Sett Raif Badawi fri!
Aksjonen er avsluttet
Etter å ha sonet 10 år i fengsel slapp Raif omsider ut av fengsel i mars 2022.
Takk til alle dere som har støttet Raif på ulike måter!
Dessverre blir han foreløpig ikke gjenforent med sin familie i Canada, da han er ilagt et utreiseforbud.
Amnesty fortsetter kampen for Raif. Utreiseforbudet må oppheves!
Raif Badawi er en samvittighetsfange fengslet utelukkende for å ha benyttet seg av sin ytringsfrihet. Han har vært fengslet siden 17. juni 2012.
Dømt for å ha fornærmet islam
Den 7. mai 2014 ble Raif Badawi dømt av straffedomstolen i Jedda til 10 års fengsel og 1000 piskeslag etterfulgt av 10 års reiseforbud og et forbud mot å publisere i media og å delta i offentlig debatt. I tillegg fikk han en bot på 1 million Saudi riyals (i underkant av 2,2 millioner norske kroner).
Raif Badawi er dømt for å ha opprettet en nettside for liberal og sosial debatt. Han er også anklaget for å fornærmet islam i Saudi-Arabia. Ankedomstolen opprettholdt dommen mot han 1.september 2014.
Hver første fredag i måneden protesterer vi mot behandlingen av Raif Badawi og andre samvittighetsfanger i Saudi-Arabia.
Arrangementet er åpent for alle og starter kl. 9. Følg med på vår Facebookside for nærmere informasjon.
Piskingen startet i januar 2015
Ifølge dommen skal Raif Badawi piskes tusen ganger med 50 piskeslag om gangen, med minst en ukes mellomrom mellom hver gang.
Den 9. januar 2015 ble Raif Badawi hentet fra cellen sin og pisket offentlig med 50 piskeslag. Over hele verden ble det holdt demonstrasjoner foran de saudiske ambassadene i protest mot denne grusomheten. Uken etter skulle piskingen ifølge dommen gjenopptas. Et team av leger konkluderte imidlertid med at Raifs fysiske helse ikke tilsa at han ville tåle fortsatt pisking.
Pisking bryter det totale forbudet mot tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff ifølge internasjonal rett.
Badawis advokat er også fengslet
Badawi ble arrestert 17. juni 2012 og satt i varetekt i Briman-fengselet i Jedda. Hans advokat, Waleed Abu al-Khair sitter selv fengslet. Han skal sone en dom på 15 år for å ha deltatt i fredelige demonstrasjoner.
Raif Badawi har heldigvis ikke blitt pisket etter de femti første piskeslagene for to år siden, men vi må fortsette å utøve press mot saudiarabiske myndigheter. Vi vet at den internasjonale oppmerksomheten har stor betydning.
Amnesty International krever at:
- At Raif Badawi løslates umiddelbart og betingelsesløst da han er en samvittighetsfange, fengslet utelukkende for å ha benyttet seg av ytringsfriheten.
- Myndighetene ikke gjennomfører den planlagte piskingen som strider mot det totale forbudet mot tortur ifølge internasjonal rett.
- Myndighetene opphever dommen mot Raif Badawi.
Signaturene sendes til Kong Salman bin Abdul-Aziz Al Saud.
Oppdateringer:
Hurra! Raif er løslatt!
Raif Badawi har omsider sluppet ut av fengsel, etter å sonet 10 år.
Takk til alle dere som har støttet Raif på ulike måter! Det har vært en lang og seig kamp, men endelig kan vi feire at Raif er løslatt.
Dessverre blir han foreløpig ikke gjenforent med sin familie i Canada, da han er ilagt et utreiseforbud.
Vi må fortsette kampen for Raif! Utreiseforbudet må oppheves!
Innlagt på sykehus
Raif Badawi og advokaten hans, Waleed Abu al-Khair, er blitt innlagt på sykehus i Saudi-Arabia. Etter lang tids sultestreik i fengsel er helsetilstanden deres blitt alvorlig dårlig.
Amnesty jobber med å få nærmere iformasjon om helsetilstanden til de to. Vi oppdaterer her så snart i vet mer.
Her kan du signere på vår siste aksjon for Waleed og Raif.
Sultestreiker i isolasjonscelle
I dag har vi fått bekreftet at Raif Badawi har blitt flyttet på isolasjonscelle og er i sultestreik i protest mot mishandling og forverrede fengselsforhold.
Raifs advokat, Waleed Abu al-Khair, har også blitt flyttet til en isolasjonscelle der han har blitt utsatt for mishandling og er i fare for tortur. Også han er i sultestreik.
Her kan du signere på vår siste aksjon for Waleed og Raif.
19. desember 2019 sendte vi 15 180 signaturer til saudiske myndigheter i forbindelse med denne siste utviklingen.
Amnesty har også kontaktet norske utenriksmyndigheter for å informerer om situasjonen og for å be norske myndigheter ta opp saken med saudiske myndigheter så raskt som mulig.
Signaturer og solidaritetsbrev
I dag ble 12.442 signaturer sendt til Kong Salman. Vi har i tillegg sendt en rekke solidaritetsbrev til Raifs kone Ensaf. Takk til alle som har signert og skrevet brev, solidaritetshandlinger er viktig for å vise at vi fortsatt er der for Raif.
Soner fortsatt - vi fortsetter å demonstrere
Raif Badawi soner fortsatt sin dom i Dhabhan-fengselet i Jedda. Den 17. juni har han sittet fengslet i seks år og har altså fire år igjen av fengselsstraffen. Han har jevnlig telefonkontakt med familien sin. Vi vet han er nedstemt og tenker mye på alt han har gått glipp av i livene til de tre barna. Heldigvis har han ikke blitt pisket etter at han mottok de femti første piskeslagene i januar 2015, men dommen på 1000 piskeslag står fortsatt. Vi fortsetter å demonstrere for Raif Basdawi utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo hver første fredag i måneden. Følg gjerne med her.
Årets første demonstrasjon
Raif Badawi sitter fortsatt fengslet og vi vet at han er svært nedstemt. Våre demonstrasjoner utenfor Den saudiarabiske ambassaden i Oslo fortsetter også i 2018. Årets første demonstrasjon er fredag 5. januar.
Fem år siden fengsling
Lørdag 17. juni er det fem år siden Raif Badawi ble fengslet. Da har han sonet halve fengselsstraffen på ti år. Vi markerte dette utenfor Den saudiarabiske ambassaden fredag 16. juni. Les mer om markeringen her.
Under dagens markering leverte vi 686 nye signaturer og 900 postkort fra Nobel Fredssenteret til ambassaden i Oslo. Postkortene inneholder en appell til Kong Salman om å løslate Raif Badawi, og er signert av besøkende til Nobel Fredssenteret. Det har totalt vært over 4500 kort som vi har levert porsjonsvis etter hver demonstrasjon. I dag leverte vi de siste 900.
Tredje år med demonstrasjoner
I dag gikk vi løs på vårt tredje år med demonstrasjoner foran den saudiarabiske ambassaden i Frøyas gate i Oslo. En trofast gjeng har ropt «Free Raif Badawi!» taktfast foran ambassaden i all slags vær siden Raif mottok sine femti første piskeslag foran al-Jafali moskeen i Jeddah 9. januar 2015.
Demonstrasjonene har pågått hver fredag i hele 2015 og hver første fredag i måneden i hele 2016. Vi gir oss ikke! Demonstrasjonene fortsetter hver første fredag i måneden så lenge Raif Badawi fortsatt er fengslet. Neste demonstrasjon blir fredag 3. februar.
Amnesty har fått denne oppdateringen fra Ensaf Haidar, Raif Badawis kone:
- Dessverre har ikke Raif det bra. Han er nedstemt og sliter med helsen. Han begynner å miste håpet om noen gang å bli løslatt. Vi må fortsette å stå sammen for å holde motet hans oppe og gi ham håp igjen.
Sendte solidaritetsbrev
Vi har i dag sendt en bunke med solidaritetskort og en flott tegning laget av aktivister i Norge. Brevene er sendt til Raifs kone, Ensaf Haidar. Hun er bosatt i Canada med parets tre barn, og tar imot solidaritetsbrev på vegne av Raif Badawi. Tusen takk til alle som har sendt solidaritetsbrev til Raif. Vi vet det betyr mye.
Raif Badawi har ikke blitt pisket siden de første femti piskeslagene han mottok 9. januar 2015. Det er all grunn til å tro at den internasjonale oppmerksomheten rundt saken hans har bidratt til at piskingen ikke har blitt gjennomført etter dette. Det er derfor svært viktig at vi holder presset på saudiarabiske myndigheter oppe.
Ikke pisket i dag
Raif ble ikke pisket i dag. Vi var svært bekymret ettersom dommen mot han har blitt opprettholdt av Høyesterett. Vi fortsetter å aksjonere for Raif og trapper opp innsatsen vår ytterligere.
Opprettholdt dommen
Høyesterett har opprettholdt dommen mot Raif Badawi på 10 års fengsel og 1000 piskeslag. En svart dag for ytringsfriheten mener Amnesty International.
Dommer som har insistert på at Raif har "fornærmet Islam"
Amnesty International har fått høre at dommeren som har blitt oppnevnt i Raif Badawis sak i straffedomstolen er den samme dommeren som tidligere har insistert på at Raif Badawi skal bli dømt for frafall fra Islam. I mai 2014 dømte han Raif Badawi for å ha «fornærmet Islam» selv om lagmannsretten ved to ulike anledninger hadde dømt at frafall-anklagene ikke gjaldt Raif. Vi frykter at Raif kan bli anklaget for frafall igjen, og i verste fall bli dømt til døden hvis han blir funnet skyldig.
Hvordan påvirker det Raif Badawi sak?
På dette stadiet er det juridiske utfallet av denne saken fortsatt veldig usikker. Den formelle interne informasjonen som har blitt kommunisert mellom de ulike rettsinstansene er fortsatt uklar. Vi kan derfor ikke spekulere i hva som kommer til å skje.
Saudiske myndigheter kommenterte saken
De saudiske myndighetene har kommentert saken til Raif. Les uttalelsen her.
Hilsen fra kona til Raif
Vi har fått en hilsen fra Ensaf, kona til Raif:
"For et år siden prøvde jeg å organisere en protest for Raif, bare én, foran den saudiske ambassaden i Canada - bare én protest ville vært en drøm for meg! Men nylig, og med Amnestys aktivister, ble denne umulige drømmen en hyppig virkelighet i de fleste av verdens hovedstader; ja, med ukentlige protester har dere fått dette despotiske regimet til å utsette piskingen av Raif, seks ganger så langt...
Når jeg får lov til å snakke med Raif direkte, orienterer jeg ham om hva som skjer og han spør meg om hvor mange demonstrasjoner som finner sted og hvor hen. Han vet selv hvilke seksjoner som organiserer demonstrasjoner, og han kjenner navnene på utallige Amnesty-aktivister. Han ble svært rørt da jeg fortalte ham at aktivistene fortsatt holder protester for ham; uavhengig av omstendigheter og værforhold...
Til dere, frie mennesker som fremdeles står opp for Raif, protestene gjør en forskjell! Vær snill og ikke stopp før Raif slippes fri."
Ambassaden avlyste møte
Torsdag 5. februar skulle Amnesty egentlig hatt et møte med representanter fra den saudiarabiske ambassaden. Men dette møtet ble avlyst, og begrunnelsen var at de 'ikke hadde tid'. "Taktikken er kanskje at ved å ignorere oss, så vil vi til slutt slutte å mase på dem. Det kommer ikke til å skje. Vi kommer til å fortsette å demonstrere utenfor ambassaden hver fredag, og vi kommer til å kjempe for Raif Badawi helt til han blir løslatt", sier generalsekretær John Peder Egenæs bestemt.
Nominert til Nobels fredspris
Det var med glede Amnesty mottok nyheten om at Raif Badawi og hans advokat Waleed Abu al-Khair er nominert til Nobels fredspris. Les mer her.
Hilsen fra kona
Kona til Raif, Ensaf, har følgende å si om betydningen av Skriv for liv: "Jeg kan ikke beskrive følelsen av å våkne opp en dag og finne ut at hele verden snakker om Raifs sak. Det er en overveldende følelse. Noen ganger da Raif ringte meg fortalte jeg han om aktivitetene til Amnesty Internationals kampanje. Jeg husker at han plutselig begynte å gråte av glede, og han sa til meg: 'Ensaf, hvordan kan jeg takke alle de menneskene som har støttet meg; jeg ønsker å takke dem én etter én".
UD ute med pressemelding
- Utenriksdepartementet har gått ut med pressemelding om menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia. "Jeg tar avstand fra at dommen mot den saudiske menneskerettighetsforkjemperen Raif Badawi er iverksatt med pisking og anmoder at dette stanses og Badawi frigis", sier utenriksminister Børge Brende.
- Norges ambassadør i Saudi-Arabia er nå i Jeddah og har fått et møte med myndighetene i dag, der skal han be om fengselsbesøk med Raif.
Bakgrunn
Raif Badawi er dømt for å ha utfordret moral og religiøse autoriteter i Saudi-Arabia fordi han opprettet en nettside for liberal og sosial debatt.
Amnesty International anser Raif Badawi som en samvittighetsfange, fengslet utelukkende for å benyttet seg av ytringsfriheten.
Amnestys første hasteaksjon for Raif Badawi ble satt igang i januar 2013.
Raif Badawis advokat, Waleed Abu al-Khair, er selv fengslet i 15 år for sitt fredelige menneskerettighetsarbeid.
Raif Badawi har tre barn sammen med kona Ensaf Haidar. Familien er bosatt i Canada. Savnet etter far og ektemann Raif er tungt å bære. Du kan vise din solidaritet med dem ved å sende et brev eller et kort med oppmuntrende ord. Du kan sende det til denne adressen:
Ensaf Haidar
c/o Amnistie Internationale Canada Francophone
50 Rue Ste-Catherine Ouest, Bureau 500
Montréal, Québec
Canada
H2X 3V4
Twitter er stort i Saudi-Arabia. Du kan vise din solidaritet til Raifs egen Twitter-konto. Denne administreres av kona, Ensaf. Her er et forslag til melding:
You are not alone the world is watching We are all with you @raif_badawi #FreeRaif #Istandwithraif
Bor du i nærheten av Oslo? Da kan du bli med oss på demonstrasjoner foran den saudiarabiske ambassaden hver første fredag i månden fra kl. 09:00 til 09:30. Følg med her for mer informasjon.
- Retten til ikke å bli utsatt for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (artiekkel 5).
- Retten på under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol når hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres (artikkell 10).
- Retten til menings- og ytringsfrihet (...)(artikkel 19).
Bli med å samle underskrifter!
His Majesty Salman bin Abdul Aziz Al Saud
The Custodian of the two Holy Mosques
Office of His Majesty the King
Royal Court, Riyadh
Kingdom of Saudi Arabia
Your Majesty,
I am extremely concerned about the case of Raif Badawi, Saudi Arabian blogger and prisoner of conscience. On 9 January 2015 Raif Badawi received fifty lashes in public in front of al-Jafali mosque in Jeddah after the Friday prayers.
Raif Badawi was sentenced by the Criminal Court in Jeddah on 7 May 2014 to 10-years in prison and 1,000 lashes, followed by a 10-year travel ban, a ban on using media outlets, and a fine of one million Saudi Arabian riyals (about US$266,600). The conviction and sentence stemmed from Raif Badawi’s creation of the Saudi Arabian Liberals website (which the court ordered to be closed) and the accusation that he had “insulted Islam”. The Court of Appeal in Jeddah upheld the sentence on 1 September.
Raif Badawi was initially charged with “apostasy”, a crime that carries the death penalty in Saudi Arabia. He has been detained since 17 June 2012 in a prison in Briman, in Jeddah. His lawyer, Waleed Abu al-Khair, is himself in prison, serving a 15-year sentence for his peaceful activism.
I urge you to stop the punishment of flogging, which violates the prohibition on torture and other cruel, inhuman or degrading treatment in international law.
Further, I ask you to release Raif Badawi immediately and unconditionally as he is a prisoner of conscience, detained solely for exercising his right to freedom of expression. Additionally I call on you to ensure that his conviction and sentence are quashed.
Thank you for your consideration on this serious matter.
Yours sincerely,