Bli med Amnesty i felt
Uavhengig etterforskning verden over
Amnestys etterforskere er der det skjer - i krigssoner, i fangeleirer og andre steder hvor personer er utsatt. De møter menneskene som er berørt, og dokumenterer hva som har skjedd - ofte mens krigen fortsatt herjer rundt dem.
-
Hvert år sender Amnesty ut etterforskningsteam over hele verden
-
Teamene lanserer hundrevis av rapporter fra ulike felt
-
Det siste året har oppdragene funnet sted i land som Afghanistan, Ukraina, Iran og Etiopia.
Amnestys dokumentasjon gjør det mulig å holde myndigheter og militære ledere ansvarlige for menneskerettighetsbrudd under krig eller konflikt. Vi publiserer funnene og kravene i våre rapporter, som tas i bruk av FN og andre internasjonale organer, men også av verdenspressen.
Det siste året har vi etterforsket i mange land. Her er noen utvalgte:
Hvert år sender vi ut etterforskningsteam til ulike land over hele verden. Under kan du møte fire etterforskere som jobber med å dokumentere menneskerettighetsbrudd.
Donatella i Syria:
Avslørte sannheten om sivile tap i Raqqa
Ifølge amerikanske og syriske styrker var den væpnede angrepet mot IS i Raqqa ”historiens mest presise luftangrep”. Men etter å ha besøkt byen, kunne Amnestys etterforsker Donatella bevise at dette ikke stemte i det hele tatt.
Krigen i Syria har pågått siden borgerkrigen startet i 2011. Amnesty har overvåket krigen fra flere hold, og har blant annet dokumentert forholdene i de krigsrammede byene, og avslørt bruk av torturfengsler. I 2018 dro Donatella til Raqqa, som tidligere ble omtalt som hovedstaden til IS, for å utforske hvorvidt byen var blitt rammet av luftangrepene mellom IS og den amerikansk-syriske koalisjonen.
Slik foregikk etterforskningen:
- Feltundersøkelser av 42 krigsrammede områder
- Intervju av 112 sivile, inkludert vitner og overlevende. Teamet intervjuet også medisinsk og humanitært personell, medlemmer av militæret og sikkerhetsstyrken, internasjonalt militære, sikkerhetseksperter og journalister som arbeider i og rundt Raqqa.
- Analyser av satellittbilder og annet offentlig tilgjengelig materiale, som viste hvor bombene hadde truffet.
Dette resulterte etterforskningen i:
Etterforskningen ga umiddelbare bevis på at koalisjonen mislyktes i å holde sivilbefolkningen trygg, og at hundrevis av mennesker ble drept under luftangrepene.
Dette ble lagt frem i rapporten ‘War of annihilation’: Devastating toll on civilians, Raqqa – Syria, som Donatella og hennes team publiserte etter oppdraget i Raqqa. Bare timer etter at rapporten ble publisert, utstedte koalisjonen en erklæring som avviste funnene.
Etterforskningsarbeidet er kjernen i Amnestys arbeid. Det er en tidkrevende prosess, og det løfter frem historier som både er viktige og vonde å ta innover seg. Uten Amnestys økonomiske bidragsytere, kunne ikke disse historiene ha blitt fortalt. Ved å støtte vårt arbeid i kriser som disse, bidrar du til at sannheten aldri forblir skjult.
Hva skjer videre?
Amnesty har oppfordret regjeringene som er del av koalisjonen til å svare på hvor og når luftangrepene skjedde og hvilke tiltak som ble gjort for unngå sivile tap. Arbeidet fortsetter til ofrene for den militære operasjonen i Raqqa får rettferdig behandling.