Praktikant Vanja: Prøv deg i Amnesty, du også!

Gøy, givende og utfordrende. Slik beskriver praktikant Vanja Skotnes (23) tiden i Amnesty.
Publisert: 24. Feb 2012, kl. 08:42 | Sist oppdatert: 24. Feb 2012, kl. 10:11
To måneder i Amnesty er over. I dag er Vanjas siste dag på hovedkontoret i Grensen i Oslo.

Les Vanjas egen blogg om praksisperioden i Amnesty
.

- Grunnen til at jeg, som journaliststudent i praksis, valgte Amnesty fremfor NRK eller en lokalavis, er fordi jeg vil fokusere på å jobbe journalistisk med menneskerettigheter. Da er det ingen bedre plass å starte enn i verdens største menneskerettighetsorganisasjon. For meg føles det viktig å være her, sier Vanja.

Trønderjenta har alltid hatt et brennende engasjement for menneskerettigheter, og er takknemlig for tiden hun har hatt i Amnesty.

- Jeg ville aldri vært den foruten. Jeg har ambisjoner om å reise rundt i verden og dokumentere brudd på rettighetene. Tiden her har både gitt meg ytterligere inspirasjon, og større muligheter til å gjennomføre det.

Toppmøter

Hennes jobb har vært å skrive saker for amnesty.no - og hun fikk ingen rolig start på praksisperioden.

- Jeg ble bare kastet rett ut i det første dag på jobb, og ble med en av Amnestys politiske rådgivere på pressekonferanse om vold i nære relasjoner. Der satt jo både Audun Lysbakken, Grethe Faremo og Kristin Halvorsen. Deretter skrev jeg min første sak, med overskriften ”Innsatsen nytter!” – jeg var gira etter første dag på jobb.

Vanja var også tett på da Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty var på norgesbesøk.

- Høydepunktet var da Salil Shetty kom på kontoret vårt. Jeg intervjuet ham, og ble med både han og John Peder på utenriksdepartementet for å møte Støre. Hurra!

Varme smil

Før praksisperioden var Vanja spent på hva som ville møte henne i Amnesty, en organisasjon som daglig jobber med alvorlige og grusomme saker.

- Det som møtte meg var store smil, positivitet og humor. Det føltes godt. Og, det er viktig å ha det bra selv når man jobber for å hjelpe andre som har det svært vanskelig.

- Som journalistpraktikant i Amnesty blir du kjent med gode, varme, kunnskapsrike kolleger, inspirerende og engasjerende atmosfære – du utfordrer og overrasker deg selv, og føler at du gjør en veldig viktig jobb. Etter perioden vil du sitte igjen med lærdom som er gull verdt, og ha gode relasjoner med kunnskapsrike folk. For ikke å snakke om en tid, og en kunnskap, du aldri ville vært foruten, smiler Vanja.

Tung, men viktig jobb

Mye av Vanjas jobb gikk ut på å lage gode, tilgjengelige nettsaker basert på pressemeldinger fra hovedkontoret i London.

- Man skulle tro at å sette seg inn i tunge, engelske pressemeldinger og rapporter var kjedelig. Men ikke her. Her er det utrolig viktig, det er det man føler på.

I begynnelsen klødde hun seg hardt i hodet da hun fikk utdelt rapporter og pressemeldinger på "vanskeligengelsk", som hun kaller det.

- Jeg skulle forstå den kompliserte saken som var skrevet med engelske fremmedord, og skrive den lett forståelig for våre lesere. Første tanke var: Jeg har tatt meg vann over hodet. Men lettelsen brer seg når du setter siste punktum, og faktisk har fått til det du så på som svært utfordrende. Jeg ble stolt av meg selv, forteller Vanja.

Lærerikt

Vanja oppsummerer praksisperioden med følgende tre ord: Gøy, givende og utfordrende.

- Jeg har stått opp om morgenen og gledet meg til å gå på jobb. Hver dag har jeg tenkt: I dag skal jeg skrive saker som kan bidra til å gjøre en forskjell for andre mennesker. Som webpraktikant skriver du om livsviktige saker, og utfordrer deg selv til å forstå kompliserte situasjoner.

23-åringen har fått god støtte i Amnestys politiske rådgivere, som med glede har hjulpet henne med å sette seg inn i kompliserte temaer.

- Som praktikant har jeg fått en dypere forståelse av menneskerettigheter, og det på en måte som jeg ikke ville fått utenfor disse veggene. Har også jobbet tett med nettredaktøren som har gitt meg gode journalistiske tips på veien. Alt i alt sitter jeg igjen med å ha lært overveldende mye, og jeg gleder meg til å bruke det på veien videre. For ikke å snakke om de kontaktene man knytter - gull verdt videre i journalistikken.












Lyst til å skrive for amnesty.no?

Vi trenger flinke praktikanter med journalistisk erfaring.

Som praktikant i Amnesty International vil du være med på å gjøre en forskjell samtidig som du vil få relevant jobberfaring fra verdens største menneskerettighetsorganisasjon. Dette er noe de fleste fremtidige arbeidsgivere vil legge merke til.

Som webjournalist vil du jobbe med å tenke ut og skrive saker for amnesty.no, profilere Amnesty i sosiale medier, bidra i kampanjejobbing, drive noe pressearbeid og en del annet informasjonsarbeid. Denne våren er kjører vi kampanje på frigjøringskampen i Midtøsten og Nord-Afrika, med spesielt fokus på Egypt, Syria og Iran. Resten av året vil bli sterkt preget av at Amnesty har fått TV-aksjonen 2012, noe som gjør dette til et ekstra spennende år å jobbe for Amnesty.

Ønsket arbeidstid er 08.30-16.00 fra mandag til fredag. Men arbeidstid er vi fleksible på, det er også aktuelt om du kan jobbe f.eks to dager i uken. Varighet avtaler vi.

Arbeidssted er Amnestys hovedkontor i Grensen 3 i Oslo. Send søknad med arbeidsprøver.

Tiltredelse: Etter avtale. Stillingen er ulønnet.

Kvalifikasjoner:

  • Selvstendig, initiativrik og idérik.
  • Journalistisk erfaring (enten utdannelse og/eller praksis).
  • Meget god skriftlig norsk, og god engelsk forståelse.
  • Interesse for menneskerettigheter og lyst til å gjøre en innsats for Amnesty.


Send oss en søknad med arbeidsprøver til lchristensen@amnesty.no.

Har du spørsmål, send en epost eller ring nettredaktør Lene Christensen på 95912715.
Bli kjent Amnesty på Twitter: @amnesty_norge
Bli kjent med Lene på twitter: @chrilen

Lik Amnesty på Facebook.