Saudi- Arabia: Sultestreiker på sjette uken

Amnesty frykter for livet til den fengslede menneskerettighetsaktivisten Mohammed Saleh al-Bajady, og krever at han blir sluppet fri. 
Publisert: 16. Apr 2012, kl. 07:00 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36
Mohammed Saleh al-Bajady har i flere dager nektet å ta til seg vann i fengselet der han sitter. Nå fryktes det for livet til mennskerettighetsforkjemperen.
I fengsel ett år
Al-Bajady er en av initiativtagerne til organisasjonen The Saudi Civil and Political Rights Association (ACPRA). For ett år siden deltok Mohammed i en demonstasjon nord for hovedstaden Riyadh der han og andre protesterte mot tilfeldige fengslinger i landet. Dagen etter ble han arrestert av Saudi-Arabisk politi. Amnesty International mener fengslingen av menneskerettighetsforkjemperen er gal.
Samvittighetsfangen som sultestreiker
Rettsaken mot Mohammed har pågått i en spesialdomstol siden i august i fjor. Påtalemyndigheten i Saudi-Arabia har siktet ham for å ødelegge statens rykte, blant annet som medlem av ACPRA. Spesialdomstolen i Saudi-Arabia er opprettet for terrorister og andre sikkerhetssaker.

- Mohammed Saleh al-Bajady er en samvittighetsfange som blir holdt innesperret ene og alene fordi han utøver sin ytringsfrihet, forsamlingsfriheten og retten til å organisere seg. Alle anklager mot ham bør droppes, og han bør bli satt fri umiddelbart, sier Hassiba Hadj Sahraoui i Amnestys Midtøsten og Nord- Afrika program.

- Det er særlig viktig at vi ser en snarlig løslatelse nå, i og med at sultestreiken hans har svekket helsen hans kriaftig, sier Sahraoui.
Ifølge troverdige kilder, har Mohammed sultestreiket i Riyadh's al-Ha’ir- fengselet siden 11. mars. Han skal ha nektet å ta til seg vann siden 7. april. I tillegg har menneskerettighetsaktivisten i tråd med sultestreiken avslått familiebesøk og telefoner .
Får ikke se Mohammed
En talsmann fra innenriksministeriet i Saudi- Arabia fortalte pressen den 10. april at al-Bajady ikke lenger sultestreiket og var i god form. Forsvarerne til aktivisten har ikke fått tilgang til fengselet eller Mohammed for å sjekke om påstanden stemmer. Forsvarerne har ikke sett Mohammed siden han ble arrestert 21. mars i fjor, og fikk heller ikke tilgang til ham under rettssaken.


Fakta:
  • Saudi-Arabia har hatt et forbud mot demonstrasjoner siden 5. mars 2011. En representant fra innenriksministeriet sa i etterkant at sikkerhetsstyrkene i landet ville bruke "alle nødvendige midler" mot dem som forsøkte å forstyrre freden.
  • Amnesty International har lenge dokumentert undertrykkelsen av demonstranter, aktivister, politiske dissidenter og kritikere av myndighetene i Saudi- Arabia.
  • Mange av kritikerne blir anholdt og fengslet.
  • Myndighetene bruker ofte terror-lovgivning for å felle aktivistene.

Les også:
Saudi-Arabia er blant dødsstraff-verstingene