Teodora er løslatt!
Teodoras løslatelse er en seier for kvinners rettigheter.
Teodora Vasquez fra El Salvador opplevde en dødfødsel i niende måned i 2007. Året etter ble hun dømt for "mord under skjerpede omstendigheter". Etter 10 år i fengsel, skulle saken hennes vurderes på ny onsdag 13. desember. Teodora og familien hennes hadde håp om løslatelse. Slik gikk det ikke. Dommerne opprettholdt dommen, til tross for medisinske bevis som slo fast at Teodora var uskyldig.
Etter stort internasjonalt press valgte justisdepartementet i El Salvador likevel å redusere Teodoras dom. I dag ble Teodora endelig løslatt! Generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs og kommunikasjonrådgiver Kristine Kro var tilstede.
Løslatelsen - 15. februar 2018:
Det er en intens opplevelse å stå utenfor et fengsel i en kakofoni av trafikkstøy, med en glødende sol stekende ned på norsk vinterhud midt i en nervøs og forventningsfull familie. En familie som har kjempet og ventet, håpet og mistet håpet igjen i ti lange år. For så plutselig, gjennom to fengselsporter, kommer det frem en skikkelse. Hun som alle har ventet på. En liten kvinne i hvit topp og mørke bukser. Stolt gående ved siden av en lett pompøs justisminister strengt tatt ingen bryr seg om. Hun har pyntet seg, satt opp håret og sminket seg lett. Hun er klar, hun skal ut.
Teodora går med hodet hevet og med et bredt smil om munnen.
På veien må hun tåle en fornærmelse til fra myndighetene. Ministeren understreker hvor viktig det er at hun har tatt utdannelse i fengselet. Han sier han håper hun benytter denne nye sjansen hun nå får, og ikke gjentar sine gale handlinger. Heldigvis er noen aktivister sluppet forbi den første porten. Da de hørte hva ministeren sa ropte de: "Teodora er uskyldig!" Senere på kvelden fortalte Teodora at ministeren tale hadde gjort henne rasende, men at den ikke skulle få ødelegge denne dagen.
Faren til Teodora og resten av familien venter i over to timer utenfor fengselet. Så blir foreldrene tatt med inn for å møte henne.
Endelig kommer hun ut den andre porten. Den som tar henne helt ut i frihet. Det er kaos med pressefolk og fotografer. Folk kaster seg om halsen på Teodora, og hun klemmer tilbake. Men det er først ved en bestemt klem det virker på henne som om friheten er oppnådd. Jeg står ganske tett ved når Teodora legger armene rundt sønnen. Den klemmen, ute på gaten, er selve symbolet på at det de sier er sant. Teodora er fri!
Søstrene til Teodora slår ring om henne når hun klemmer niesen sin utenfor fengselet.
I løpet av dagen skal det komme en del andre små og store bevis for den nye friheten. Jeg la spesielt merke til ett tilfelle. Det var selvfølgelig feiring med mat, brus, kaffe og kaker. Det var taler om kamp, frihet, håp og framtid. Teodora stod nok en gang fram som en talefør leder. Hun er fri, andre er det ikke. Hun skal kjempe videre. Men alt var ikke alvor. Det var mye latter og glede.
symbolet på at det de sier er sant. Teodora er fri!
Bløtkakene var store og fargerike. Nesten som i et bryllup skulle Teodora og sønnen sammen skjære det første stykket. Det satte selvsagt følelser i sving. Men plutselig ser Teodora ned på hånden sin, smiler og sier omtrent: "Se på meg, her står jeg med en kniv i hånden". Først stusser jeg. Så slår det meg. Hun har selvsagt ikke fått ha en kniv i hånden på ti år. Bare det å holde en kniv kan også være et bevis på frihet.
14. februar 2018, kveld:
Generalsekretær John Peder Egenæs møter Teodoras familie i El Salvador:
Klokken er nå 04.30 og jeg er for første gang i mitt liv veldig glad for jetlag. Grunnen til det er at om ca en time reiser vi til kvinnefengselet her i byen og starter ventingen på at Teodora Vasquez skal bli løslatt. Det er stort og jeg merker på meg selv og andre rundt oss hvor viktig dette er. Men dersom vi ser på dette som en stor dag, kan dere tenke dere hvordan familien har det. I går møtte jeg dem alle sammen. De er til sammen 13 stykker samlet på et hostel i byen. Mor, far , tre søstre, noen sønner av en avdød søster. Den man likevel ser forventningen aller mest på er sønnen. Han klarer bare ikke å slutte å smile. Han er sjenert som en ung tenåring skal være, men han lyste opp alle rom jeg så ham i med et enormt smil. Han klarte ikke å slutte å smile. Dette kommer til å bli sterkt for ham og moren. De har møtt hverandre de siste elleve årene, men det har visst ikke vært ofte.
Det er i det hele tatt nydelig med denne storfamilien, som så åpenbart har slått ring om sin, datter, søster og tante, som tross alt er dømt i en domstol for drap. Det er slett ingen selvfølge. I noen av de andre sakene hører vi om familier som ikke bare slår hånden av den dømte, men som vitner mot sine egne. I Teodoras tilfelle er det motsatt. Særlig den ene søsteren, Cecilia, har blitt en modig stemme. Ikke bare på vegne av sin søster, men alle kvinnene som har lidd liknende skjebner.
Familiefest der hedersgjesten har blitt stengt ute fra familiens varme i 11 år, men som i dag skal få føle at den varmen ikke sluknet mens hun satt innesperret. Som Cecilia sa i går: "Ingen familie har det bra hvis èn i familien lider.
Sammendrag fra rettssaken, 13.12.17:
kl. 00.05:
Det gikk ikke. Dommen opprettholdes. Rommet er i tårer når dommen blir lest opp. Familien er knust. Dette er en fullkommen tragedie, fordi det betyr at Teodora må sone i 20 år til. Dommeren refererer til "sunn fornuft" under opplesingen av dommen. Dette er rett og slett å ignorere bevisene som ble lagt frem under rettssaken.
kl. 22.50:
Dommerne har forlatt rommet og vil straks komme tilbake for å presentere sin konklusjon. Alle har fått beskjed om å oppholde seg i rommet.
kl. 22.18:
Fem minutters pause nå. Aktor er ferdig, og forsvareren skal gi sin siste argumentasjon etter pausen. Det vil forhåpentligvis bli tatt en avgjørelse i løpet av kvelden.
kl. 20:02:
Det vil bli en times pause. Alle de medisinske ekspertene har uttalt seg i vitneboksen. Den siste eksperten slår fast at babyen skal ha pustet, og at dødsårsaken derfor ikke var naturlig. Teodoras advokat, Victor Hugo, skal stille spørsmål til sistnevnte ekspert etter pausen.
kl 17.49:
10 min pause. Teodora og én av tre medisinske eksperter har vitnet. Eksperten slår fast at dødsårsaken for babyen var naturlig.
kl. 16.55:
Det er strenge regler for mobilbruk mens rettssaken pågår. Vi vil motta flere oppdateringer når det er pause.
kl. 16.30:
Mange har møtt opp utenfor lokalet for å vise sin støtte til Teodora og kvinnene som rammes av lovverket. Her snakker Morena Herrera, aktivist og forkjemper for kvinners rettigheter i El Salvador.
kl 16.12:
Teodora ankommer lokalet, til applaus fra de oppmøtte.
kl. 15.30:
Rettsaken ble utsatt med en halvtime. Det er stort oppmøte av presse og demonstranter utenfor lokalet. Familien til Teodora møtte opp før kl 15, men kun mamma og pappa fikk lov til å bli med inn. Sønnen og resten av familien må vente utenfor lokalet.
Fra fredag 8.12.17:
Fredag 8. desember skulle være dagen hvor Teodora skulle få svar. Etter 10 år bak murene, skulle den samme juryen vurdere saken hennes på nytt. Advokaten skulle legge frem nye ekspertanalyser i retten, for å vise at dommen fra 2008 var gal. Teodora drepte ikke sitt eget barn, hun mistet det.
Kommunikasjonsrådgiver Lene Christensen i Amnesty International Norge var tilstede under rettssaken til Teodora, og kjente på skuffelsen over at rettssaken plutselig måtte utsettes til uken etter. Les om hennes møte med Teodora og familien her.
kl. 18.00:
Rettsalen åpnes, og fylles av mennesker. Teodoras advokat er på plass, med Teodoras tomme sete ved siden av seg.
kl. 18.10:
Teodora ankommer rettssalen, ført inn av maskerte politibetjenter.
kl. 18.28:
Teodora fremsto imponerende sterk i rettsmøtet og i samtaler med pressen. Hun benyttet sjansen til å snakke om sakene til alle de andre kvinnene som er dømt for mord etter svangerskapskomplikasjoner.
kl. 19.00:
Mens rettssaken pågår, demonstreres det utenfor bygget. Mange har møtt opp for å vise sin støtte til Teodora.
kl. 20.00:
Etter en kort pause blir det annonsert at rettssaken vil bli utsatt til onsdag 13. desember.
Ifølge påtalemyndighetene var det behov for fem dager ekstra for å forberede saken. 10 år med venting var tydeligvis ikke nok for Teodora og hennes familie. Vi fortsetter å sende signalet, og vil komme med oppdateringer frem mot rettssaken.
Dette er Teodoras historie:
Sommeren 2007 var Teodora Vásquez høygravid i niende måned. Hun hadde allerede en sønn på fire år, og hun gledet seg til å få sitt andre barn. En dag ble Teodora angrepet av ukjente menn på gaten, og en av dem slo henne hardt i magen. Noen dager senere fikk hun store magesmerter mens hun var på jobb, og ringte nødnummeret for å få medisinsk hjelp. På vei til toalettet besvimte hun. Mens hun var bevisstløs fødte hun et barn som var død ved fødselen.
En av Teodoras kolleger ringte politiet. Unge, fattige kvinner med svangerskapskomplikasjoner mistenkes ofte for brudd på landets strenge abortlovgivning. Teodora trengte medisinsk hjelp, men ble isteden lagt i håndjern og anklaget for å ha drept sitt eget barn.
Dømt for drap
I 2008 ble livet til Teodora Vásquez på nytt lagt i grus. Hun ble dømt til 30 års fengsel for å ha fått et dødfødt barn. Retten mente det var "mord under skjerpende omstendigheter". Den fire år gamle sønnen hennes skulle vokse opp med en mor i fengsel.
Fattige kvinner rammes
Teodoras historie viser hvor urettferdig og hardt dagens strenge abortlovgivning i El Salvador rammer. Et totalforbud mot trygg og lovlig abort fører til at unge og fattige kvinner som Teodora mistenkeliggjøres etter en spontanabort eller en dødfødsel. Kvinner som Teodora har ikke råd til å søke hjelp på private helseklinikker når de opplever komplikasjoner under graviditeten. De er som regel verken klar over sine rettigheter, eller har råd til å betale for advokathjelp når de blir beskyldt for lovbrudd. Dermed er det enkelt for myndighetene å bruke dem når de skal statuerer et avskrekkende eksempel som bekrefter landets totalforbud mot abort.
Amnesty kjenner til 17 kvinner som i dag soner lange fengselsstraffer i El Salvador, dømt for «mord under skjerprnde omstendigheter» etter å ha vært igjennom en spontanabort eller dødfødsel.
Historisk mulighet for lovendring
I oktober 2016 la regjeringspartiet i El Salvador (FMLN) frem et lovforslag om å avkriminalisere såkalt terapeutisk abort. Det betyr at det kan bli lov å ta abort om det er medisinske grunner til å gjøre det. For første gang på nesten 20 år er det en reell mulighet for en lovendring til det bedre.
Lovforslaget skal nå til avstemning i nasjonalforsamlingen. En eventuell lovendring vil bidra til at kvinner som Teodora ikke lenger fengsles og dømmes etter en spontanabort eller dødfødsel.