Verdensstjerner for Amnesty
Amnesty-historien er full av festivaler, filmer, fotoutstillinger, teaterforestillinger og konsertturneer. Bli med oss på en liten reise gjennom historien.
Musikk for Amnesty
Musikk har lenge vært et kraftfullt hjelpemiddel og element i menneskerettighetsundervisning og for å øke folks bevissthet om menneskerettigheter.
Human rights Now!
I 1998 ble det arrangert en verdensomspennende konsertturne på 20 konserter over seks uker for å feire 40-årsjubileet for Verdenserklæringen om menneskerettighetene og Amnestys arbeid. Mange verdenskjente artister deltok, bl.a. Bruce Springsteen og hans E Street Band, Sting, Peter Gabriel, samt håndplukkede nasjonale gjesteartister i de landene der konsertene ble holdt.
A Conspiracy of Hope
I 1986 gikk det en egen musikk-karavane rundt USA. Målet med konsertene var å skape bevissthet om menneskerettigheter og om Amnestys arbeid gjennom 25 år. Noen av verdens beste rockeartister ga to uker av sin tid til Amnesty, bl.a. U2, Sting, Joan Baez og Lou Reed. Den siste konserten på Giants Stadium den 15. juni ble overført live på MTV, og Bob Dylan sang ”I shall be released” sammen med 25 tidligere fanger som var blitt løslatt med hjelp fra Amnesty.
From Chile An Embrace of Hope
I 1990 ble det holdt en todagers rock- og popkonsert på Chiles nasjonalstadion 12. og 13. oktober. Denne stadioen hadde en gang vært brukt som landets største fangeleir hvor myndighetene hadde utført tortur og henrettelser etter kuppet i 1973 da president Allendes regjering ble avsatt. Begge konsertdagene åpnet med at alle artistene sang Bob Marleys ”Get Up, Stand Up!”
”Imagine”
Rett etter angrepet på The World Trade Center i New York 11. september 2001 ga Yoko Ono rettighetene til ”Imagine” til en kampanje for å fremme budskapet om fred og menneskerettigheter. Sentral i kampanjen var en musikkvideo med musikk produsert av Hollywood-komponisten Hans Zimmer og viste barn fra hele verden som sang ”Imagine”. Yoko Ono donerte også resten av Lennons sanger i albumet ”Instant Karma”. Formålet var å samle inn midler til og skape oppmerksomhet rundt kampanjen ”Justice for Darfur”. Flere av verdens mest kjente artister, Black Eyed Peas, Snow Patrol, Regina Spektor, Lenny Kravitz, Green Day, U2, and Ben Harper, U2, Avril Lavigne, R.E.M., Aerosmith, Christina Aguilera, The Cure and Youssou N’ Dour spilte inn eksklusive versjoner av ikoniske sanger av Lennon. Albumet solgte til platinum i mange land, og 98 % av overskuddet gikk til Amnesty.
Portishead
I 2009 ga det britiske bandet Portishead ut sangen ”Chase the Tears” for å markere menneskerettighetsdagen. Den ble lagt ut på nettet og overskuddet og rettighetene ble gitt til Amnesty.
Price of Silence
Sangen Price of Silence ble skrevet for å markere 60-årsjubileet for undertegnelsen av Verdenserklæringen om menneskerettighetene. Den ble produsert av Andres Levin i samarbeid med Link TV: Televison Without Borders. Flere velkjente artister var med, og nettooverskuddet fra salget gikk til Amnesty . Musikkvideoen viser artistene som synger foran delegater fra FN i New York.
Richard Hughes og Keane
Richard Hughes, trommeslageren i Keane, har vært en talsmann for Amnestys kampanje mot dødsstraff i mange år og er spesielt kjent for sin støtte til Troy Davis, som er dømt til døden i USA. Richard dro sammen med Amnesty-aktivister til Georgia for å møte Troy Davis og for å appellere om oppmerksomhet rundt hans sak i 2010.
Belle Woman Dae Suffer
I forbindelse med Demand Dignity-kampanjen reiste Amnesty på en etterforskningsreise til Sierra Leone i november 2009. En rekke artister, aktivister og dramagrupper reiste rundt i landet for å engasjere lokalsamfunnene i kampen for bedre mødrehelse i landet. Musikere fra Sierra Leone produserte sangen”Belle Woman Dae Suffer” (Gravide kvinner lider) samt en video som viser Hollywood-skuespilleren Omotola Jakande Ekeinde, en av Vest-Afrikas mest kjent filmstjerner og som har gitt sin støtte til Amnesty i kampen for å bedre mødrehelsen i regionen.
Ozzy Osborne
Rockelegenden Ozzy Osborne spilte inn en ny versjon av John Lennons ”How?” i forbindelse med markeringen av 70-årdagen for John Lennons fødsel 9. oktober 2010. Sangen ble utgitt på iTunes og viser Ozzy Osborne på forskjellige steder i New York. Overskuddet av nedlastingene i Storbritannia gikk til Amnesty.
Chimes of Freedom
Platen «Chimes of Freedom» ble sluppet januar 2012. Over 80 kjente artister sang inn nye versjoner av gamle Bob Dylan-låter innenfor alle sjangre; fra rock, rap og hip-hop til pop, folk, country, jazz og blues. Artistene som bidro er blant annet Patti Smith, Adele, Queens of The Stone Age, Sting, My Chemical Romance, Natasha Bedingfield, Jackson Browne, Mark Knopfler, Diana Krall, Lenny Kravitz, Kris Kristofferson og Maroon 5. Platens formål var å skape oppmerksomhet og støtte til Amnestys kamp for ytringsfrihet.
Komedie for Amnesty
En serie vanvittig morsomme og banebrytende veldedighetsshow ble i 1967 igangsatt for å samle inntekter til Amnesty. Kremen av Storbritannias komikere og musikktalenter stilte opp. Den første forestillingen av Secret Policeman’s Ball, med bl.a. John Cleese og andre fra Monty Python, ble vist i London i 1967. Komedien blir verdensberømt som det første store veldedighetsarrangement som igjen inspirerte til Live Aid og andre lignende arrangementer.
Film for Amnesty
Contre l’Oubli
En samling kortfilmer ble i 1991 skapt av 30 franske filmskapere i 1991 hvor hver film fokuserer på én bestemt politisk fange. Kortfilmene ble bestilt av Amnesty International i Frankrike til organisasjonens 30-årsjubileum. Mange av de mest kjente skuespillerne og artistene i Frankrike medvirket i filmene, bl.a Youssou N’Dour, Bruno Masure og Marie Trintignant.
Happy Birthday Oscar Wilde
I 2004 ble det laget en film til minne om 150-årsdagen for Oscar Wildes fødsel, hvor inntektene gikk til Amnesty. 150 skuespillere, musikere og andre artister, bl.a. Bono og Annie Lennox bidro med tekster av Oscar Wilde.
Everybody
En barnefilm ble i 2008 produsert i anledning 60-årsjubileet for Verdenserklæringen om menneskerettighetene. Filmen var delvis en tegnefilm basert på illustrasjoner fra boken ”We Are All Born Free. Blant artister som bidro var Jeremy Irons, George Lamb og Amanda Mealing.
Filmen er senere oversatt av nasjonale Amnesty-seksjoner for visning i mange land.
The Invisibles
I 2010 skapte den meksikanske Hollywood-skuespilleren Gael Garcia Bernal, sammen med produsent Marc Silver, en filmserie "The Invisibles" i samarbeid med Amnesty som beskrev situasjonen for illegale migranter i Mexico.
Dødsstraff
I en egen film-monolog fra 2008 reflekterer Jeremy Irons over dødsstraffen, en umenneskelig straff som for det meste rammer samfunnets fattige og sårbare.
Stop Violence Against Women
Patrick Stewart, som i mange år har vært en av Amnestys støttespillere, lånte sin stemme til organisasjonen i forbindelse med kampanjen Stopp vold mot kvinner. I forbindelse med lanseringen av boken om kvinners rettigheter ”Created Equal” snakker han om sin personlige erfaring om vold i hjemmet.
Gaza Crisis: Artist speak out
Kjente artister som Terry Jones, Annie Lennox og Jason Flemyng ga gjennom en film fra 2009 sin støtte til Amnestys kampanje for rettferdighet for både palestinere og israelere og appellerte mot blokaden av Gaza.
Daw Aung San Suu Kyi: Her Burma
En rekke artister stilte opp for Amnesty i 2009 og fortalte historien til den burmesiske menneskerettighetsforkjemperen og tidligere samvittighetsfangen Aung San Suu Kyi og ba folk om å aksjonere på vegne av henne. Fionay Shaw, Johathan Pryce og Beverly Knight var blant de stjernene som bidro.
Movies that matter-festivalen
Movies that matter festival fant sted på Amnesty Internationals filmfestival i Nederland. Festivalen er en fantastisk plattform for engasjerende film og viser hver år et titalls dokumentarfilmer og spillefilmer. Menneskerettighetsforkjemper og tidligere supermodell Bianca Jagger var i 2011 tilstede som dommer på festivalen under hoveddelen av programmet A matter of ACT.
Litteratur for Amnesty
We are all born free
Tretti internasjonalt kjente illustratører kom i 2008 sammen i forbindelse med markeringen av 60-årsjubileet for Verdenserklæringen om menneskerettighetene og produserte barnetegninger til artiklene i erklæringen. Samlingen ble utgitt i samarbeid med Amnesty. Boken ble oversatt til mer enn tretti språk og har solgt over 200 000 eksemplarer. Illustrasjonene ble også omgjort til en kort tegnefilm, produsert av Julian Rhind Tutt.
Freedom
En samling noveller inspirert av Verdenserklæringen om menneskerettigheter ble også utgitt i 2008. Her bidro 36 internasjonalt kjente forfattere bidro, bl.a Paolo Coelho og Henning Mankell.
Akkurat Nå
I 2010 oppfordret Amnesty i Norge 18 norske forfattere og skribenter, blant annet Levi Henriksen, Gunnar Stålesen og Hilde Hagerup om å skrive personlige tekster med utgangspunkt i temaer og personer som Amnesty jobber med. Rammen for tekstsamlingen er alle menneskerettighetsbrudd som foregår rundt om i verden "akkurat nå".
Kunst, foto og mote for Amnesty
Temperley-lyset
I 2009, i anledning markeringen av Menneskerettighetsdagen, designet Alice Temperley et spesielt duftlys til inntekt for Amnesty. Alice Temperley er en kjent motedesigner og har i mange år støttet Amnesty.
Betty Jackson-skjerfet
Til markeringen av 60-årsjubileet for Verdenserklæringen for menneskerettigheter i 2008 designet Betty Jackson et silkeskjerf for Amnesty.
Katherine Hamnetts t-trøye
I 2008 designet Katherine Hamnett en spesiell t-trøye for Amnesty med ordene ”Life, Freedom, Justice”.
Placards portrettserie
Nesten 300 kjente artister lånte bort ansiktet sitt til Amnesty i forbindelse med Placards portrettserie. Serien viser hvordan disse kjente personene støtter opp om Amnestys kampanjer i sitt dagligliv. Blant artistene var bl.a. Annie Lenonox, Jeremy Irons og Patrick Stewart.
In the Time of Shaking
In the Time of Shaking var en kunstutstilling i 2004 til inntekt for Amnesty i samarbeid med Irish Museum of Moderen Art. Utstillingen omfattet verk av over hundre av Irlands mest kjent moderne billedkunstnere.
Universal Links
I 1995 skapte kunstneren Tony O’Mally skulpturen ”Universal Links on Human Rights”. Metallskulpturen står i Dublin, er 2,6 meter i diameter og innerst brenner en evig gassflamme. Skulpturen ble bestilt av Amnesty og symboliserer alle verdens fengsler hvor det fremdeles er samvittighetsfanger.
Teater for Amnesty
Voices of the Disappeared
Forestillingen Voices of the Disappeared ble i 1994 oppført på Dublin’s Gaiety Theatre og viser historien til seks personer som ble bortført av statlige myndigheter og ikke-statlige grupper. Den ble produsert i forbindelse med Amnestys kampanje mot forsvinninger. Den ble også TV-overført på Menneskerettighetsdagen samme år. Medvirkende var bl.a. Bianca Jagger og Liam O Maonlai.
Human Rights
I samarbeid med Amnesty tok Jeremy Irons initiativet til en serie radioteater som ble sendt i 2006 og 2007. Det ble oppført stykker av fremstående forfattere som tok for seg ulike menneskerettighetstemaer. Blant forfattere som bidro var navn som Roddy Doyle, Eugine McCabe og Harold Pinter. Flere kjente britiske skuespillere som Vanessa Redgrave, Liam Cunningham og Jeremy Irons deltok.
Voice our concern
Voice our concern var et undervisningsprosjekt i regi av Amnesty i Irland. Målet med prosjektet var å lære folk i lokalsamfunn om menneskerettigheter og skape et forum for kreativitet, deltakelse og bevisstgjøring. Prosjektet startet opp i 2004 og mange av Irlands mest kjent artister har deltatt, bl.a. Roddy Doyle og Liam O Maonlai.