Stå opp for iranere!
Aksjonen er avsluttet
Tusen takk til alle som har signert aksjonen!
Vil du gjøre mer? Støtt Amnestys arbeid og bidra til at vi kan fortsette å kjempe mot dødsstraff - både i Iran og i resten av verden.
NB: Denne aksjonen oppdaterers jevnlig, da situasjonen i Iran endrer seg for hver dag. Følg med på tidslinjen for å se siste nytt.
Demonstranter henrettes
I Iran har det vært et voldsomt opprør mot regimet siden 22 år gamle Jina (Mahsa) Amini døde i moralpolitiets varetekt i september.
Iranske myndigheter svarer med urettferdige rettssaker og å dømme demonstranter til døden.
Det klare målet er å skape frykt blant befolkningen i et desperat forsøk på å klamre seg til makten og få slutt på det folkelige opprøret.
Vi har ingen tid å miste - signer aksjonen nå!
Siste oppdateringer fra Iran:
Minst 14 i fare for henrettelse
Per 23. mai kjenner Amnesty til minst 7 personer som har blitt dømt til døden for sin deltakelse i protester og er i umiddelbar fare for å bli henrettet.
- Ebrahim Narouie
- Kambiz Kharout
- Manouchehr Mehman Navaz
- Mansour Dahmardeh
- Mohammad Ghobadlou
- Mojahed (Abbas) Kourkour
- Shoeib Mir Baluchzehi Rigi
Minst 4 andre får nye rettssaker etter at Irans høyesterett opphevde dødsdommen mot dem:
- Mahan Sadrat (Sedarat) Madani
- Mansour Hout
- Mohammad Boroughani
- Nezamoldin Hout
Minst 3 har blitt stilt for retten under tiltaler som kan medføre dødsstraff, men utfallet av saken er ukjent:
- Saeed Shirazi
- Abolfazl Mehri Hossein Hajilou
- Mohsen Rezazadeh Gharegholou
Minst 7 personer har blitt henrettet i sammenheng med sin deltakelse i demonstrasjoner etter døden i varetekt av Jina Amini:
- Majid Kazemi
- Saleh Mirhashemi
- Saeed Yaghoubi
- Mohammad Mehdi Karami
- Sayed Mohammad Hosseini
- Mohsen Shekari
- Majidreza Rahnavard
Tusenvis har blitt arrestert og tiltalt, noe som vekker frykt for at mange flere mennesker kan risikere dødsstraff i forbindelse med protester.
Tre nye henrettelser
Vi har fått den triste nyheten at ytterligere tre personer, Majid Kazemi, Saleh Mirhashemi og Saeed Yaghoubi, har blitt henrettet for sin deltakelse i demonstrasjoner. Offisielt ble alle tre menn funnet skyldig i å ha medvirket til døden av flere sikkerhetsbetjente under en demonstrasjon i Isfahan. Etter det Amnesty erfarer var dommen i all hovedsak basert på "tilståelser" som hadde blitt tvunget frem under tortur.
Tenåring dømt til døden
Mehdi (19) ble først utsatt for umenneskelig tortur, før han ble dømt til døden.
Han er én av tre unge menn som nå blir hardt straffet for å angivelig ha danset, klappet og brent hodeskjerf på en demonstrasjon i Iran i høst.
Dommene mot alle tre er nesten utelukkende basert på “tilståelser”, som de sier de har blitt tvunget til under tortur, inkludert seksuell vold.
To personer henrettet
Den 7. januar ble Mohammad Mehdi Karami og Seyed Mohammad Hosseini henrettet i Iran.
Henrettelsene fant sted kun to måneder etter at de ble arrestert, og ble gjennomført i hemmelighet - uten at familiene eller advokatene fikk vite om det på forhånd.
Dødsdommen til Mahan er opphevet
22 år gamle Mahan er en av flere demonstranter som ble dømt til døden i Iran. Han risikerte å bli henrettet når som helst i desember. Den 21. desember kom nyheten om at han skal få en ny rettssak, som betyr at dødsdommen er opphevet.
Tusen takk til alle som står opp mot dødsdommene i Iran. Vi fortsetter kampen for at Mahan ikke skal bli dømt igjen!
Hjelp oss å gjøre dødsdømte demonstranter i Iran kjente
Iranske myndigheter vil ikke at mennesker som er dømt til døden i landet skal få noe oppmerksomhet. Når verden vet hvem de dødsdømte er, blir det vanskeligere for Iran å gjennomføre henrettelsene.
Per 16. desember vet Amnesty om 26 personer som risikerer dødsstraff. Vil du bidra til å løfte stemmene deres?
Klikk deg inn på denne siden for å lese mer om personene som risikerer henrettelse, last ned bilder og del på sosiale medier eller andre steder. Bruk gjerne hashtaggen #SAYTHEIRNAMES på sosiale medier.
Majidreza (23) ble offentlig henrettet
23 år gamle Majidreza Rahnavard ble henrettet etter en urettferdig rettssak.
Iranske myndigheter tar ekstreme grep for å spre frykt blant demonstrantene.
Mohsen Shekari er henrettet
Den 8 desember henrettet iranske myndigheter den unge demonstranten Mohsen Shekari.
Høytstående myndighetspersoner i Iran ivrer for raske dødsdommer og raske henrettelser. Dette er en skremmende utvikling.
Flere risikerer dødsstraff
8. desember ble en av de som ble arrestert under demonstrasjonene, Mohsen Shekari, henrettet.
To andre som blir straffet for å ha protestert mot regimet, er legen Hamid Ghare-Hassanlou og kona Farzaneh. Hamid er allerede dømt til døden, mens Farzaneh har blitt dømt til fengselsstraff.
De ble torturert i fengselet for å tvinge dem til å tilstå medvirkning til drap på en iransk paramilitær under en demonstrasjon.
Denne «tilståelsen» ble vist på TV 6. november. I innslaget ble ekteparet omtalt som «mordere».
Det haster å stå opp for disse menneskene! Signer aksjonen og krev at ingen dømmes til døden eller henrettes i Iran!
Vil skape frykt
Ingen av personene som risikerer - eller allerede er idømt - dødsstraff har fått rettferdige rettssaker. Og mange har – i likhet med ekteparet Ghare-Hassanlo – blitt utsatt for tortur under avhør og i fengselet.
De har ifølge myndighetene gjort seg skyldig i «moralsk forfall» og/eller «fiendskap mot Gud», to vage tiltaler som ofte blir brukt i Iran for å kunne idømme noen dødsstraff.
Bakgrunn for anklagene er alt fra angivelig medvirkning til drap på sikkerhetspersonell eller ildspåsetting, til det å ha lagt ut kritiske kommentarer på sosiale medier.
Det er tydelig at regimet bruker dødsstraff for å skape frykt og få slutt på det folkelige opprøret.
Kjente kurdiske rappere
To av de som per 13. desember risikerer dødsstraff, er kjente rappere.
Den ene - kurdiske Saman Seydi - la ut flere Instagram-poster til støtte for protestene. Den andre - dissidentrapperen Toomaj Salehi (31), postet videoer av seg selv som protesterte og rappet også om protestene.
Amnesty krever at iranske myndigheter:
-
Umiddelbart stopper henrettelsene av de som er idømt dødsstraff og opphever dødsdommene mot dem.
-
Avstår fra å idømme de andre tiltalte – eller noen andre - dødsstraff.
-
Løslater alle som er fengslet for å utøve sin rett til ytringsfrihet, foreningsfrihet og fredelige forsamlinger.
-
Sikrer de som er tiltalt for anerkjente internasjonale forbrytelser en rettferdig rettssak uten bruk av dødsstraff.
-
Gir de som sitter fengslet tilgang til besøk fra familien, og advokat etter eget ønske.
-
Beskytter de som sitter fengslet mot tortur, og undersøker anklagene om bruk av tortur mot dem.
-
Gir uavhengige rettsobservatører fra ambassader i Iran tilgang til rettssakene mot de tiltalte.
Signaturene sendes til lederen for det iranske rettsvesenet, Mr Mohseni Ejei.
Merk at vi sender fullt navn, men ingen andre personopplysninger. Dersom man er bekymret for seg selv eller familie i Iran, må man ikke signere.
Samle inn signaturer for Iran
- Etter Kina er Iran det landet i verden som henretter flest mennesker. I 2021 registrerte Amnesty over 246 henrettelser i landet, men vi frykter at det kan være et stort mørketall.
- Iran er antakelig det landet i verden som henretter flest mindreårige lovbrytere. Landet henretter regelmessig personer for handlinger de har begått som barn.
Les mer om Iran her.
-
Det blir stadig vanskeligere å stå opp mot myndighetene i Iran. Kvinner tvinges til å bruke hodeplagg, ytringsfriheten innskrenkes og barn dømmes til døden.
-
Irans politi går langt for å kontrollere kvinner og jenter, og slår hardt ned på "feil" bruk av hodeplagg, andre klesplagg eller ulovlig sminke.
-
Mange blir utsatt for tortur og annen mishandling. Tortur brukes regelmessig for å tvinge frem «tilståelser» i straffesaker spesielt mot personer som er fengslet av politiske årsaker. I tillegg praktiserer Iran fysiske straffer som pisking, amputasjoner eller blinding. Slike straffer er også definert som tortur i internasjonal rett.
-
Mange menneskerettighetsforkjempere og advokater sitter fengslet i Iran. De blir regelmessig utsatt for umenneskelig og nedverdigende behandling i fengsel.
Head of judiciary, Gholamhossein Mohseni Ejei
c/o Embassy of Iran to the European Union
Avenue Franklin Roosevelt No. 15,
1050 Bruxelles
Belgium
Instagram account: https://www.instagram.com/ejeii_org/
Dear Mr Gholamhossein Mohseni Ejei,
I am gravely concerned that at least 27 people are at grave risk of execution by the Iranian authorities following sham grossly unfair proceedings involving charges of “enmity against God” (moharebeh), “corruption on earth” (efsad-e fel arz) and “armed rebellion against the state” (baghi) in connection to the nationwide protests. At least 12 were sentenced to death, including Javad Rouhi, Mehdi Mohammadifard and Arshia Takdastan who were tried by the Revolutionary Court in Sari, Mazandaran province; Sahand Nourmohammad-Zadeh, Mahan Sadrat (Sedarat) Madani, and Manouchehr Mehman Navaz, who were tried separately before Revolutionary Courts in Tehran; as well as Mohammad Boroughani, Mohammad Ghobadlou and Kurdish rapper Saman Seydi (Yasin), who were tried in a group trial by a Tehran Revolutionary Court. Authorities have also sentenced to death Hamid Ghare-Hasanlou, Hossein Mohammadi and an unnamed individual in a group trial of sixteen people for “corruption on earth” before a Revolutionary Court in Karaj, Alborz province. At least 15 others are also at risk of execution. They include Abolfazl Mehri Hossein Hajilou, Mohsen Rezazadeh Gharagholou, and Saeed Shirazi who have been tried on capital offences but there is no publicly available information on the outcome and status of their cases. The remainder are awaiting or undergoing trials for offences that carry the death penalty, namely Akbar Ghafari and Toomaj Salehi in Tehran; Amir Nasr Azadani, Saleh Mirhashemi and Saeed Yaghoubi in Esfahan province; Ebrahim Rigi (Riki) from Iran’s Baluchi minority; and brothers Farzad (Farzin) Tahazadeh and Farhad Tahazadeh, Karwan Shahiparvaneh, Reza Eslamdoost, Hajar Hamidi and Shahram Marouf-Mola, from Iran’s Kurdish minority in West Azerbaijan province.
The 27 individuals have all been denied fair trials, including the rights to adequate defence and access to lawyers of their choosing; to be presumed innocent; to remain silent; and to receive a fair, public hearing. According to information available to Amnesty International, at least 13 of them, including Hamid Ghare-Hasanlou, Toomaj Salehi and Mohammad Ghobadlou were tortured and authorities used their torture-tainted “confessions” or those of others as evidence. State media also broadcast forced “confessions” of several defendants prior to their trials.
I urge you to immediately quash all convictions and death sentences, refrain from seeking further death sentences, and ensure that anyone charged with a recognizable criminal offence is tried in proceedings meeting international fair trial standards without recourse to the death penalty. I urge you to release all those detained for peacefully exercising their human rights. I urge you to provide detainees access to their families and lawyers of their own choosing, protect them from torture and other ill-treatment and investigate torture allegations, bringing anyone found responsible to justice in fair trials; and grant independent observers from embassies access to capital trials connected to protests. Finally, I urge you to immediately establish an official moratorium on executions with a view of abolishing the death penalty.
Yours sincerely,