Norske pønkere støtter Pussy Riot

Jenteaktivistene i Pussy Riot får hjelp fra norske pønkere - som gir ut en cd til inntekt for Amnestys arbeid. 
Publisert: 12. nov 2012, kl. 12:19 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36
Man slår et slag for å hjelpe hverandre til opprør. I hvert fall sånn Atle Skift ser det fra sitt ståsted.

– Det er opprør. Opprør mot det bestående i alle betydninger, hvor man ofte tar i bruk virkemidler som kan sjokkere "borgerskapet". Det er også en kultur der det er "oss mot røkla", sier han.

Skift som er vokalist i det gjenoppståtte punkbandet Pink Dirt, har tatt med seg et knippe norske pønkere for å støtte jentene med en cd. Fjorten pønkband bidrar på skiva, sammen med Pussy Riot selv, og pengene går uavkortet til å støtte Amnestys arbeid.
– Pønken er fullstendig avhengig av ytringsfrihet. Mye fordi pønken i sine ytringer ofte vil tøye friheten til ytterpunktet. Pønken og dens kultur er, fra starten av, en mulighet for de som ikke er så taleføre eller organiserte til å fremme sitt budskap. Så om de har så mye felles utover dette vet jeg ikke. Men uten ytringsfrihet har man liten mulighet til å fremme sitt budskap, det være seg musikalsk eller fra en talerstol, sier Skift.
Hva får en gammel pønker fra Norge til å ville hjelpe russiske piker i nød?

– Rett og slett fordi det er det jeg kan, å utgi ting. Jeg har en viss erfaring i nettopp dette etter hvert. Jeg vet også at, selv om man i disse nedlastingstider ikke nødvendigvis får det store salget, får man en viss oppmerksomhet. Mitt mål var å få litt blest om saken innad i pønkmiljøet, noe jeg tror jeg har klart.

Han forteller at interessen rundt cden har vært stor, selv om det ikke har ført til de største salgstallene, har det skapt mye oppmerksomhet rundt jentene.

– Jeg kan i hvert fall si at det er mange som vil hjelpe til, sier han.
Gjennomtenkt strategi

Cden gis ut sammen med en fanzine, et slags lite magasin, hvor det oppfordres til å skrive under på Amnestys underskriftskampanje. I fanzinen kan man lese om bakgrunnen for saken, og den inneholder også en liste med ideer til hvordan du kan bidra på andre måter. Det finnes mange måter å skaffe seg oppmerksomhet på. Fanzinen innholder også en artikkel av Hilde Sofie Pettersen, som har skrevet mastergrad om russisk journalistikk. I artikkelen skriver hun:
"Fra glassburet i rettslokalet har de [dermed] iscenesatt seg selv som et ledende samtidsmuseum med manglende rettsikkerhet på utstilling”.
Hun mener det meste jentene i feministkollektivet har gjort hittil, inkludert rettsaken, har vært en godt planlagt strategi for å skaffe seg oppmerksomhet og rette søkelys på problemene i Russland. Et annet ledd i strategien, er valget av pønk som musikksjanger.

– Pønk er enkelt å fremføre. Det er en sjanger som favner over det meste, en sjanger hvor man på mange måter setter definisjonen selv. Det du mener er pønk er ikke nødvendigvis hva jeg legger i det. Det kan nok kalles en "lavterskelmåte" å spre et budskap på, forteller Skift, før han fortsetter:
– Pønken er fullstendig avhengig av ytringsfrihet. Mye fordi pønken i sine ytringer ofte vil tøye friheten til ytterpunktet. Pønken og dens kultur er, fra starten av, en mulighet for de som ikke er så taleføre eller organiserte til å fremme sitt budskap. Så om de har så mye felles ut over dette vet jeg ikke. Men uten ytringsfrihet har man liten mulighet til å fremme sitt budskap, det være seg musikalsk eller fra en talerstol.
Derfor gikk han til Amnesty for å få drahjelp til å få istand prosjektet.

– Amnesty står for mye av det jeg står for – kampen for retten til å si sin mening, om den er aldri så ubehagelig. De har arbeidsmetoder som jeg har stor tro på. Organisasjonen inngir respekt og kredibilitet uavhengig av politisk ståsted. I tillegg har organisasjonen gjort en bra jobb med å spre budskapet om Pussy Riots sak, avslutter han.

Internasjonal støtte

Cden kan bestilles via www.discogs.com/seller/dirtrecords eller man kan spørre etter den i plateforretninger.

De norske pønkerne er ikke de eneste musikerne som har gått ut med støtte til feministkollektivet.

I tillegg til at store deler av Russlands kunstnerelite støtter jentene, har artister som Sting, Ped Hot Chilli Peppers, Peter Gabriel og Kate Nash tatt til orde for frikjennelse og løslatelse av medlemmene av punkbandet.

Red Hot Chili Peppers vokalist Anthony Kiedis dukket opp på scenen i St. Petersburgs Petrovsky Stadium i en T-skjorte med påskriften" Pussy Riot", kun timer etter rettsavgjørelsen om å forlenge fengslingen med 6 måneder.

Og Sting stilte seg bak Amnestys oppfordring til løslatelse av jentene med følgende uttalelse:

– Uenighet er en legitim og vesentlig rettighet i et demokrati, og moderne politikere må akseptere dette faktum med toleranse. Romslighet og sans for humor er et tegn på styrke, ikke et tegn på svakhet.

Samtidig langer britiske rockeartister ut mot Putin, og krever en rettferdig rettssak for Pussy Riot.

I et brev trykket i The Times tidligere i høst krevde tolv musikere, blant andre Pet Shop Boys og Pete Townshend fra The Who, at president Vladimir Putin sørget for en rettferdig rettsak mot jentebandet.


Musikerne kaller rettssaken “hårreisende”. Blant avsenderne er også Pulps Jarvis Cocker, Alex Kapranov fra gruppen Franz Ferdinand, Johnny Marr fra The Smiths og folkesangeren Corinne Bailey Rae.


SKRIV UNDER FOR LØSLATELSE AV PUSSY RIOT HER!

PUSSY RIOT

• Punk-kollektivet Pussy Riot fremførte protestsangen "Jomfru Maria, frels oss fra Putin" i Kristus Frelseren-katedralen i Moskva den 21. februar.
• Sangen kritiserer støtten som Putin får fra enkelte representanter for den russisk-ortodokse kirken.
• Dette var en av flere opptredener som gruppen gjennomførte i forbindelse med presidentvalget i Russland i mars.
• Først tre uker etter gruppens opptreden i katedralen, ble Maria Alekhina, Nadezhda Tolokonnikova og Ekaterina Samutsevich arrestert.
• Tolokonnikova har innrømmet å ha tatt del i fremføringen, mens de to andre nekter for å ha vært til stede.
• De tre er ble dømt til 2 års fengsel, mens Ekaterina Samutsevich fikk gjort om dommen sin til betinget fengsel. De to andre soner nå sine dommer i arbeidsleire.


Amnesty krever:
• Russiske myndigheter må oppheve dommen, og umiddelbart og uten betingelser løslate medlemmene.
• Russiske myndigheter må stanse den strafferettslige forfølgelsen av Pussy Riot.
• Russiske myndigheter må respektere befolkningens rett til ytrings- og forsamlingsfrihet.


Det du kan gjøre:
• Signér aksjonen!
• Heng opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle!
• Spre aksjonen i sosiale media, og snakk om rettssaken i blogg, på twitter og facebook!
• Delta i den pågående twitter-aksjonen om rettssaken til #PussyRiot!
• Skriv ditt eget brev til myndighetene - adressen finner du i appellbrevet!
• Skap oppmerksomhet om saken på nett og i media, på skolen, på jobben eller på gaten!
Fortell andre hva du har gjort i kommentarfeltet under.


Les mer på amnesty.no