Saudiske kvinneaktivister fengslet
Aksjonen er avsluttet
Tusen takk til alle som signerte aksjonen!
Den 15. mai 2018 ble de tre ledende kvinneaktivistene Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan og Aziza al-Yousef arrestert og fengslet. Alle tre har vært ledende i kampen for kvinnelig bilkjøring og mot vergesysteme som underlegger saudiske kvinner en mannlig verges kontroll. Arrestasjonene skjedde bare uker før kjøreforbudet for kvinner opphørte i Saudi-Arabia. De risikerer mange års fengsel dersom de blir dømt.
Den "reformvennlige prinsen"
Kronprinsen av Saudi-Arabia, Mohammad bin Salman, hadde nylig vært på turne i Vesten og brukt milliardbeløp på PR-tjenester for å fremstå som en reformator. Mange vestlige medier, statsledere og kjente personer hyllet hans reformvennlighet og jublet da han offentliggjorde at kvinner endelig skulle få kjøre bil i Saudi-Arabia.
Stemplet som forrædere
Til sammen har minst 11 kvinneaktivister blitt arrestert siden 15. mai 2018. Med hjelp fra flere statsvennlige medier har saudiske myndigheter startet en svertekampanje mot de fengslede aktivistene og stemlet dem som forrædere. De er blandt annet anklaget for "mistenkelig kontakt med utenlandske enheter". Siden har det vært flere bølger av arrestasjoner.
Risikerte å bli dømt som terrorister
Saudiske myndigheter planla å stille kvinneaktivistene for en terrordomstol, men bare timer før rettsprosessen startet, ble rettssaken overført til en vanlig straffedomstol. Rettsprosessene mot kvinneaktivistene er fortsatt pågående.
Amnesty krever at:
- De fenglsede kvinneaktivistene blir løslatt umiddelbart og uten betingelser.
- De fengslede aktivistene beskyttes mot tortur og annen mishandling.
- Det i påvente av løslatelse får tilgang til familiene sine og advokat etter eget ønske.
Signaturene sendes til Kong Salman bin Abdul Aziz Al Saud med kopi til ambassaden i Oslo.
Oppdateringer
Vi må holde presset oppe!
10. februar kom nyheten om at Loujain al-Hathloul er løslatt fra fengselet i Saudi-Arabia. Hun er likevel underlagt en rekke begrensninger, inkludert et femårige reiseforbud.
Loujains familie takker for støtten de har fått og mener internasjonal oppmerksomhet har vært avgjørende for å sikre Loujains løslatelse. Likevel er de tydelig på at selv om Loujains er løslatt, er hun fortsatt ikke fri. Kampen for hennes ytringsfrihet og bevegelsesfrihet fortsetter! Loujain må få sin frihet tilbake!
I tillegg til nyheten om Loujains løslatelse, er det nå blitt offentlig kjent at Nassima al-Sada og Samar Badawi har blitt dømt til fem års fengsel, og at de begge kan bli løslatt i juni 2021.
Det er positivt at de snart vil løslates, men kvinnene skulle aldri vært fengslet i utgangspunktet. De er uskyldig dømt for sin fredelige kamp for kvinners rettigheter. Det er viktig at vi fortsetter å holde presset oppe – kvinnene må bli løslatt umiddelbart og uten betingelser!
Loujain dømt til fengsel
Loujain al-Hathloul ble 28. desember 2020 dømt til fem år og åtte måneders fengsel. Hun ble dømt i en terrordomstol for sine fredelige handlinger som kvinneaktivist.
Ingen utenlandske observatører fikk være til stede, men familien har fortalt at hun gråt da dommen ble bekjentgjort. Loujain har sultestreiket mot mishandling i fengselet og skal være svekket både fysisk og psykisk.
Loujain anket dommen på stedet og ba om en ny granskning av de påstander om tortur som hun tidligere har fremsagt. Siste kapittel er derfor ikke sagt i denne rettsprosessen.
Dyster utvikling
Etter en måned med usikkerhet har det kommet en ny oppdatering om Loujain. Dessverre er det ikke gode nyheter.
På kun én dags varsel, ble det 25.11.2020 gjennomført en høring i Loujains sak. Der ble det klart at saudiske myndigheter har valgt å overføre saken hennes til en terrordomstol. Dette er en svært alvorlig utvikling, og dessverre et grep som blir brukt for å stilne kritikere. Å stilles for terrordomstolen medfører ofte urettferdige rettssaker som gir lange fengselsdommer. Terrordomstolen har også myndighet til å idømme dødsstraff.
Den opprinnelige tiltalen mot Loujain har ingen ting med terrorvirksomhet å gjøre. Amnesty frykter dermed at hun er blitt presset eller torturert til falske tilståelser.
Familien fikk tilgang til høringen og kunne meddele at Loujain stanset sultestreiken sin etter to uker. Hun er i svært dårlig forfatning både fysisk og psykisk. Ifølge familien skalv hun ukontrollert og snakket med svak stemme under høringen. Dette skaper store bekymringer for helsen hennes.
Flere andre kvinnelige menneskerettighetsforkjempere ble også stilt for retten samtidig: Samar Badawi, Nassima al-Sada, Nouf Abdulaziz og Maya’a al-Zahrani, Det er fremdeles uklart hva utfallet blir i disse sakene.
Saudi-Arabia beviser nok en gang at løftene om større respekt for menneskerettighetene er falske.
Nå er det viktig at vi står opp for Loujain – hun skal ikke bringes til taushet! Signer aksjonen og krev at Loujain og de andre kvinnelige menneskerettighetsforkjemperne løslates!
Loujains familie ønsker din hjelp!
På mandag startet Loujain en sultestreik. Sultestreiken er en protest mot forholdene i fengselet og at hun blir nektet grunnleggende rettigheter. Saudiske myndigheter har nektet Loujain kontakt med familien i mer en syv uker. Dette er andre gang dette året at hun har blitt nektet regelmessig kontakt med familien.
Du kan støtte Loujain!
Fredag 30. Oktober kl. 18.00 arrangerer Loujains familie og støttespillere en Twitter-storm for å oppfordre til handling i i kampen for Loujains frihet. Vis din støtt ved å legge ut en twittermelding og bruk emneknaggene #LoujainHungerStrike, #DontKillLoujain og #FreeLoujain.
Du kan også støtte Loujain ved å signere aksjonen og kreve at hun og de andre fengslede kvinneaktivistene blir løslatt umiddelbart og uten betingelser, og at de får sine rettigheter oppfylt.
Familien kjemper for Loujains frihet!
Loujain al-Hathlouls familie og støttespillere har i dag opprettet en nettside til støtte for Loujain.
Gjennom nettsiden fortsetter familien å kjempe for at Loujain løslates og kan leve et liv i frihet. Nettsiden inneholder informasjon om Loujain, hennes aktivisme, rettssak og fengsling. I tillegg kan du få med deg de siste oppdateringene i saken, og lære mer om hva du kan gjøre for å hjelpe.
Loujain har tilbrakt over to og et halvt år i fengsel, og har vært utsatt for tortur, isolasjon og seksuelle overgrep i løpet av tiden hun har vært urettmessig fengslet.
Likevel sier familien at Loujain forblir positiv og optimistisk selv i de tyngste tider.
Familien nekter å gi opp - Vær med å støtt Loujain du også! Dette kan du gjøre ved å signere aksjonen, men også ved å besøke nettsiden for å se hva mer du kan gjøre.
Familiene er bekymret
Familiene til de fengslede kvinneaktivistene har bare tidvis kontakt med sine, og er bekymret for kvinnenes sikkerhet og helse.
Høringer utsatt mens retten holdes stengt
I dag skulle flere av kvinneaktvistene hatt en ny høring i pågående rettssaker. På morgenen i dag fikk familiene beskjed om at høringene er utsatt på ubestemt tid. Det var Loujain, Samar og Nassima som skulle i retten i dag, i tillegg til Maya’a al-Zahrani og Nouf Abdulaziz.
Retten er nå stengt på grunn av koronautbruddet.
Nassima og Loujain nominert til Fredsprisen
Nassima og Loujain er to av tre menneskerettighetsforkjempere fra Saudi-Arabia som har blitt nominert til Nobel fredsprisen for 2020.
Nassima har vært fengslet uten tiltale eller dom siden 2018. Vi har nylig fått bekreftet at hun ble stilt for retten i hovedstaden Riyadh onsdag denne uken, 19. februar. Vi har foreløpig ingen oppdateringer fra retten.
Loujain var i retten igjen 12. februar. Diplomater fra flere land, inkludert fra Norge, ønsket å være observatører men ble nektet adgang til retten.
Pågående rettssaker og store påkjenninger for kvinneaktivistene
Aziza al-Yousef er fortsatt midlertidig løslatt og venter på neste høringen i saken mot henne. Sønnen hennes, Salah al-Haidar, er fortsatt fengslet og Assisa er svært bekymret for sikkerheten hans. Hun ble selv torturert under fengslingen og frykter at sønnen blir utsatt for det samme.
Loujain al-Hathloul hadde en ny høring 30. januar 2020. Tiltalen mot henne ble opprettholdt av aktor og Loujain ga sitt forsvar. Representanter fra Den saudiske menneskerettighetskommisjonen var til stede som observatører under høringen, men ingen diplomater eller journalister.
Loujains påstander om tortur og annen mishandling ble ikke tatt opp under høringen og det ble heller ikke igangsatt en etterforskning av påstandene.
Etter høringen ble Loujain flyttet fra isolasjonscelle til en celle hun nå deler med Nassima.
Imam al-Nafjan venter fortsatt på neste høring i saken mot henne. Hun er midlertidig løslatt, men er svært preget av situasjonen hun står i.
Naseema al-Sada er nå overført fra isolasjonscelle til vanlig soning og deler celle med Loujain. Det var planlagt en høring 6. januar 2020, men høringen ble utsatt til ubestemt dato.
Samar Badawi skulle hatt en høring 6. januar, men denne ble utsatt til ubestemt dato. Det er ikke kjent om hun fortsatt soner i isolasjonscelle eller om hun er overført til vanlig soning.
Loujain fikk ikke lov til å kommunisere med legen
I følge Twitter-meldinger fra familien til Loujain al-Hathloul, skal hun nylig ha fått tilsyn av lege i fengselscella. Legen kunne imidlertid ikke arabisk og fikk heller ikke lov til å kommunisere på noe annet språk, selv ikke engelsk. Loujain måtte derfor uttrykke seg med tegnspråk. Dette er et tydelig forsøker på å utmatte henne psykisk.
Nye signaturer levert under demonstrasjonen
Fredag 1. november demonstrerte Amnesty foran den saudiarabiske ambassaden i Oslo i protest mot regimets fengsling av fredelige menneskerettighetsaktivister.
Ambassaden fikk overlevert 2416 nye signaturer til støtte for kvinneaktivistene. signaturene er sendt i kopi til Kong Salman.
Til sammen har nærmere 30 000 personer signert vår aksjon for de fengslede kvinneaktivistene. Tusen takk til alle sammen.
Blir bedt om å lyve for å slippe fri
Aktivistene som sitter fengslet i Saudi-Arabia har ikke bare blitt pisket, utsatt for elektrosjokk og seksuelle overgrep. Nå har myndighetene bedt Loujain om å fornekte det som har skjedd offentlig, mot at hun skal få sin frihet.
Nå kan kvinner søke om pass uten tillatelse
Den 1. august offentliggjorde saudiske myndigheter at kongen har beordret en rekke endringer i regelverket knyttet til vergesystemet. Blant andre endringer skal kvinner nå kunne søke pass uten først å få tillatelse fra en mannlig verge. Les mer her.
Mange av kvinneaktivistene som har kjempet for disse rettighetene sitter fortsatt fengslet.
Loujains bror i Norge
Walid al-Hathloul, broren til Loujain, var en av talerne under Oslo Freedom Forum (OFF) 2019. Han var også gjest hos NRK Urix der han fortalte om situasjonen til søsteren.
Trykk her for å se innslaget på Urix fra 28.mai om Saudi-Arabia og Loujain.
365 dager siden fengslingen
Rettsprosessen mot kvinneaktivistene er utsatt på ubestemt tid uvisst av hvilken grunn.
Den 15. mai er det ett år siden de første kvinneaktivistene ble fengslet i Saudi-Arabia. Samar Badawi er en av kvinnene som fortsatt er fengslet.
Flere løslatelser - flere fortsatt fengslet
I går kveld ble flere kvinneaktivister løslatt:
- Amal al-Harbi
- Dr Hatoon al-Fassi
- Dr Abir al-Namankani
- Maysaa al-Mane’a
Som betingelse for løslatelsene skal de ha skrevet under på en erklæring om at de ikke skal snakke offentlig om fengslingen.
Ingen av de løslate kvinneaktivistene har blitt frikjent.
Loujain al-Hathloul, Maya’a al-Zahrani, Nouf Abdulaziz og Shadan al-Anezi er fortsatt fengslet.
Samar Badawi og Nassima al-Sada holdes også fengslet. Mot disse to kvinnene er det fortsatt ikke tatt ut tiltale.
Sønnen til Aziza arrestert
Minst syv personer er arrestert i Saudi-Arabia i en ny arrestasjonsbølge. Salah al-Haidar, sønnen til Aziza al-Yousef er blant de arresterte.
De arresterte er 13 journalister, forfattere og akademikere som har hatt reiseforbud siden februar 2019. Det er foreløpig ukjent hvor de holdes fengslet og hva de er anklaget for. Amnesty er bekymret for sikkerheten deres og ser med bekymring på denne siste bølgen av arrestasjoner.
Tre kvinneaktivister løslatt
Vi har fått gode nyheter fra Saudi-Arabia. Tre kvinneaktivister har blitt midlertidig løslatt fra fengsel. Aziza al-Yousef, Iman al-Nafjan og Ruqayyah al-Mhareb.
Det skal være planlagt flere løslatelser de nærmeste dagene.
Anklagene mot de tre kvinnene er ikke droppet.
Ført for retten og siktet
Den 11. mars ble elleve kvinneaktivister ført for kriminaldomstolen og tiltalt for følgende:
- For å ha kontaktet internasjonale organisasjoner (inkludert Amnesty International), utenlandsk media og andre aktivister.
- Flere ble også siktet for å ha fremmet kvinners rettigheter og for å ha tatt til orde for å avvikle vergessystemet.
Høringen gikk for lukkede dører og journalister og diplomater fikk ikke tilgang. Ingen av de tiltalte har hatt tilgang til advokatene sine mens de har vært fengslet.
De tiltalte er:
- Loujain al-Hathloul
- Iman al-Nafjan
- Aziza al-Yousef
- Amal al-Harbi
- Dr. Ruqayyah al-Mharib
- Nouf Abdulaziz
- Maya’a al-Zahrani
- Shadan al-Anezi
- Dr. Abir Namankni
- Dr. Hatoon al-Fassi
Norge krever løslatelse av kvinneaktivistene
Etter å ha vært tause lenge krevde Norge i går løslatelse av de saudiske kvinneaktivistene i FNs Menneskerettighetsråd.
Vil bli offisielt siktet
Fredag meldte saudiarabiske myndigheter at etterforskningen er over og at "en gruppe aktivister” vil bli offisiell tiltale for "koordinerte og organiserte aktiviteter som har hatt mål om å undergrave sikkerhet, stabilitet, sosial orden og nasjonalt samhold i kongeriket".
I uttalelsen er ingen navngitt og det er heller ikke nevnt hvilken domstol sakene vil bli overført til. Det er likevel grunn til å tro at det gjelder alle kvinneaktivistene som er fengslet etter mai 2018 og at de vil bli tiltalt under terrorloven.
Leverte signaturer til ambassaden
Under dagens demonstrasjon utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo leverte vi 1166 nye signaturer til ambassadør Esam A. Abid Althagaf. Totalt har vi levert 27 333 signaturerer i aksjonen for de fengslede kvinnene. Tusen takk til alle som har signert.
Utsettes for tortur i fengselet
I november 2018 kom Amnesty med en rapport om at flere av de fengslede kvinneaktivistene hadde blitt utsatt for tortur og seksuelle overgrep i fengsel.
Nylig har det kommer nye detaljer som bekrefter Amnestys rapport. Flere av kvinnene skal ha blitt pisket, kledd nakne, utsatt for elektrosjokk og truet. En av de hovedmistenkte bak Khashoggi-drapet skal ha ledet avhørene og torturen.
Amnesty ber nå norske myndigheter om å si tydelig ifra til saudiarabiske myndigheter om at kvinnene må løslates umiddelbart og betingelsesløst.
Enda to kvinner fengslet
I slutten av juli ble enda to kvinneaktivister arrestert og fengslet, Samar Badawi og Nassima al-Sada. Begge kvinnene har flere ganger tidligere blitt arrestert og trakassert for sitt menneskerettighetsarbeid. Les mer her.
Samar Badawi er søsteren til Raif Badawi.
Sendt brev til Kong Salman
Sammen med 30 andre menneskerettighetsorganisasjoner har Amnesty sendt et brev til Kong Salman med krav om at kvinneaktivistene må løslates. Les mer her.
Utenriksminster stilte spørsmål om endringene
Amnesty i Norge har hatt et møte med utenriksminister Ine Eriksen Søreide om menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia. I en NTB-melding 4. juni refereres det til at utenriksministeren har stilt spørsmål vedrørende hvor dypt endringen i Saudi-Arabia strekker seg. Se pressemeldingen her.
EU parlamentet har vedtatt med stort flertall en resolusjon med krav om at de fengslede kvinneaktivistene og alle fengslede menneskerettighetsforkjempere i Saudi-Arabia løslates. Les mer her.
Leverte signaturer til ambassaden
I dag leverte vi 14 835 signaturer til Den saudiarabiske ambassaden i Oslo. Vi hadde også en kjøreaksjon utenfor ambassaden for å protestere mot fengslingen av kjøreaktivistene. Se video fra aksjonen her.
Dette er kvinneaktivistene:
Loujain al-Hathloul ble arrestert første gang i 2014 da hun kjørte bil i protest fra De forente arabiske emirater til grensen mot Saudi-Arabia. Hun ble ført for terrordomstolen for denne "forbrytelsen" men ble løslatt etter 10 uker.
Iman al-Nafjan er en profilert blogger og aktivist som har vært ledende i kampen for at kvinner skal få lov til å kjøre bil.
Aziza al-Yousef har også ledet an i kampen mot kjøreforbudet og mot vergesystemet som underlegger saudiske kvinner en mannlig verges kontroll. Den pensjonerte universitetsprofessoren har også vært aktiv i å hjelpe kvinner som har flyktet fra voldelige hjem.
Nassima al-Sada: Nassima har kjempet for kvinners rettigheter, blant annet for kvinners rett til å kjøre bil og for å få en slutt på det undertrykkende, vergesystemet. Hun har også kjempet for politiske rettigheter og rettighetene til sjia-samfunnet i landet. I 2015 stilte Nassima som kandidat til lokalvalget (dette var første gang kvinner fikk lov til å stille), men hun ble utestengt fra videre deltagelse blant annet fordi hun talte for at kvinner skulle få kjøre bil. I mars 2019 ble Nassima flyttet til et fengsel beryktet for tortur - mer enn 23.000 personer i Norge signerte hastaksjonen for henne.
Dr. Ibrahim al-Modeimigh, Mohammad al-Rabea og Samar Badawi er også blandt de arresterte.
Les mer: Saudi Arabia: Release Women's Human Rights Defenders Immediately!
- Retten til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3).
- Retten til å være like for loven, og retten til samme beskyttelse av loven uten diskriminiering (...) (artikkel 7).
- Retten til menings- og ytringsfrihet (...) (artikkel 19).
Om du vil lese mer om Saudi-Arabia og hvilke menneskerettighetsbrudd som foregår der, så kan du trykke her.
Bli med å samle underskrifter!
The Custodian of the two Holy Mosques
Office of His Majesty the King
Royal Court, Riyadh
Kingdom of Saudi Arabia
Your Majesty King Salman bin Abdul Aziz Al Saud,
Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef, Amal al-Harbi, Dr. Ruqayyah al-Mharib, Nouf Abdulaziz, Maya’a al-Zahrani, Shadan al-Anezi, Dr. Abir Namankni, Dr. Hatoon al-Fassi and another woman are among a group of Saudi Arabian activists who were detained following a sweeping wave of arrests since May 2018. Many of the women activists brought to trial have campaigned against the long-standing ban on women driving in Saudi Arabia, and for the end of the male guardianship system. On 13 March 2019, several of the women activists were charged with contacting international organizations, including Amnesty International, journalists and other activists.
Up until the first trial session on 13 March, the women activists remained in detention without charge. They were detained incommunicado with no access to their families or lawyers during the first three months of their detention. Several women were subjected to sexual violence and other forms of torture and ill-treatment.
I urge you to drop all charges against all 11 women activists, and to release them immediately and unconditionally, as they are prisoners of conscience, solely detained for peacefully exercising their right to freedom of expression, assembly and association. I also urge you to allow all those detained to access their lawyers, and to allow independent monitors into the prisons to investigate allegations of torture and other ill-treatment including sexual abuse.
Yours sincerely