Skoleturnèen 2013: Kjærlighet på timeplanen

Fra Kongsbakken VGS i nord til Porsgrunn VGS i sør - I høst har regionledere og praktikanter brettet opp ermene og besøkt hele 24 skoler på to måneder med kampanjen "å elske er en menneskerett".
Publisert: 12. nov 2013, kl. 14:03 | Sist oppdatert: 14. nov 2013, kl. 13:45

Sjokkerende fakta
I 78 land er det forbudt å være homofil, i sju land kan man få dødsstraff og i Russland har Putin vedtatt en lov som sier at positiv omtale av "ikke-tradisjonelle" seksuelle forhold overfor barn skal straffes.

Flere av skoleelevene Amnesty besøkte reagerte sterkt på opplysningene som ble presentert under foredragene.

Fra streetart til skrivekurs
Amnestys regioner tilbød et varierte opplegg for de 24 skolene.

Region Øst hadde med seg 200 spraybokser, stensiler og ikke minst gatekunstner Richart Giertsen. Sammen med ham fikk elevene satt menneskerettigheter på lerreter. På Askim VGS dekorerte elevene blant annet en stor vegg i kantina med ord som "likeverd", "love" og "care". Noen av kunstverkene ble gitt til skolene, mens andre ble sendt som solidaritetshilsener til LHBT-organisasjonene Bok-o-Bok og Mozaika i øst-europa.

Region Nord
Region Vest
Region Sør
Region Midt

Streetart, slampoesi, sosiodrama og skrivekurs


I foredragene lærte elevene om situasjonen i øst-europa, men også i Norge. Det er ikke bare i andre land at LHBT-personer diskrimineres.

"Hver fjerde mann mener homofile er frastøtende"
Forrige torsdag lanserte LHBT-senteret, Norges nasjonale kunnskapssenter for seksuell orientering og kjønnsidentitet, en ny rapport om levekår for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) i Norge. Rapporten understreker at vi også her til lands fremdeles har utfordringer med holdninger, noe som tydeliggjør viktigheten i det holdningsskapende arbeidet som har blitt gjort under årets skoleturne.

I LHBT-senterets rapport kommer det blant annet frem at hver fjerde mann mener homofile er frastøtende og at hver femte mann mener homofili er perverst og grøsser når han tenker på homofile.

Fire av ti menn misliker at to menn holder hverandre i på et offentlig sted. Bare fire av hundre mener det samme om en mann og en kvinne som holder hverandre i hendene.

Dersom du ikke kan stå ved siden av noen med en annen seksuell orientering og kjønnsidentitet enn deg selv har du et åpenbart og stort problem. Du bør få akutt hjelp. I tillegg bør du skamme deg, skriver Amnestys rådgiver Patricia Kaatee. Les hennes blogginnlegg om rapporten her.

Flere av elevene og lærererne Amnesty har snakket med under turnèen mener det er svært viktig at LHBT-rettigheter er satt på timeplanen.

"Det handler om medmenneskelighet og likeverd. Vi må huske å ta vare på hverandre", sier Birgitte Tiller, praktikant i Amnesty International Region Nord.