Taliban: Dreper sivile og blokkerer nødhjelp
Taliban har forsøkt å vise verden at de vil respektere menneskerettighetene. Dette er langt fra sannheten.
Amnesty har etterforsket hva som foregår på innsiden av landet. Dette har blitt gjort i samarbeid med International Federation for Human Rights (FIDH) og World Organisation Against Torture (OMCT).
Gjennom intervjuer med journalister, en tidligere statsansatt og aktivister, samt analyser av videoer og bilder, kommer det frem brutale bevis.
Rapporten viser blant annet at Taliban har:
- utført målrettede drap på sivile og soldater som har overgitt seg
- blokkert for humanitær hjelp
- angrepet mennesker som står opp for kvinners rettigheter
- innskrenket ytrings- og forsamlingsfriheten i landet
– I løpet av bare fem uker siden de tok kontroll over Afghanistan, har Taliban helt klart demonstrert at de ikke mener alvor i å beskytte eller respektere menneskerettigheter, sier Dinushika Dissanayake, Amnestys visedirektør for Sør-Asia.
– Vi har allerede sett en bølge av brudd, fra hevnangrep og restriksjoner for kvinner, til at demonstrasjoner, mediene og det sivile samfunnet blir slått ned, sier Dissanayake.
Går fra dør til dør
Mange lever i frykt og gjemmer seg. Taliban går fra dør til dør i jakten på journalister, aktivister og andre som jobber for å fremme menneskerettighetene.
– Med tanke på frykten som råder, mangelen på mobildekning i deler av landet og at internettet er stengt ned flere steder, er disse funnene trolig kun et lite bilde av hva som skjer på bakken, sier Dissanayake.
Kvinner og jenter lever i frykt
På grunn av frykten for Taliban har mange kvinner begynt å bære burka, ikke forlate hjemmet uten en mannlig ledsager, og stoppe andre aktiviteter som kan føre til vold eller straff.
Til tross for truslene har kvinner i mange deler av landet demonstrert. Mens noen demonstrasjoner har fått fortsette fredelig, har mange blitt møtt med vold fra Taliban.
4. september ble en protest av rundt 100 kvinner i Kabul oppløst av spesialstyrker fra Taliban, som avfyrte skudd i luften og angivelig brukte tåregass.
En mann fortalte Amnesty hvordan vennen hans ble slått av Taliban etter å ha deltatt i en kvinnedemonstrasjon 8. september:
Anonym kilde om vennen som ble tatt av Taliban.
Journalister blir forfulgt og truet
To kvinnelige journalister som bodde i Kabul fortalte Amnesty om truslene de mottok etter at Taliban tok makten. En kvinne flyktet hovedstaden da hennes arbeidsgiver advarte henne om at livet hennes var i fare. Siden den gang har familien hennes blitt kontaktet av Taliban.
En annen kvinne hadde bestemt seg for å bli i Kabul og fortsette arbeidet. Hun forlot landet etter at en slektning oppfordret henne til det. Taliban hadde oppsøkt slektningens hjem.
En mannlig journalist, fortalte Amnesty at redaktører, journalister og mediearbeidere har mottatt instruksjoner fra Taliban om at de bare kan arbeide under de betingelsene som er tillates under sharialoven.
- Jeg har ikke gått på jobb siden regjeringen falt. Taliban har vært hjemme hos meg flere ganger, men jeg gjemte meg. Helt siden regjeringen kollapset, har kontoret vårt vært stengt, forteller journalisten.
Overgrepene må frem i lyset
Amnesty oppfordrer FNs menneskerettighetsråd til å opprette en grundig, uavhengig enhet med mandat til å dokumentere bevis for de pågående forbrytelsene som foregår i Afghanistan under Taliban.
Samtidig fortsetter vi arbeidet for å dokumentere og belyse hva som foregår på innsiden av Afghanistan.