årevis har Norge investert i oljeselskapet som har ødelagt hjemstedet til Nigerias kjente skuespiller og artist, Omotola Jalade Ekeinde. Nå krever hun at Shell rydder opp. 
Publisert: 19. Apr 2012, kl. 15:03 | Sist oppdatert: 19. Apr 2012, kl. 15:03
- Forurensingen fra oljen har ødelagt livsgrunnlaget til titusener som er helt avhengige av miljøet for å fø familiene sine, sier Ekeinde i videoen som er filmet rett utenfor Shells hovedkvarter i London.
Lekkasjene ryddes ikke opp
Nå har Amnesty International inngått et samarbeid med flere organisasjoner fra det sivile samfunn i Nigeria for å få Shell til å rydde opp i Nigerdeltaet. Shell er den største operatøren innen oljeutvinning i Nigerdeltaet og har vært tilstede i området de siste 50 årene. Og til tross for flere store olje-lekkasjer de siste årene, har selskapet ennå ikke ryddet opp.
- I 2008 var det to enorme oljeutslipp fra Shells oljerør i Bodo, forteller den nigerianske skuespilleren som selv er født i Nigerdeltaet, i videoen.
- Oljen ødela jorda og vannet i Bodo. Nå kjemper familiene som tidligere var bønder og fiskere med å overleve, forteller Ekeinde.
Norske oljepenger i Shell
Norske skattepenger pumpes inn i Shell, et selskap som ødelegger livsgrunnlaget til fattige bønder i Nigeria. Statens Pensjonsfond Utland, også kalt Oljefondet, har sin største enkeltinvestering i Shell.
Amnestys hovedkontor i London og Amnesty i Norge har utfordret finansministeren på om oljefondets investering i Shell er i samsvar med oljefondets egne etiske retninglinjer.

- Som en av hovedinvestorene i Shell bør finansministeren undersøke om de etiske retningslinjene i oljefondet faktisk blir fulgt i Nigerdeltaet, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty i Norge.
Protestér mot at norske penger går til å ødelegge livsgrunnlaget til befolkningen her.
Amnesty dokumenterer sølet
Amnesty International og FNs miljøprogram (UNEP) har dokumentert at Shell over lang tid er ansvarlig for alvorlige miljøødeleggelser som har ødelagt livsgrunnlaget for menneskene i Nigerdelta.
- Shell gjør ikke det man burde forvente av dem for å redusere risikoen for menneskerettighetsbrudd og miljøødeleggelser, sier Egenæs.


SIGNÉR HER:
Les mer:
Hva mer kan du gjøre?
  • Bli med å samle underskrifter!
  • Dele aksjonen på facebook og twitter.
  • Henge opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle, legg listen i kantinen på jobb og skole eller ta den med på møtet i idrettslaget i kveld.
  • Skrive en e-post til kampanje@amnesty.no for å få tilsendt aksjons-postkort.