Syria: - Veien mot fred er endelig påbegynt

Menneskerettsekspert Yakin Ertürk gjester Amnesty idet våpenhvilen inntreffer i Syria. Grunnlaget er lagt for å bygge et stabilt og demokratisk Syria, sier hun. 
Publisert: 13. Apr 2012, kl. 16:13 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36
Sosiologiprofessoren er i Norge i det våpenhvilen trer i kraft i Syria, og håpefull på Syrias vegne i sitt intervju med Amnesty:

- Hvorfor er fred i Syria så utfordrende?

- Fred er en utfordring uansett, overalt i verden desverre. Selv der det ikke er væpnede konflikter, er fred et vanskelig tema. Dersom vi retter blikket mot Syria ser vi en kompleks situasjon, der konflikten har både historiske og geografiske årsakssammenhenger, sier Ertürk.
Tyrkiske Ertürk har nylig trekt seg fra FNs undersøkelseskommisjon for Syria siden regimet har nektet kommisjonens medlemmer innreise i landet. Hun ser enorme menneskerettslige utfordringener i Syria.
- En av årsakene til at det internasjonale samfunnet ikke har maktet å megle i Syria er det faktum at den syriske befolkningen en sammensatt gruppe av flere minoriteter som gjør det vanskelig å enes om én retning i konflikten, mener Ertürk.

- Dette gjenspeiler seg også i landene som støtter de ulike partene i konflikten. Det er flere interessekonflikter og ikke en gang de som støtter samme side har samme interesser.

- Hvordan er forholdene for dem som flykter?

- Temaet flyktninger er et mindre synlig område siden fokus nå er rettet mot de krigende partene, men strømmen av flyktninger til naboland er dobbelt så stort nå som da konflikten brøt ut. Og disse må sørges for.

- Det internasjonale samfunnet må se til at flyktningenes behov blir ivaretatt slik at de etter hvert kan vende tilbake. Det er tusener der ute som har en uviss fremtid i møte.

- Da FN- kommisjonen startet sitt arbeide i september i fjor, bodde det 7800 i tyrkias flyktningleire. Ett år senere har tallet på flyktninger steget til 28 000 - og det er store mørketall, mener professoren.
- Hva bør Norge gjøre?
- Norske myndigheter bør sette seg inn i den humanitære situasjonen og se nærmere på vold og overgrep som har skjedd i landet siden konflikten brøt ut, oppfordrer Ertürk.
Ertürk oppfordrer nordmenn til å bidra på alle plan, også på grasrot-nivå.

-Det er lett å tenke at konflikten skjer langt unna i et fjernt land. Ikke distanser dere, oppfordrer hun.

Og sosiologiprofessoren nevner spesielt støtte til aksjoner som menneskerettsorganisasjoner setter i gang, som en av flere måter å tydeliggjøre sin stemme på.

- Du har jobbet mye med kvinners rettigheter, kan dette behandles separat i denne konflikten?

- Kvinnene er lite synlige i Syria-konflikten og vi har ikke samlet pålitelige bevis på at kvinner spesielt er mål for overgrep. Dersom konflikten vedvarer, er det uansett en risiko at kvinner blir satt til side og at konservative verdier blir rådende, advarer professoren.

- Nå er imidlertid tiden inne for makro-prosessene og her er det en selvfølge at kvinners interesser óg blir ivaretatt.

Våpenhvilen trådte i kraft torsdag morgen. Det var varslet demonstrasjoner etter fredagsbønnen og tidlig fredag ettermiddag kom det meldinger om at tre demonstranter er drept under demonstrasjon.

- Dette kan sette hele prosessen i fare, våpenhvilen er skjør, sier Ertürk.

- Hvis Annan-planen slår feil, så finnes det ingen plan B. Dette er den eneste muligheten vi har til å få til en forhandlingsløsning.

- Og først dersom våpenhvilen nå fortsetter, vil vi se at den virkelige utfordringen med å gjenreise landet starter, sier Ertürk .

- De ansvarlige for den brutale volden må stilles til rette. Dette er nødvendig for å etablere et stabilt samfunn, legger hun til.

Hvilken rolle utspiller organisasjoner som Amnesty og Human Rights Watch?

- Disse er aktører som påvirker på mange plan. De tilrettelegger samtaler med konfliktførende parter, mellom regjeringer og ledere. Det er også viktig at overgrepsofre har noen som målbærer deres stemme, sier Ertürk.

- Amnestys rapporter der overgrep mot sivile dokumenteres når bredt ut, og organisasjonen har bidratt sterkt i andre deler av verden. Dere gjør en viktig jobb, konkluderer hun.

Følg Amnesty på Facebook for å holde deg oppdatert på våre siste nyheter og aksjoner.


Yakin Ertürk:
  • Til daglig professor ved et universitet i Ankara.
  • Medlem av Europarådets kommisjon mot tortur og var tidligere FNs spesialrapportør om vold mot kvinner.
  • Sa fra seg oppdraget i FNs undersøkelseskommisjon for Syria rett før påske, men var med på arbeidet med de to rappportene kommisjonen har publisert så langt.
Les mer:
Den "lette" jobben er gjort i Syria (NRK.no)
Titusener demonstrerte (Dagsavisen.no)