Tåpelige straffer: Hva skal til for å fengsles?

De siste årene har mennesker rundt om i verden fått alvorlige straffer for alt fra heisflagging til bamseaksjoner og t-skjorteutdelinger.
Publisert: 4. aug 2012, kl. 07:03 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36

Det er lett å ta friheten i Norge for gitt og glemme at mange mennesker lever i land der friheten er begrenset.

Her er noen eksempler på handlinger som er fullt lovlige i Norge, men som mennesker i andre land har fått strenge straffer for de siste årene:

  • Indonesia: Heiste opp flagg, fikk 15 år i fengsel

    På 17. mai viftes det med tusenvis av norske flagg for å feire Norges selvstendighet. I Indonesia kan flaggheising få alvorlige konsekvenser.

    Filep Karma heiste opp flagget for papuansk uavhengighet under en fredelig protest i Indonesia i 2004. Politiet reagerte med overdreven vold, og Karma ble dømt til 15 år i fengsel.

    Det forbudte flagget er først og fremst et symbol på en fredelig uavhengighetsbevegelse i Indonesia og reflekterer ofte lokalsamfunnenes identitet. Det har ikke noe "voldelig" budskap i seg selv.

    Signer aksjonen for løslatelse av Filep Karma
    .
  • Gambisk aktivist fikk livstid for å ha delt ut t-skjorter

    "End the Dictatorship Now", stod det på t-skjortene Dr. Amadou Scattred Janneh delte ut under en demonstrasjoni Gambia i juli 2011.

    Dette ble for hard kritikk for myndighetene, og den tidligere kommunikasjons- og informasjonsministeren ble fengslet rett etter demonstrasjonen.

    Nå har han blitt dømt til livstid i fengsel for forræderi.

    - Dr. Janneh er en samvittighetsfange, og fengslingen er et symbol på den forferdelige menneskerettighetssituasjonen i Gambia i dag, sier Ayodele Ameen, Amnesty Internationals kampanjeleder i Gambia.
  • Fengslet for bamseaksjon i Hviterussland

    Fotografen Anton Suryapin (20) er fengslet for å ha vært delaktig i en «bamsekampanje» i Hviterussland, der det svenske PR-selskapet Studio Total slapp hundrevis av bamser ut fra et fly på landets selvstendighetsdag 4 juli i år.

    Den unge studenten la ut bilder av bamsene, som holder små skilt med teksten «Free Speech Now», på internett. Myndighetene mistenker ham derfor for å ha vært delaktig i aksjonen. Det er foreløpig usikkert om han vil bli løslatt, og når dette eventuelt vil skje.

    - Siktelsen mot Anton Suryapin representerer enda en spiker i ytringssfrihetens kiste i Hviterussland, sier John Dalhuisen fra Amnesty Internationals Europa og Sentral-Asia program.
  • Iran: Dødsstraff for å ha drukket alkohol

    I Norge er det mange som liker å nyte et glass øl i helgen. I Iran får man 40 piskeslag hvis man blir tatt for å drikke alkohol. Tredje gangen man blir tatt, risikerer man dødsstraff.

    To menn i Iran sitter i fengsel dømt til døden for alkoholforbruk, og myndighetene forbereder seg på å gjennomføre dødsdommene. Denne type straff er et økende problem i Iran, da 60-80 millioner liter alkohol blir smuglet inn over den iranske grensen hvert år.
  • Fengsel i 10 år for Twitter-innlegg i Kuwait

    Nesten 280.000 nordmenn ytrer sine meninger på Twitter uten å måtte tenke på å få straff for sine innlegg.

    I Midtøsten er det derimot ikke like enkelt. Hamad al-Naqi skal tilbringe de neste ti årene av sitt liv i fengsel for en «ærekrenkende» Twittermelding om profeten Mohammed.

    I Saudi-Arabia risikerer også Hamza Kashgari dødsstraff for å ha postet et innlegg som myndighetene ser på som en fornærmelse mot profeten Mohammed.

- I land som Gambia der det ikke er noen opposisjon til styresmaktene, finner myndighetene alltid en unnskylding for å fengsle mennesker som blir sett på som en trussel, sier Amnesty Internationals etterforsker Lisa Sherman-Nikolaus til Amnesty.no.

Fengslingene har dermed ikke nødvendigvis mye å gjøre med handlingene i seg selv, men mer med det handlingene og personene som utfører dem symboliserer.

Følg Amnesty på facebook- få nyheter hver dag!

FLERE "ABSURDE" SAKER: