TV-aksjonen i full gang!

- Vi håper folk vil engasjere seg litt ekstra i år, så vi kan lage tidenes beste TV-aksjon, sier aksjonsleder Kari Bucher.
Publisert: 18. Apr 2012, kl. 15:22 | Sist oppdatert: 30. Apr 2012, kl. 13:18
Amnesty har fått TV-aksjonen for tredje gang, til støtte for en fredelig kamp for menneskerettigheter. I disse dager avholdes et seminar der blant annet Amnesty Norges politiske rådgivere har gitt en innføring i organisasjonens virke.

- Alle fylkesaksjonslederne og distriktslederne er til stede for å finne ut hvordan vi kan samarbeide best mulig. TV-aksjonen er lokal og vi skal nå ut til hver eneste kommune, sier Bucher.

- Det er viktig å få etablert et godt samarbeid. På seminaret har vi derfor også gruppearbeid mellom de ulike lederne.

Stå opp mot urett!” er tittelen på årets aksjon, og Amnesty vil sette søkelys på fem viktige områder: retten til å ytre seg, å elske, trygghet, å leve i verdige omgivelser og å bli behandlet rettferdig. Målet er å rekruttere 7.000 frivillige før sommeren.

- Vi har sendt forespørsler til alle ordførere og fylkesordførere i landet om å nedsette en komité til å organisere aksjonen lokalt. Vi skal fordele 7.000 frivillige på over 500 kommunekomiteer. Ofte er det varaordførere eller frivillighetskonsulenter som leder dette arbeidet, og det er mange ildsjeler der ute som virkelig tar eierskap til saken, sier Bucher.

God mottakelse så langt

- Det komitéene skal gjøre er å skape oppmerksomhet på skoler, matbutikker, hos lokalt næringsliv, og på den måten få lokalmiljøet med seg til å bli bøssebærere.
- Vi har allerede fått veldig bra mottakelse og mange kommentarer på at dette er en sak mange vil støtte, forteller lederen for TV-aksjonen.
NRK starter planleggingen av TV-sendingen i midten av august, men er allerede i daglig kontakt med aksjonslederen. Det er Innsamlingsrådet som har avgjort at årets aksjon tildeles Amnesty.

- Det er en objektiv, uavhengig gruppe som mener at organisasjonen og saken er viktig, sier Bucher.

Amnesty har tidligere hatt TV-aksjonen i 1984 og 1999.

- Aktivistene viktige for oss

Bucher håper på stort engasjement i hele Norge.

- Jeg vil oppfordre alle å melde seg frivilligblimed.no, og å ta kontakt med distriktslederne der de bor. Ikke glem å meld deg som bøssebærer når vi åpner for det i september! De 100.000 aktivistene og SMS-aktivistene Amnesty har, er også veldig viktige for oss, sier Bucher.
- Jeg håper de vil engasjere seg enda litt ekstra for å lage tidenes beste TV-aksjon!

TV-aksjonen vil fokusere på fem fokusområder:
1: Retten til å ytre seg
Millioner av mennesker over hele verden risikerer alt – også sitt eget liv – for å spre kunnskap og meninger i land der ytringsfriheten er innskrenket. I Russland blir opposisjonelle og demonstranter dømt til strenge straffer. I Midtøsten og Nord-Afrika kjemper folk som tok til gatene under den arabiske våren fortsatt for ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og retten til å drive uavhengige organisasjoner.
2: Retten til å elske
Å bekjempe diskriminering er blant Amnestys viktigste oppgaver. I flere land blir kvinner diskriminert av lovverket, som heller ikke beskytter dem mot vold. Også romfolket er utsatt for omfattende diskriminering i Europa. Italia mister mange hjemmene sine over natten, og i Slovakia starter diskrimineringen ved fødsel. Her blir friske og normale rombarn plassert på spesialskoler med redusert pensum.
3: Retten til trygghet
Uskyldige ofte for voldelige konflikter finnes overalt. I Colombia, Irak, Tsjetsjenia, Gaza og Sudan er overgrep på sivilbefolkningen for lengst blittt en sørgelig del av hverdagen. Amnesty jobber for internasjonal oppmerksomhet rundt disse overgrepene, og større trygghet for de rettsløse.
4: Retten til verdige omgivelser
Internasjonale selskaper tjener milliarder på å bryte menneskerettigheter og utnytte lokalbefolkninger og deres naturressurser. Ofrene har liten innflytelse, og de får sjelden erstatning. Katastrofer i samme skala som Nigerdeltaet har også skjedd i India og Latin-Amerika. Amnesty vil stille selskapene som står bak til ansvar.
5: Retten til rettferdig behandling
I Egypt, Tunisia og andre stater i Midtøsten er det behov for å bygge opp nye rettssystemer. Det vil gjøre det vanskeligere å fortsette med ulovlige fengslinger, tortur og mishandling. Uavhengige domstoler sikrer og beskytter ytringsfriheten og er med på å øke respekten for menneskerettighetene.


TV-AKSJONEN 2012:
STÅ OPP MOT URETT!

Slik vil Amnesty bruke pengene fra innsamlingsaksjonen til å jobbe med de ulike fokusområdene.

Å ytre seg er en menneskerett
- Etterforske menneskerettighetsbrudd
- Tilby menneskerettighetsundervisning
- Støtte menneskerettighetsforkjempere som forsvarer ytringsfriheten
- Gjennomføre internasjonale aksjoner for å presse overgripere til å frigi samvittighetsfanger

Å elske er en menneskerett
- Fremme rettighetene til minoriteter gjennom nasjonale og internasjonale organisasjoner
- Overvåke og motarbeide innføringen av lover som diskriminerer kvinner og minoriteter
- Arbeide for at diskriminerte blir fulgt opp i rettsvesenet
- Gjøre lobbyarbeid utvalgte land med mål om å få slutt på diskriminering

Trygghet er en menneskerett
- Sette flere etterforskere til å avdekke voldtekter og seksualisert vold mot kvinner og barn, og jobbe for at de får oppreisning
- Peke ut de ansvarlige og kreve at overgriperne blir stilt for retten
- Styrke opplæringen av menneskerettigheter or myndigheter og politi
- Jobbe for at parter i konflikt legger ned våpnene

Å leve i verdige omgivelser er en menneskerett
- Jobbe for at Shell rydder opp i Nigerdeltaet
- Dokumenter og gjennomføre kampanjer mot selskaper som misbruker mennesker og miljøet
- Påvirke selskaper sentralt og lokalt til ta sitt samfunnsansvar på alvor
- Arbeide for at urfolk får mer informasjon og innflytelse når store selskaper etablerer seg

Å bli behandlet rettferdig er en menneskerett
- Bidra til å bygge opp rettssystemer i Midtøsten og Nord-Afrika
- Samarbeide med kvinnegrupper, lokale organisasjoner og advokater for at kvinner skal få mer innflytelse
- Fortsette å etterforske og rapportere om menneskerettighetsbrudd
- Jobbe for at flere ulovlig fengslede blir løslatt