Vitalina fikk politibeskyttelse etter Skriv for liv
Under 8. mars-markeringen i fjor gikk det brutalt for seg for Vitalina Koval og andre deltagere. De ble angrepet med rødmaling av høyreekstreme grupper, og Vitalina måtte på sykehuset etter å ha fått maling i øynene.
Politiet satte henne i fare
Etter at hun var på sykehuset gikk hun til poltistasjonen for å anmelde angrepet. Gjerningspersonene satt i samme rom da politiet tvang Vitaline til å oppgi navn og adresse. Kort tid senere ble gjerningspersonene løslatt.
Vitalina og andre aktivister har blitt utsatt for hatmeldinger fra den høyreekstreme gruppen ”Karpatska Sich”. Flere aktivister har blitt utsatt for trusler, og noen av dem har blitt banket opp av medlemmer i gruppen.
På grunn av alvorlige trusler måtte Vitalina flykte hjemmefra til Kiev for å ivareta egen sikkerhet.
Internasjonal oppmerksomhet med positiv effekt
LHBT-aktivisten var en av kvinnene vi jobber for i Amnestys globale kampanje Skriv for liv 2018. Det store engasjementet for Vitalina bidro til internasjonalt press på myndighetene i Ukraina. Brev fra Amnesty-aktivister rundt i verden ble etterhvert en del av saksdokumentene under etterforskningen av angrepet mot henne.
Det har vært flere positive endringer for Vitalina takket være den internasjonale oppmerksomheten. Ett år etter angrepet 8. mars 2018, fikk Vitalina full politibeskyttelse da hun deltok under årets 8. mars-markering i hjembyen.
I tillegg har retten i Ukraina beordret en ny etterforskning av motivet bak angrepet hun ble utsatt for. Dette er svært positivt og betyr at Vitalina har vunnet frem med anken etter at hatmotivet ble avvist i den første etterforskningen.
Fremhevet behov for å bekjempe hatkriminalitet
I februar var det et møte mellom Oksana Pokalchuk, som er Amnesty Ukrainas generalsekretær, og åtte representanter fra innenriksdepartementer i Ukraina. Oksana overleverte et brev fra leder for Amnesty International, Kumi Naidoo, og fortalte dem at hele 400 000 signaturer var samlet inn til støtte for Vitalina.
I Norge samlet vi inn over 25 800 signaturer og over 1 100 solidaritetsbrev for Vitalina.
Myndighetene fortalte at de kjente godt til saken, samtidig som de understreket at politiet vil gjøre sitt ytterste for å beskytte Vitalina under årets 8. mars-markering.
I etterkant av møtet publiserte myndighetene en pressemelding hvor de la vekt på behovet for å bekjempe hatkriminalitet fra høyreradikale grupper i Ukraina.
Dette er et stort og viktig fremover steg i kampen om LHBT-rettigheter i Ukraina.