Sasha var dømt til syv års fengsel i Russland for å stå opp mot krigen i Ukraina. Nå er hun endelig løslatt, etter en historisk fangeutveksling.
Publisert: 2. aug 2024, kl. 10:24 | Sist oppdatert: 19. nov 2024, kl. 10:14

Aleksandra (Sasha) Skochilenko ble varetektsfengslet 11. april 2022 etter at hun hadde byttet ut prislapper med info om Russlands krigføring i en matbutikk i St. Petersburg.

Den 33 år gamle kunstneren og sangeren ble anklaget for å ha spredt «falsk informasjon om Russlands væpnede styrker», og dømt til 7 år i fengsel.

- Jeg har ikke noe å skjule, for jeg er uskyldig, sa hun i retten.

Hun avviste at hun med overlegg hadde spredt falsk informasjon, siden hun formidlet det hun mente var sant.

Sasha takker alle som stod opp for henne

1. august ble Sasha endelig løslatt. Amnesty har aksjonert for henne siden hun ble arrestert. Nesten 9000 nordmenn signerte Amnestys aksjon, som la press på statsadvokaten i Russland.

Sasha takker alle som stod opp for henne. 

Sasha la ut en video på instagram, hvor hun takket alle som har engasjert seg i saken hennes:

- Jeg elsker dere alle veldig, veldig, veldig mye. Sammen med min familie, mine venner har dere sørget for at denne historien endte med seier.

Denne historien har lært meg at vanlige folk som virkelig vil noe, faktisk er veldig sterke. Sterkere enn myndighetene, enn penger - det er styrken fra mennesker og styrken fra kjærligheten. Tusen takk.

Under et møte med en av Amnestys researchere i Tyskland etter løslatelsen, takket Sasha Amnesty for det internasjonale påvirkningsarbeidet og bekreftet samtidig at hun hadde mottatt mange bunker med brev mens hun satt fengslet.

Tusen takk til alle som har engasjert seg for Sasha!

Flere menneskerettighetsforkjemere løslatt etter fangebytte

Sasha er én av flere av Kremls fremtredende fanger som ble løslatt 1. august.

Sasha på dagen for domsavsigelsen, 16. november 2023

Dette er den største fangeutvekslingen mellom USA og Russland siden den kalde krigen. Blant de andre som har blitt løslatt er russiske aktivister og menneskerettighetsforkjempere Oleg Orlov, Lilia Chanysheva, Ksenia Fadeeva, Vladimir Kara-Murza, Vadim Ostanin, Andrei Pivovarov og Ilya Yashin, og journalistene Evan Gershkovich og Alsu Kurmasheva.

Til gjengjeld er åtte personer dømt i Tyskland, Norge, Polen, Slovenia og USA, etter spionasje og andre anklager, overlevert til Russland.

Dette er ikke slutten. Russland må frigi alle personer som er fengslet for sitt fredelige arbeid. Amnesty fortsetter arbeidet for at alle som sitter urettferdig fengslet i Russland skal bli løslatt.